stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Beta versie van nieuwe website van Stadsarchief Amsterdam online opgelost



Profiel afbeelding

Vanaf vandaag is een betaversie van de nieuwe website van het Stadsarchief Amsterdam online. Medio januari 2020 wordt deze website definitief en gaat de huidige website offline.

De nieuwe website ziet er mooi uit en sluit goed aan bij andere websites die gebouwd zijn door Picturae met herkenbare zoekvelden, maar nog lang niet alle scans zijn gekoppeld. Wel al de scans van de Beeldbank.

Maar tot mijn schrik zag ik dat onder invloed van de AVG alle scans van de Archiefkaarten en Persoonskaarten tot 2060 of later op slot gaan.
Ik raad iedereen die wat te zoeken heeft in Amsterdam aan om als een haas zoveel mogelijk te downloaden voordat je helemaal niets meer kunt krijgen.

Michaël

Boers 2 - 18 dec 2019 - 22:57

qua design misschien een herkenbaardere picturae website, maar qua functionaliteit zonder meer minderwaardig in vergelijking met de huidige website. Als voorbeeld doopgegevens:

- (nog) geen filters op kerk of religie
- bij duale filters op bijv. vader én moeder niet meer de namen van beiden in de zoekresultaten
- geen preview meer als je met de muis over de zoekresultaten gaat...

dit is dus een typische design standaardisering met een functionaliteitsdowngrade.

Peter B - 18 dec 2019 - 23:30

Maar tot mijn schrik zag ik dat onder invloed van de AVG alle scans van de Archiefkaarten en Persoonskaarten tot 2060 of later op slot gaan.
Ik raad iedereen die wat te zoeken heeft in Amsterdam aan om als een haas zoveel mogelijk te downloaden voordat je helemaal niets meer kunt krijgen.

Volgens mij kun je nog niet alle scans zien, omdat de conversie nog niet helemaal voltooid is. Dus nog niet alle scans zijn direct gekoppeld. 

Edit: het archief heeft dus geen scans verder “op slot” gezet, dit is ongewijzigd ten opzichte van nu.

Anje B. - 19 dec 2019 - 08:57 (laatst bijgewerkt 19 dec 2019 — 09:33 door auteur)

Onderstaand is antwoord van archief Amsterdam op mijn vraag over de persoonskaarten ed.

@Boers en Anje er veranderd dus niks.

 

Er verandert niets aan de weergave van de Archief- en Persoonskaarten. Kaarten van personen die honderd jaar geleden of eerder zijn geboren blijven raadpleegbaar. Zie meer hierover op onze website (5. Waarom zijn zoveel scans niet openbaar?).
Mochten er zaken veranderen dan zal dat gecommuniceerd worden via onze -vanaf volgende week vernieuwde- website.

ien lejeune - 27 dec 2019 - 11:36

Dag Ien,

De verwarring komt door het volgende: Toen ik de website gebruikte waar de scans voor de archiefkaarten nog niet gekoppeld aan de indexen.
Ik zocht bijvoorbeelde Archiefkaart van Teunis Hendrik Keulemans (archiefnummer 30238 en inventarisnummer 421). Deze kaart kun je nu meteen bekijken. Maar ga je zoeken in de archiefinventarissen dan vindt je bij 30238-421: "Voorwaarden voor raadpleging en gebruik Openbaar vanaf 2065". Dat zette me dus op het verkeerde been.

Ik kan het ter download aanbieden van de scan niet goed rijmen met deze vermelding.

Michaël

Boers 2 - 27 dec 2019 - 21:28

Heb eens gekeken @Boers. Wacht nou af en ben benieuwd naar de vernieuwde website volgende week. Voorlopig ff geen slapende honden wakker maken.

Is inderdaad raar dat via 1 ingang je de scan wel kan bekijken en via de andere niet.

ien lejeune - 28 dec 2019 - 18:10

Wat mij betreft werkt alles, maar ik heb alleen nog de persoonskaarten, dopen en ondertrouw bekeken. Even wennen aan de nieuwe indeling en de vele keuzemogelijkheden. Stadsarchief

mvg-Ben

ps uiteraard ook mogelijk via de homepage 

Ben Wegman - 2 jan 2020 - 17:05 (laatst bijgewerkt 2 jan 2020 — 17:08 door auteur)

@ Adri de Weert. Ik moet u gelijk geven. Er komt slechts 1 resultaat bij de zoekaktie (naam plus voorletters) en de betreffende gezinskaart is niet te benaderen.

De website meldt het volgende:

Er wordt hard gewerkt aan het overzetten van alle scans naar de nieuwe omgeving. Het gaat om ruim veertig miljoen bestanden. We verwachten in de loop van januari compleet te zijn. Het kan dus voorkomen dat u scans die er voorheen wel waren, niet meteen terugvindt. Hetzelfde geldt voor een aantal indexen. Op archief.amsterdam zullen we een overzicht plaatsen met de series die nog ontbreken, daar kunt u de actuele stand van zaken volgen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 jan 2020 - 18:27 (laatst bijgewerkt 2 jan 2020 — 18:46 door auteur)

Ik kan ook de burgelijke stand akten niet vinden maar dat zal wel aan mij liggen. 

ien lejeune - 2 jan 2020 - 20:41

De burgerlijke stand aktes waren, volgens mij nooit via de indexen van stadsarchief te vinden. Wel via wiewaswie de trouwaktes. Maar via de inventarissen zijn ze wel beschikbaar.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 jan 2020 - 21:24

Als aanvulling op het bericht van Ben: ook de aktes van de Burgerlijke Stand van de geannexeerde gemeenten zijn via de inventarissen te benaderen. Van 3 gemeentes zijn de scans nog niet beschikbaar.

Zie hier voor Bijlmermeer (de scans zijn nog niet beschikbaar);
Zie hier voor Buiksloot (de scans zijn nog niet beschikbaar);
Zie hier voor Nieuwendam;
Zie hier voor Ransdorp;
Zie hier voor Schellingwoude (de scans zijn nog niet beschikbaar);
Zie hier voor Sloten;
Zie hier voor Watergraafsmeer;
Zie hier voor Weesperkarspel.

Johanna C. - 3 jan 2020 - 12:13 (laatst bijgewerkt 3 jan 2020 — 12:16 door auteur)

Inderdaad Ben ze zitten onder inventaris, heb ook niet gesproken over indexen. Het ging mij om de bereikbaarheid van dit alles. De zoek monitor bij inventarissen is nog niet optimaal. Voorbeeld typ je het invnr 5009 in heb je de goeie hit maar als het het nummer niet weet en je vult in 'burgelijke stand' krijg je diverse hits. Daar wil ik mee zeggen dat de zoekmachine nog niet optimaal werkt.

Omdat we nu werken met een betaversie is het belangrijk dat we bepaalde gevallen melden ah archief.

Maar in ieder geval bedankt voor jullie meedenken en hoor graag wat jullie zoal ontdekken.

ien lejeune - 3 jan 2020 - 12:30

@ Ien,

Zoals Ben al aangaf, waren de aktes van de burgerlijke stand op de vorige website ook niet onder indexen te vinden. Ook daar stonden ze onder inventarissen. Misschien een tip: sla de linken op bij je bladwijzers of favorieten. Dan hoef je de inventarisnummers niet meer in te typen.

Johanna C. - 3 jan 2020 - 12:58

als je het nummer niet weet en je vult in 'burgelijke stand' krijg je diverse hits. Daar wil ik mee zeggen dat de zoekmachine nog niet optimaal werkt.

Dat de zoekmachine  meer resultaten geeft dan verwacht, ligt naturlijk niet aan het al dan niet optimaal werken ervan, maar aan de ingegeven zoekopdracht. Betere zoekopdrachten geven betere resultaten.

Om sokken vragen terwijl je witte sokken wilt, zal je, naast wit, ook alle kleuren van de regenboog opleveren.

Willem H. - 3 jan 2020 - 14:30

@Johanna zal ik zeker ook weer bij deze versie website doen en @ Willem H je hebt natuurlijk helemaal gelijk.

ien lejeune - 3 jan 2020 - 15:23

Ik heb een aantal opgeslagen links naar de oude website en die werken niet meer Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Arjan1191 - 3 jan 2020 - 23:32

Hallo @Ben,

Zie wat ik verkeerd heb gedaan, dom natuurlijk maar oké. Het woord burgerlijke stand intypen bij inventarissen geeft inderdaad gelijk de hele burgerlijke stand als eerste hit. Het woord burgelijke stand (wat ik had ingetypt) pakt hij op een andere manier. Zie je maar weer wat een verschil 1 letter maakt.

Vooralsnog lijkt de nieuwe versie te functioneren maar heb nog lang niet alles uitgeprobeerd.

ien lejeune - 7 jan 2020 - 10:44

Yolanda Lippens - 12 jan 2020 - 19:45


ien lejeune - 12 jan 2020 - 20:30







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu