stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Waar kan ik het beste vinden wat er aan Friese bevolkingsregisters is?


Profiel afbeelding

Een vraag: waar kan ik vinden over welke jaren er precies bevolkingsregisters zijn van een bepaald dorp/grietenij in Friesland?

Ik zocht bijvoorbeeld naar de bevolkingsregisters van het dorp Bozum (destijds in de grietenij Baarderadeel). Men zou verwachten dat je de bevolkingsregisters ergens op archieven.tresoar of Fries Archiefnet zou kunnen vinden, maar het lukt mij niet bevolkingsregisters te vinden. Moet ik ze elders zoeken? Archief- of inventarisnummer weet ik niet.

Ik zie op Genver wel dat de bevolkingsregisters vanaf 1860 op FamilySearch te vinden zijn, maar bij mijn weten was men sinds 1850 al verplicht om bevolkingsregisters bij te houden. Een groot deel van de bevolkingsregisters is gescand op AlleFriezen te vinden, maar nog lang niet van alle grietenijen en periodes.

Hier noem ik dus Bozum als voorbeeld, maar waar kan ik het beste uitvinden wat er aan bevolkingsregisters is voor een dorp/grietenij?

Dank voor het meedenken!

S. Wierda

-- foutje -- 

 

Op allefriezen.nl komen ook eerdere toegangen van de bevolkingsregisters voor, bijvoorbeeld deze uit 1839:

Bronvermelding

Volkstelling 1839, archiefnummer 1002, inventarisnummer 4034

Gemeente: Leeuwarden

Periode: 1839

Misschien dus (nog) van alle gemeenten? 

 

Zoals je zelf al op GenVer hebt gezien zijn er van Barderadeel een combinatie van (vroegere) volkstellingen en vanaf 1860 het bevolkingsregister:

MMBC-Y9R bevolking 1860-1890 [2413 img]  
MMBC-Y9B bevolking 1890-1900 [2887 img]  
MMBC-YSS volkstelling 1714 [33 img]  
MMBC-YS3 volkstelling 1830, 1840 [478 img]  
MMBC-YSQ volkstelling 1850 [231 img]

A van Egmond (oud)

De bevolkingsregisters van Bozum zijn op de website van familysearch te vinden. Zie hier

Johanna C.

Ik begrijp dat er scans op FamilySearch te vinden zijn, dat had ik zelf immers ook gevonden, maar mijn vraag is meer dat bevolkingsregisters ook bij een archief moeten liggen en een archief/toegangs- en inventarisnummer moeten hebben. Want FamilySearch heeft veel, maar niet van álle gebieden en periodes scans. In de inventaris van een archief zou je officieel moeten kunnen zien wat er bestaat en bewaard wordt, plus eventueel een beschrijving van wat er ontbreekt. Zoals op archieven.nl. Dat kan ik dus nog niet vinden.

S. Wierda

Informeer eens bij het Gemeentearchief Littenseradiel te Wommels. Zie hier voor meer informatie.

Johanna C.

De genealogische gegevens van Friesland (voor zover inmiddels openbaar, beschikbaar en geindexeerd) worden geplaatst op de website https://allefriezen.nl/. (samenwerking o.a. Tresoar, HCL en gemeenten). T.a.v. de bevolkingsregisters vermeldt de site:

https://allefriezen.nl/introductie

"Bronnen

Momenteel zijn alle geboorte- (1811-1912), huwelijk- (1811-1942) en overlijdensregisters (1811-1962) binnen het grondgebied van de provincie Fryslân te raadplegen. Van de deelnemende gemeentes zijn de scans van deze aktes te raadplegen. Hetzelfde is mogelijk bij de bevolkingsregisters (1850-1939), die beschikbaar zijn voor de gemeenten Achtkarspelen, Baarderadeel, Gaasterland, Harlingen, Heerenveen, Hennaarderadeel, Het Bildt, Idaarderadeel, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel, Rauwerderhem, Sloten, Tietjerksteradeel, Utingeradeel en Vlieland. Een aantal deelnemende gemeenten en vrijwilligers is inmiddels begonnen met het aanvullen van de databases met gegevens die openbaar zijn geworden, zodat het hierboven geboden overzicht slechts een indicatie behelst van welke informatie u in ieder geval kunt verwachten. Zie voor de deelnemende gemeenten het schema op de homepage."

Baarderadeel is daar dus ook al terug te vinden.

Co Gelderloos

vrijwilliger Historisch Reisbureau Tresoar

(https://allefriezen.nl  is uiteraard ook direct benaderbaar via de website van Tresoar http://www.tresoar.nl/   door op de tegel Zoeken naar voorouders te klikken)

Co Gelderloos

Dat roept bij het specifieke voorbeeld van Baarderadeel alsnog de vraag op waarom er geen bevolkingsregisters tussen 1850-1860 zijn. Het was vanaf 1850 immers wel verplicht.

S. Wierda


Baarderadeel is eerst via de herindeling bij Littenseradiel terecht gekomen en valt na de laatste herindeling onder de gemeentes Súdwest-Fryslân en Waadhoeke. De archieven zullen in Súdwest-Fryslân terecht zijn gekomen. Die kunnen via [e-mailadres verborgen] [e-mailadres verborgen] wel vertellen of de bevolkingsregisters 1850-1860 bewaard zijn gebleven. Ze zijn in ieder geval niet meegenomen in de digitaliseringsslag. Aan de inventarisnummers te zien zijn ze echter niet (meer) aanwezig. De nummering gaat naadloos over van nummer 461 (1848) naar 462 (1860-1890).

Tjerk TigchelaarPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu