stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » koepel in Breda 1938 - 1939


Profiel afbeelding

Mijn opa Versteeg was een bijzondere man. Hij was zondagschilder en lid van de vrijmetselaars. In de jaren 30 stond zijn naam een aantal keren in diverse kranten i.v.m. vermoeden van oplichting. Dat was misschien niet zo gek in tijden ver recessie.  Nu ben ik er achter gekomen dat hij één jaar van 3/38 tot  3/39 in de Koepel in Breda heeft gezet. Ik kan er maar niet achter komen waarom hij daar heeft gezeten en wat hij heeft gedaan.. Op welke manier kan ik verder komen?

Erik Wels 68

Hallo Erik,

ik zou starten met het opvragen van zijn inschrijving in de gevangenis: link. Daarin staat voor welke rechtbank hij veroordeeld is en op welke datum en wat zijn straf was. Weet je misschien al voor welke rechtbank ?

Heb je ook de volledige naam van je opa en zijn geboortedatum ? (Let op AVG !)

Afgaande op je omschrijving zou hij in dit deel moeten staan: LINK (Inventarisnummer 173)

Pim.

P.J.H. Vercoulen

Gaat het hierom ? LINK (eerste kolom 2e artikel). Geboortedatum in het artikel klopt niet, moet zijn 21-01-1899 als dat de juiste persoon is. Dat is meteen een hint waarvoor hij waarschijnlijk gezeten heeft.

P.J.H. Vercoulen

P.J.H. Vercoulen

Ik eer u

Frank Fransz

H.A.P. Versteeg , 21 januari 1899 , in amsterdam

ik geloof dat het Den Bosch is geweest.

kan uit je link niet geheel komen.

Erik Wels 68

Hallo Erik,

hoe bedoel je kan niet uit de link komen ? Kan je het krantenartikel niet lezen ? LINK

Pim.

P.J.H. Vercoulen

Hij is op 18 mei 1938 voor de Amsterdamse rechtbank tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld, met aftrek van voorarrest, wegens zwendel met hypotheken. Niet bekend of hij in hoger beroep is gegaan, het lijkt er wel op, want pas in april 1939 gaat hij naar Breda. Al die tijd, vanaf zijn arrestatie in maart 1938 heeft hij dus in de bajes doorgebracht, waarschijnlijk eerst in voorarrest op de Havenstraat (niet zo heel ver van zijn oude woonadres op de Aalsmeerweg.)

In dit artikel (LINK) een verhaal met veel informatie over je opa. In 1928 kwam hij voor het eerst in aanraking met justitie, dus die scheiding in 1930 zou wel eens zijn oorzaak daarin kunnen hebben.

P.J.H. Vercoulen

Pim hartelijk dank voor de informatie, ik heb bij het archief in Den Bosch informatie aangevraagd.

Ik ga ook verder zoeken naar zijn veroordeling in 1934. De kranten artikelen zijn schokkend . 

wat een oplichter die opa van mij..... weet jij misschien ook waar ik informatie over de vrijmetselaarij kan vinden.?

dank voor je hulp

Erik Wels 68

Hallo Erik,

Ik heb geen idee of ze namen vrijgeven van oud leden. Je kunt het allicht proberen. Misschien kun je achterhalen via je familie van welke loge hij lid was, Amsterdam had in die tijd namelijk meerdere loges. Op internet is te vinden hoe je ze kunt bereiken.

Je oma moet een sterke vrouw geweest zijn, het lijkt erop dat ze er min of meer alleen voor stond. En toch bleef ze bij haar man. Wellicht kun je eens contact zoeken met familieleden die beide gekend hebben om zo de zakelijke informatie die je terugvind in de archieven en kranten in perspectief te plaatsen.

Hou er rekening mee dat hij pas in april 1939 (zie persoonskaart) in de koepel van Breda aankwam, en niet zoals jij schrijft in je openingspost 3/38. Dat is misschien een ander gevangenisregister dan ik aangaf in mijn eerste posting. In de tussentijd zat hij dus in voorarrest. Meestal werd dit niet aangetekend op de persoonskaart, pas bij een onherroepelijke veroordeling en transport naar de gevangenis waar men de straf moest uitzitten werd de "verhuizing" ingeschreven.

Een andere bron van informatie zou kunnen zijn de gratieregisters. 

Mocht je nog hulp nodig hebben mag je mij ook een persoonlijk bericht sturen. 

Pim.

P.J.H. Vercoulen


Jazeker, bij de bibliotheek van het Groot Oosten in Den Haag (https://www.vrijmetselarij.nl/) kun je opvragen of er iets bekend is van een vrijmetselaar. Je moet ze een e-mail sturen met duidelijke persoonsinformatie, waarmee ze in hun bestanden kunnen zoeken.
Indien er iets gevonden wordt, kun je een afspraak maken om de informatie in de bibliotheek te komen lezen. Via de pagina over het museum van de Vrijmetselarij is ook een e-mailadres te vinden.

Michaël

BoersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu