stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » De Drie Schelvissen


Profiel afbeelding

Beste Forummers goede morgen,

In Amsterdam, Hoorn, Harlingen, Groningen, Deventer, Den Bosch enz. kom ik de huisnaam de "Drie Schelvissen" tegen; vanaf 1600.

Heeft deze naam een speciale, metaforische betekenis? 

Iets met geloof misschien?

groeten vanaf een zonnig Terschelling

George

George Visser

In Amsterdam was het een huisnaam. Locatie: aan de buitenkant. En in Groningen was het een naam van een HERBERG. (1795)

DHv. E.

Uit J. van Lennep en J. ter Gouw's De Uithangteekens (1867-69, link, pdf download linksonder):

Zoowel van den Bruinvisch als van tal van andere visschen, als: Kabeljaauw, Schelvisch, Stokvisch, Rondvisch, Leng, Karper, Bot, Snoek, Baars, Voren, Zeelt, enz., kan men nog tal van exemplaren vinden, die de natuurlijke uithangteekens waren van vischverkoopers of van hen, die, als de zoutkooper van zoo even, eenig beroep dreven, dat tot de visscherij in betrekking stond. Ook aan scheepstimmerwerven, aan brouwerijen, die voor schepen brouwden, aan herbergen of winkels, die door visschers bezocht werden, hingen visschen uit.
 

Peter S

Het getal drie heeft waarschijnlijk wel een symbolische betekenis, want er waren in Amsterdam legio winkels, kroegen en restaurants met drie in hun naam: de drie baarsjes, de drie kistjes, de drie schelvissen, etc. Mogelijk afgeleid van het gezegde "al het goede komt in drieën"

Michaël

Boers

Het getal drie heeft er misschien ook simpelweg mee te maken, dat dat een mooie vlakverdeling geeft op een uithangbord of op een gevelsteen.
Eén vis is te weinig, vijf vissen passen weer niet, drie vissen zien er goed uit. Het is maar een idee...

Wesley Fokkens

Schelvis was in 16e Eeuw een van de belangrijkste vissen op de met name Nederlandse markt, dit is een kustwatervis tot een diepte van 200m,daarna de kabeljauw, welke veel meer een rotsbewoner was tot 500m diepte. Deze vis is in de loop van de 17e Eeuw ook waarschijnlijk te veel over-bevist en moest het afleggen tegen de Kabeljauw, welke lange tijd een beschermde omgeving had.De verkopers hiervan lieten dit in hun reklame-uitvoering blijken. de panden die dit getuigden stammen ook uit deze tijd.

met de vriendelijke groeten Willem Bloem, Terschelling

Willem Bloem


Beste reageerders,

Bedankt allemaal en speciaal natuurlijk Willem Bloem van der Schellingh.

George

George VisserPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu