stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Plaats in koninkrijk Hannover



Profiel afbeelding

Dag Rene,

NH huwelijken van Otto Cordes zul je inderdaad niet vinden: ze waren RK en in Kleinemeer (nu onderdeel van Sappemeer) was vroeger de enige parochie.

Lustmoor (Lustmur), staat beschreven in de overlijdensacte. Ik heb deze zelf ingezien en de het staat er werkelijk dus daarover hoeft geen onduidelijkheid te bestaan. Maar ongetwijfeld is er sprake van een verbastering bij de aangifte van overlijden. Dat kan door onwetendheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand of van de kinderen zelf. Dit soort verbasteringen komt vaker voor (een voorvader van mij Harm Jans - geboren in Lijnen = Lienen - wordt bij de geboorte van zijn laatste kind plotseling Harm Snijder genoemd omdat hij de dorpskleermaker was) terwijl ze in 1811 een heel andere familienaam aannamen.

Dat bij zijn tweede huwelijk "van Kalkwijk" vermeld wordt is correct. Dat was zijn toenmalige woonplaats. 

Ik ben eigenlijk wel overtuigd dat we spreken over dezelfde persoon. Daarvoor zijn de aanwijzingen m.i. te duidelijk ondanks de kleine verschillen.

Derk

Derk Wilthof - 18 feb 2009 - 12:16

Dag Rene,

"Als Otto wel uit Sustrum komt dan heb ik nog wel wat generaties voorouders voor je. Hij was niet de eerste van zijn familie, die naar Groningen kwam. In 1692 trouwde Jurjen Konraats (Georgius Cordes) in Bellingwolde en werd zo de voorvader van de familie Voorintholt."

Inderdaad ben ik erg nieuwsgierig naar de voorouders van Otte Cordes..... !!!

Derk

Derk Wilthof - 18 feb 2009 - 12:17

Hallo Derk,

Vóór de invoering van de Burgerlijke Stand mochten mensen, die niet Nederlands Hervormd waren in hun eigen kerk trouwen. (Dat was ook niet altijd zo geweest sinds de Reformatie.) Maar het Ned. Herv. huwelijk gold als het wettelijk huwelijk. Dus tegenover ieder huwelijk gesloten in de katholieke kerk stond ook een NH huwelijk. Bij de vermelding hiervan staat vaak veel meer over de plaats(en) van herkomst van het bruidspaar. Ik vind het dan ook opmerkelijk, dat van beide NH huwelijken van Otto Berends Cordes niets te vinden is.

Heb jij het woord "Lustmoor" ooit ergens gevonden betreffende Otto Cordes of is dit een interpretatie van jou om "Lustmur" te verklaren?

Ik moet nog even wat dingen uitzoeken over de voorouders van Otto. Daarna zal ik jou het een ander toesturen.

Ik denk, dat ik Anna Hegeman ook gevonden heb in Walchum (kerspel Steinbild, waar Sustrum ook ligt). Haar vader is een Johan Herm Hegeman. Dat verklaart waarom zij nu eens Anna Jans en dan weer Anna Harms genoemd wordt.

Groeten, René

Rene Remkes - 18 feb 2009 - 13:10

Tja, dat is een "minne".... Kalkwijk behoorde tot het kerspel Hoogezand dus zou hij daar ook ingeschreven moeten zijn. Ook ik vond in de NH boeken niets terug. De kerkboeken van Sappemeer (niet aannemelijk maar Kleinemeer valt onder het NH kerspel Sappemeer) gaat tot 1760 en levert dus ook niets op.

Blijft als enig aanknopingspunt het RK kerkboek van Kleinemeer.

Lustmur = Lustmoer = Lustmoor. Nergens te vinden. Ook gevraagde hulp via Ahnenforschung leverde niets op. Minutieus zoeken in de omgeving van Beckhusen bracht Lutkemoor als waarschijnlijke oplossing. 

Andere vraag: op 07-04-1807 trouwt Jan Cordes in Kleinemeer met Antje Eijkens. Is deze Jan Cordes familie (broer o.i.d.) van Otte Berends Codes? Hij is afkomstig van Heede.... (geboorteplaats of laatste woonplaats?)

Derk

Derk Wilthof - 18 feb 2009 - 15:22

Hallo Derk,

Ik heb me wel eens afgevraagd hoe de inschrijving in een burgerlijke-standregister gebeurt. Het zou kunnen, dat een ambtenaar een stel briefjes met gegevens (van huwelijken b.v.) krijgt van enkele dagen, die hij moet overnemen in het officiële register. Daarbij kunnen leesfouten optreden. Daarom vraag ik je ook of je de vorm "Lustmoor" bent tegengekomen, of dat je deze zelf hebt afgeleid van "Lustmur". Als je Lustmoor hebt gevonden dan zijn we verder van huis. Lustmur zou een foute lezing door de ambtenaar van Sustrum kunnen zijn.

Het is wel heel toevallig dat je Jan (Heikes) Cordes noemt. Hij komt uit Heede, wordt daar in 1785 geboren. Hij overlijdt in 1815, dertig jaar oud, dus dat klopt. Weet je waar hij dan opeens vandaan komt? Halle. Daar zal op het "briefje" Haije gestaan hebben, de normale weergave in Groningen van Heede, maar blijkbaar is hier hetzelfde aan de knikker als bij Otto Cordes.

Jan en Otto zijn van geheel verschillende families. In Heede was Cordes al lang een vaste achternaam, zeker sinds het begin van de 17e eeuw. In het geval van Otto komt de naam van zijn bet-betovergrootvader Cordt Jörgens, geboren rond 1620. Hij heette ook Cordt Klinck. Deze was de zoon van Jörgen Klinck (oftewel Jurgen Cordes) , geboren rond 1590. De achternaam Klinck werd al niet meer bij de derde generatie gebruikt, althans ik heb hem nergens gevonden.

Groeten, René

Rene Remkes - 18 feb 2009 - 15:59

Dat die voorvaders ons na zoveel jaren nog steeds werk en hoofdbrekens kunnen bezorgen.....

Je zou ze wat!

Anderzijds zullen ook de toenmalige ambtenaren die de schrijfkunst enigzins machtig waren er best een aandeel in hebben gehad.

Ik laat Jan Cordes dus maar mooi links liggen. Bedankt

Derk

Derk Wilthof - 18 feb 2009 - 16:16

Beste Derk(en anderen)

Volgens mij ben ik tegen de door jullie bedoelde Jan Cordes aangelopen. En wel in Breda!

Op 1 september 1864 trouwt een Otto Cordes in Breda met Geertruida Antonia Leemans, Otto is 27 jaar en dus geboren ca 1837 te Nijmegen. Hij heeft vergeefs om toestemming van zijn vader gevraagd.

 

http://www.stadsarchief.breda.nl/index.php?Itemid=7&option=com_genealogie_zoeken&sub=bron&id=13173&gemeente_key=&registertype_key=&jaar=&entiteit=akte&aktegegevens=Cordes,%20Otto,%2001-09-1864,%20aktenummer%20084&tmpl=component

 

In Nijmegen trouwt een Joannes Cordes op 11 augustus 1836 te Nijmegen met Hendrina Kloostermeijer,

volgens de akte is Joannes geboren op 13 maart 1809 in Hoogezand en is militair.(Genlias)

Ik zag op je website dat je een Jan hebt met die geboortedatum, die volgens jou jong is overleden.

Welnu deze Joannes heeft nog de leeftijd van 72 jaar gehaald(Genlias)(Als het dezelfde is)

Mijn (as) schoonzoon heeft dus deze Cordes'en ook in zijn kwartierstaat, dus mijn vraag is natuurlijk

of er inderdaad aansluiting is. Ik hoor het graag.

vriendelijke groet uit het Bredase

Rita Pierar

Rita Pierar - 5 mei 2010 - 21:58

Hallo Derk,

Destijds kon ik de overlijdensacte van Otto Cordes (1848) niet inzien. Nu wel. Ik ben er van overtuigd, dat er geen Lustmur staat. Er staat ook niet Sustrum. De eerste letter is een "S". Vergelijk maar met de de naam van de aangever Jan Lubberts Sluis. De plaatsnaam begint dus met "Sust...". De hoofdletter L wordt anders geschreven in de acte. Ondertussen denk ik wel, dat Sustrum bedoeld is. Otto Cordes' leeftijd bij overlijden klopt ook met zijn geboortedatum.

Hallo Rita,

Als je gevens wilt over de voorouders van Joannes Cordes, stuur me dan even een bericht. Als je naar mijn profiel gaat kun je op de knop "Neem contact op" klikken.

Groeten, René

Rene Remkes - 6 mei 2010 - 00:19


Besten,

Toevallig stootte ik vandaag op een doopboek van het stadje Hildesheim in Nedersaksen, nl dat van St Godehard. met daarin de doop van Maria Lucia Theresia Cordes op 31-10-1749, ouders Franciscus,......beroep? en Maria Lucia Raesfeld.

http://data.matricula-online.eu/de/deutschland/hildesheim/hildesheim-st-godehard/1028_01/?pg=19

en op

http://data.matricula-online.eu/de/deutschland/hildesheim/hildesheim-st-godehard/1028_01/?pg=21

de doop van Joannes Fridericus Josephus Cordes, van dezelfde ouders

en

http://data.matricula-online.eu/de/deutschland/hildesheim/hildesheim-st-godehard/1028_01/?pg=24

de doop van dochter Maria Anna Lucia Antonetta Cordes

Mogelijk zijn dit ook lijntjes naar de onderzochte familie Cordes?

 

vriendelijke groeten

 

Rita Pierar

Rita Pierar - 24 dec 2019 - 11:52 (laatst bijgewerkt 24 dec 2019 — 12:08 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu