stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Begraafboek rond 1730: Tot welke leeftijd kint


Profiel afbeelding

Begraafboek rond 1730: Soms staat er soon of dochter vermeld, soms staat er kint. Volgens mij gaat het dan niet altijd om een levenloos geboren kindje, want sommige kinderen hebben een naam gekregen en zijn daarna overleden. Tot welke leeftijd word de titel kint gebruikt ongeveer? 6 jaar=schoolleeftijd?

Ruumpol

Anneke

Dit bedoel ik niet. In het begraafboek staat soms kint van en soms dochter van bij dezelfde vader in hetzelfde jaar en beide meisjes zijn al gedoopt. Dus wat ik bedoel is of het bij vermelding kint altijd gaat om een baby, peuter of kleuter. Tellen ze door de kindersterfte pas als dochter als ze wat groter zijn? Hebben jullie daar ervaring mee?

Ruumpol

Voor zover mijn ervaring reikt zijn daar geen vaste regels voor. Het zal veeleer volgen uit de gewoonte van degene die zo'n overlijden inschrijft.
Wil hij er moeite voor doen of gaat het hem alleen maar om het verantwoorden van de financiën? Maakt het hem wat uit of er een kind, een dochter(tje) of zoon(tje) van Jan Pieters doodgaat? (Het is toch steeds Jan Pieters die de rechten betaalt.) 
Als het nu toevallig zijn achternichtje of zijn buurmeisje betreft, dan kan het best zijn dat hij uit de eerste hand weet hoe het kind heeft geheten... En schrijft hij op: overleden / begraven Jacobje, kind van Jan Pieters (ongeacht de leeftijd van de gestorvene). En in andere omstandigheden is het misschien: overleden Jacobje Jans dochter van Trijntjemoei.

Petra


Het is voor zover ik weet inderdaad volkomen willekeurig. Afhankelijk van tijd/streek/persoon. 

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu