stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » vestigingsregister


Profiel afbeelding

Ik weet het, het is al diverse keren ter sprake gekomen en er zijn diverse draadjes maar ik wil het weer eens hebben over het vestigingsregister.

Hoe zijn jullie ervaringen met aanvragen bij het vestigingsregister? Er wordt in diverse fora naar verwezen.

Mijn ervaring is dat Den Haag er erg terughoudend in is en ik heb nog nooit een persoonskaart mogen ontvangen.

Voor een project stolpersteine heb ik aanvragen gedaan maar op de persoonskaarten van Joden rust een beperkte openbaarheid.

Voor familieleden die geemigreerd zijn, ook al zijn ze meer dan 100 jaar geleden geboren, moet ik eerst aantonen dat ik een aanvraag gedaan heb bij het CBG en kunnen overleggen dat die niets hebben en dan nog moet ik aantonen dat mijn aanvraag van essentieel belang is en een overlijdensakte kunnen tonen.

Joodse persoonskaarten zijn op de site van het Amsterdams archief gewoon openbaar en ook verder zijn gegevens van die personen op allerlei sites uitgebreid te bekijken maar zodra de persoonskaarten bij het vestigingsregister zijn opgeslagen liggen ze in een kluis.

Wie heeft meer positieve ervaringen met het vestigingsregister?

F.E. van der Burg

Beste,

ik heb daar een positieve ervaring mee. 1 keer een PK aangevraagd van een persoon die naar België is vertrokken in 1955. Ik heb destijds (2016) via de website van de gemeente een aanvraag gedaan (kopie eigen legitimatiebewijs toegevoegd). Ik kreeg een (automatische) bevestiging via email. Een maand later kreeg ik een scan in de email van de betreffende PK en een rekening.

In de aanvraag uitgelegd dat het doel genealogisch onderzoek is, dat de persoon langer dan 100 jaar geleden geboren is, laatst bekende verblijfplaats plus datum en waarschijnlijke bestemming (in dit geval België of Duitsland).

Pim.

P.J.H. Vercoulen

Ik heb vorig jaar een aanvraag gedaan en toen kreeg ik dit antwoord van de Unit Beheer & Verstrekkingen van de Gemeente Den Haag:

Ik hoop, dat de onderstaande informatie maakt het voor u duidelijk, waarom mogen wij  een persoonskaart niet zomaar verstrekken aan particuliere derden:

1. Inzien door derden pas toegestaan vanaf oktober 2069.
Van toepassing zijn de artikelen 4.4 en 4.5 Wet BRP en het daarop gebaseerde Besluit gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Stb. 1994, nr. 690). Hierin is bepaald dat openbaarmaking is gesteld op 75 jaar na inwerkingtreding van dat besluit, dus tot 1 oktober 2069. Hiermee is niet bedoeld dat de overbrenging naar een archiefbewaarplaats in die periode niet is toegestaan, maar dat verstrekking van gegevens daaruit op dezelfde wijze is geregeld als uit de wet BRP (en voorheen de wet GBA). Dit betekent dat alleen de geregistreerde zijn of haar eigen persoons- of archiefkaart mag inzien (Wet BRP, art. 2.55).

Uiteindelijk hebben ze me de gegevens wel gestuurd, maar heeft men zich beroepen op een uitzondering. Ik vermoed dat de Gemeente Den Haag de hoeveelheid werk wil beperken en daarom een strikte naleving van de regels aanhoudt, terwijl het CBG een lossere interpretatie volgt.

Ik kreeg de scan overigens gratis toegezonden.

Michaël

Boers

Pim, mooi dat je geholpen bent. Het is alleen wel een tijdje geleden en ik denk dat ze wat moeilijker geworden zijn.

F.E. van der Burg

Zo’n brief heb ik ook ontvangen Michael alleen waren ze helaas bij mij niet zo coulant. 

F.E. van der Burg


Het ging bij mij om iemand die al meer dan 100 jaar geleden geboren en meer dan 50 jaar geleden overleden was. Ik argumenteerde dat haar Burgelijke Stand gegevens al openbaar waren, dus waarom zouden ze dan voor het Vestigingsregister een strakkere regel aanhouden. Men vond een overlijdensadvertentie uit de krant niet overtuigend genoeg. Den Haag behoort duidelijk tot de fundies en het CBG een Stadsarchief Amsterdam tot de realo's. Zeuren is het enige dat helpt. Formeel heb je geen poot om op te staan en ze hebben een monopolie. Je kunt nergens anders heen.

Sterkte met de queeste,

Michaël

BoersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu