stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Loondoorbetaling stakend NS-Personeel sept 1944 - mei 1945 uit Nationaal Steunfonds


Profiel afbeelding

 Voor de 2e keer in een paar jaar tijd wordt ik er mee geconfronteerd, dat in een boek (met tenminste één wetenschappelijk medewerker) stukken worden genoemd zonder bronvermeldingen/voetnoten.

 • Dit keer gaat het om een boek uit mei 2019 over de Nederlandse Spoorwegen 1939 - 1945. Op blz. 138 staat een afdruk van een loon-/salarisbetalingslijst van stakende NS-personeelsleden. Herkomst blijft onvermeld, voetnoten kent het boek niet en er worden slechts in algemene zin archieven opgesomd.
 • Ik zocht tevergeefs in het Utrechts Archief, dat als optie noemde het archief van het Nationaal Steun Fonds bij het NIOD in Amsterdam. Daar heeft men voor mij gezocht en niets gevonden. N.B.: Het Nationaal Steun Fonds kreeg zijn gelden via Bankier van het Verzet Wally/Walraven van Hall (1906 - 1945) - broer van de latere burgemeester Gijs van Hall - te Amsterdam (?). N.B.: Van 1931 tot 1940 woonde hij te Zutphen.

Vraag: Wie weet mij het Archief en Inventarisnummer te melden?

Martin Jongkoen

Al geprobeerd een van de auteurs te benaderen? De eerste auteur is op Facebook (link).
Overigens, voor details van de achtergrond van de auteurs, hoewel Martin natuurlijk bekend, zie hier.
Terzijde : staat er op de genoemde lijst een datum en/of plaatsnaam? Wat is exact de titel van het document? Misschien helpt dat hier.

Peter S

Ik zou het zoeken bij het Nationaal Archief. Daar eens informeren? 

Annemarie57

Het hoofdstuk is geschreven door Guus Veenendaal. Daarover vind ik op het internet:

 • Profiel (Apeldoorn en omgeving) op linkedin.com verwijderd. Door mij op bericht wel recent mijn vraag gezet, maar geen idee of dat nog doorkomt.
 • Historicus; was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Huygens ING.
 • Elders bedrijfshistoricus genoemd met aantal boeken over de NS. Daar in dienst (geweest)?

V.w.b. de terzijdes het volgende:

Het is een alfabetische lijst die begint met de naam van een persoon waarvan slechts de onderkant is afgedrukt. Er staat geen datum en/of plaatsnaam of titel van het document op. Verder bevat het afkortingen voor functies van betrokkenen, bedragen (allen f 100,--), handtekeningen van betrokkenen.  N.B.:  Achter de namen staan diverse V-tjes; in mijn vroegere beroep noemden we dat check- of controle-tekens.

Verbindingen (en dus uitbetalingen?) liepen via koeriersters in talrijke NSF-districten.

Walraven van Hall wordt ook wel bankier te Zaandam genoemd.

Martin Jongkoen


Zal nog kijken/vragen bij het nationaal archief Den Haag, navraag doen bij de NS en Huygens Instituut.

Vraag me wel af of dit niet hetzelfde resultaat zal hebben als een boek uit 1994 "Over de Horsten", t.w. deel nieuwbouwwijk Tuinstad Zuidwijk Rotterdam 1947 - 1952. Ook dit bevat geen enkele voetnoot en lijkt daarmee 25 jaren eerder op dit gebied school te maken. In dit boek staat een vragenformulier, dat aspirant-huurders moesten invullen om kans te maken op een woning. N.B.: "Voetnoten Professor!" (voetnoot: PvdA-lijsttrekker Ad Melkert in tv-debat met LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn). .

Daarmee blijkt de periode 1944 - 1952 e.v. een glibberig pad voor nader onderzoek te worden of te zijn.
 

=============================================================================================================

Geachte heer Jonkhoen,

 • Naar aanleiding van uw vraag over de archiefstukken van STZ is de vraag uiteindelijk bij mij terecht gekomen. Tot mijn teleurstelling heb ik helaas niets kunnen terugvinden.
 • Mocht ik nog iets relevants tegenkomen dan laat ik het u weten. Ik ga er van uit u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Gerben Dangerman (Vestia)

L.S.,

 • Recent liep ik aan tegen het boek "Over de Horsten gesproken" door Marten Wallinga uitgave Stichting voor Volkshuisvesting 'Tuinstad Zuidwijk' Schere 31, 3085 DT Rotterdam uit april 1994.
 • Het handelt over de geschiedenis van een nieuwbouwwijk vanaf begin '50-er jaren. In één van de Horsten/de Havikhorst heeft mijn ouderlijk gezin van 1953 tot 1959 gewoond.
 • Achterin het boek noemt de auteur als één van 6 bronnen (waarvan 2 Gemeentearchief Rotterdam) het archief Stichting Tuinstad Zuidwijk/STZ (april 1994). Het Gemeentearchief Rotterdam meldt mij, dat zij slechts beschikken over Statuten en de jaarverslagen over de jaren 1950-1970 en verwijzen voor eventuele andere archiefstukken van de STZ naar u.
 • Mijn Vragen: Zijn er andere archiefstukken, waar bevinden die zich en op welke wijze kan ik deze raadplegen?

Met vriendelijke groeten,

Martin Jongkoen,

Martin JongkoenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu