stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Gezocht: Doop en Trouwinschrijvingen Scherpenisse 1748-1752 [opgelost]


Profiel afbeelding

Ik zoek de doop en trouw inschrijvingen van Scherpenisse periode 1748-1752 (gegevens Hollestelle en de Vos zitten er deze periode hiaten in) het kan zijn dat ze verloren zijn gegaan, dan hoef ik ook niet verder te zoeken.

Teunis hup

Hallo Teunis, ik ben in het bezit van het boek: Genealogieën HOLLESTELLE    1563 - 1997. Heb je meer informatie over welke Hollestelle en welke de Vos we het hebben. Dan kan ik even kijken of ik iets kan vinden. Alleen met een familienaam lukt het zeker niet.

DHv. E.

Repertorium CBG

Everardus Rollema

Dit gaat niet over de fam Hollestelle of De Vos, beiden hebben afschriften gemaakt van de doop er trouwboeken, maar  die zijn ook niet volledig, dus de vraag is of er nog ergens doopgegevens van Scherpenisse zijn,en wel  de doop  van Willem de Gruson  geboren 1749-1751, bij zijn overlijden is hij 43 of 45 jaar, ouders onbekend . Hij trouwt ongeveer 1779-1780 met Catharina Adrian Lombaard ook in Scherpenisse hum eerste kind  Jan Jacob is geboren 20-02-1780 in Scherpenisse.

Teunis hup

Blijkens het lidmatenregister is Willem de Gruson met attestatie van Middelburg binnengekomen te Scherpenisse in 1779 en weer vertrokken naar Middelburg in 1782 (link). Aanv.: En idem op beide gegevens Catharina Lombaard.

Peter S

@ Peter S

De mogelijk is dat hij getrouwd is in Middelburg en toen in Scherpenisse is gaan wonen ???  Hij is terug gekomen na 2,5 jaar bij de VOC en uit dienst gegaan 23-05-1778 te Middelburg.

Teunis hup

Inderdaad is het m.i. erg waarschijnlijk dat Willem en Catharina al getrouwd waren toen ze beiden in 1779 aankwamen in Scherpenisse. Of ze in Middelburg getrouwd zijn zou ik niet weten. Wel staat er in die VOC inschrijving dat hij (in 1774) van Middelburg was (nog een VOC inschrijving van 1772 hier).
Terzijde, van het trouwrregister te Scherpenisse is ook nog een afschrift van Kloet en daar staan ze ook niet in (link). Maar goed, lijkt weinig zin te hebben daar verder te zoeken.

Peter S

Teunis,

Daar ik geen reactie heb mogen ontvangen op mijn bericht, nog een kleine toelichting.

Het CBG heeft op microfiches dopen vanaf 1713.
Ik weet niet of de periode 1748-1752 is opgenomen?

Toen de studiezaal van het CBG nog voor bezoekers open was, heb ik vele dopen van diverse plaatsen gevonden die elders niet waren.
 

Vr.groet,
Everardus

Everardus Rollema

@ Everardus Rollema

Gezien de reactie van Peter S denk ik toch in Middelburg te moeten zoeken en het huwelijk van Willem Gruson tussen 23-05-1778 en zijn aankomst te Scherpenisse, daar zijn 2 kinderen geboren en dan gaat hij terug naar Middelburg.

Teunis hup

@ Everardus Rollema 

Willem de Gruson is begraven in 1794 bij de Waalse kerk maar ik vind online niets over de Waalse kerk Middelburg, kan het zijn dat er gewoon niets meer is of zijn er nog andere mogelijkheden??

Teunis hup

volgens de indexkaarten van de Bibliothèque Wallone werd het huwelijk tussen Willem de Gruson en Catharina Adriana Lombart op 04.12.1778 te Middelburg ingetekend, en 22.12.1778 aldaar voltrokken [hier]

Peter B

@Teunis,

Ik zie in het repertorium niets terug over de Waalse kerk in Middelburg.

Vr.gr.

Everardus Rollema

@ Peter B

Prachtig dat je dit gevonden hebt nu zoek ik nog de geboorte van Willem de Gruson volgens de gegevens VOC kwam hij ook uit Middelburg,

Bedankt.

Teunis hup

Klasse, @Peter B.

Wat de doop betreft, helaas is op 17 mei 1940 de Waalse Kerk van Middelburg geheel verwoest door een Duits bombardement. Er is nog wel een lidmatenboek van voor 1723 (link), verdere DTBL is vanaf de 19de eeuw.

Peter S


Misschien in gedachten houden dat in de periode waarin Willem geboren zal zijn, vind ik maar één kind van een de Gruson die in Middelburg begraven zou zijn, t.w. een ongedoopt kind van ene Jan de Gruson, in de Vlissingsestraat (link). Die Jan lijkt zelf al in 1752 te zijn overleden (link), en hij was misschien eerder getrouwd met ene Marija Doensen, overleden in 1745 (link).

Verder is misschien een aanwijzing dat Willem  bij de VOC ondermeester was, dat lijkt een medische functie te zijn geweest.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu