stamboomforum

Alle mogelijkheden op een rij

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Deze pagina, Stamboom Forum, alle mogelijkheden op een rij, is ook in PDF formaat te downloaden zodat u deze makkelijk kunt printen.

Het Stamboom Forum biedt - gratis en reclamevrij - mogelijkheden om in contact te komen met anderen op het vlak van genealogie, archieven, geschiedenis en familienamen. Op deze pagina is getracht de vele facetten van het Stamboom Forum te beschrijven. Zo veel mogelijk van deze beschrijvingen zijn voorzien van figuren (klik op de afbeelding voor een vergroting) of verwijzingen naar voorbeelden, u vindt deze steeds in de rechter kolom.

Het is geen kort verhaal, de mogelijkheden zijn dan ook uitgebreid...

Het sociale netwerk voor genealogen en archieven

Nieuwste leden van het Stamboom Forum
Figuur 1: overzicht van nieuwe leden van het Stamboom Forum

Het Stamboom Forum maakt het mogelijk een sociaal netwerk te vormen, waarmee op basis van vertrouwen en gedeelde passie en interesses, samengewerkt kan worden!

Forum

De basis van het Stamboom Forum wordt gevormd door de vier discussiegroepen:

Trefwoorden van de groep Onderzoek in Duitsland
Figuur 2: Bericht geplaats op het Stamboom Forum

De berichten en reacties die geplaatst worden in een forum zijn openbaar, echter alleen geregistreerde gebruikers mogen ze plaatsen (dit voorkomt spam). Een ieder dient bij het plaatsen van berichten in (sub)fora rekening te houden met de netiquette.


Fora aangemaakt door leden

Voorbeelden
Trefwoorden van de groep Onderzoek in Duitsland
Figuur 3: Trefwoorden van de groep Onderzoek in Duitsland

Leden kunen ook zelf fora aanmaken. Deze fora zijn speciaal bedoeld voor archieven en genealogische, familie- en heemkundeverenigingen. Maar ook groepen die over een bepaald genealogisch of archief gebied willen discussiëren kunnen eenvoudig een subforum aanmaken.

Door een forum te 'volgen' wordt u via de twee-wekelijkse nieuwsbrief op te hoogte gehouden van nieuwe berichten en reacties in de betrekkende forum.

Op de hoogte gehouden worden

U kunt op verschillende manier op de hoogte blijven van activiteit op het Stamboom Forum. Uiteraard kunt u geregeld de website bezoeken en dan de 45 meest recente nieuwe antwoorden pagina raadplegen. Als u een bericht plaatst of een reactie geeft dan kunt u aangeven dat u op de hoogte gesteld wilt worden van nieuwe reacties via e-mail. Als iemand een reactie plaatst dan krijgt u direct een e-mail bericht. Via pagina Lijst van gemonitorde onderwerpen krijgt u een overzicht van alle onderwerpen waar u van wijzigingen op de hoogte wordt gesteld.

Tweewekelijkse nieuwsbrief van het Stamboom Forum
Figuur 4: de tweewekelijkse nieuwsbrief van het Stamboom Forum

Twee wekelijks wordt de Stamboom Forum nieuwsbrief verstuurd. In deze nieuwsbrief staan de nieuwe laatste berichten en reacties per (sub)forum opgesomd. Via de beheerpagina mijn.stamboomforum.nl kunt u instellen van welke (sub)fora u op de hoogte wilt blijven en dus opgenomen dienen te worden in de nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief vindt u ook Recent toegevoegde vriendendiensten (hierover later meer).

Tenslotte kunt u gebruik maken van de webfeeds (RSS) van het Stamboom Forum. Door op het RSS icon ikoontje te klikken in het Stamboom Forum of in uw browser blijft u automatisch op de hoogte van nieuwe onderwerpen en reactie via bijvoorbeeld Google Reader, iGoogle of NetVibes.

Profielen van leden

Voorbeeld
Profiel van Bob Coret op het Stamboom Forum
Figuur 5: Profiel van Bob Coret op het Stamboom Forum
Favoriete websites uit de Stamboom Gids
Figuur 6: de favoriete websites uit de Stamboom Gids

Voor effectieve communicatie is het van belang dat men elkaar kent en dat er een zeker vertrouwen is. Om hierin te voorzien heeft elke gebruiker op het Stamboom Forum een (openbaar) profiel. Op dit profiel staat de naam van de persoon, een beschrijving (die helemaal zelf is in te vullen) en een foto (dat is niet verplicht).

PrivacyDe zichtbaarheid van bepaalde element op het profiel is instelbaar, u kunt dus zelf bepalen wie welke informatie ziet, het gaat tenslotte op uw eigen privacy.

Het profiel geeft daarnaast zicht op uw genealogische activeiten:

Wie (onder)zoekt wie? register

Voorbeeld
  • Wie (onder)zoekt de familienaam Bouwman?
Wie (onder)zoekt wie?
Figuur 7: overzicht van stamboomonderzoekers die specifieke familienamen (onder)zoeken

Geregistreerde leden kunnen opgeven welke familienamen zij (onder)zoeken. Deze zijn enerzijds zichtbaar op het profiel van het lid en anderzijds maken deze deel uit van het Wie (onder)zoekt wie? register. Via de zoekfunctie van het Wie (onder)zoekt wie? register kunt u de ruim 75 duizend familienamen doorzoeken. Op deze manier wordt dus inzichtelijk welk lid welke naam (onder)zoekt, zodat u eenvoudig - via het Stamboom Forum - met elkaar in contact kunt treden.

Maandelijks worden alle nieuw toegevoegde familienamen gecontroleerd met de familienamen die daarvoor in het register aanwezig waren. Door deze matching uit te voeren kunnen leden op de hoogte worden gesteld dat andere/nieuwe leden ook interesse hebben in een bepaalde familienaam. Deze notificatie service is gratis en automatisch!

Vriendenkring

Vriendenkring op het Stamboom Forum
Figuur 8: de vriendenkring in beeld

Het Stamboom Forum is een sociaal netwerk van enthousiaste genealogen en archieven. Binnen een social netwerk zijn vriendschappen van belang om het netwerk meer waarde te geven en om meer waarde uit het netwerk te verkrijgen! U kunt andere leden uitnodigen door hen een vriendverzoek te sturen. Als zij het verzoek accepteren wordt hij/zij toegevoegd aan uw vriendenkring en omgekeerd ook, dus u wordt toegevoegd aan de vriendenkring van de nieuwe vriend(in).

Forum leden die tot uw vriendenkring behoren worden via de activiteitenstroom (die u na inloggen direct op de startpagina van het Stamboom Forum ziet) op de hoogte gehouden van uw activiteiten, en andersom wordt u op de hoogte gehouden van de activiteiten van uw vriendenkring.

Activiteitenstroom op het Stamboom Forum
Figuur 9: de activiteiten van de vriendenkring in beeld

Items die in de activiteitenstroom verschijnen omvatten door vrienden ...

Privacy Tenslotte, van sommige informatie uit uw profiel kunt u aangeven dat deze alleen zichtbaar is voor leden of vrienden, dus niet openbaar is. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de beschrijving in uw profiel, uw vriendenkring en aangeboden vriendendiensten (zie volgende paragraaf).

Maakt u gebruik van andere sociale netwerken als Twitter of Facebook? U kunt uw Stamboom Forum profiel koppelen aan Twitter en/of Facebook waardoor uw activiteiten op het Stamboom Forum ook daar worden getoond als tweet of WieWatWaar!

Vriendendiensten

Binnen het social netwerk kunnen leden elkaar helpen met vriendendiensten. Hierbij kan gedacht worden aan:

Vriendendiensten op het Stamboom Forum
Figuur 10: overzicht van geboden vriendendiensten op het Stamboom Forum

Als u een vriendendienst toevoegd kunt u aangeven voor wie deze zichtbaar en beschikbaar zijn: iedereen, Stamboom Forum leden of Stamboom Forum vrienden. Alle vriendendiensten zijn doorzoekbaar op type en trefwoord.

Zoekplaatjes

Bekijk details van dit zoekplaatje
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Via de Zoekplaatjes sectie kunnen Stamboom Forum leden via de Zoekplaatje toevoegen pagina materiaal plaatsen waarover ze een vraag hebben: "Wie staat er op de foto? Waar is de foto genomen? Van wanneer is deze foto?", maar ook: "Wie kan deze akte goed lezen?" Andere leden kunnen suggesties doen en de plaatser op deze manier helpen met de identificatie van de foto of transcriptie van de akte!

Via het Overzicht kunt u door de zoekplaatjes bladeren. Door op de markering te klikken kunt u zoekplaatjes markeren, deze zijn dan via Mijn gemarkeerde zoekplaatjes weer eenvoudig terug te vinden. Via de Mijn geplaatste zoekplaatjes pagina krijgt u een overzicht van de door u zelf geplaatste afbeeldingen.

Evenementen

Via het Stamboom Forum kunt u gratis evenementen onder de aandacht brengen van de leden het grootste online sociale netwerk van genealogen en archieven in Nederland. Het aanmelden van evenementen staat (na eenmalige registratie) open voor iedereen, organisator of niet. Na inloggen kan de lezing, de cursus, de presentatie, de workshop, de expositie of de beurs via een formulier worden beschreven. Het invullen van het adres van het evenement is verplicht, aan de hand hiervan wordt het evenement letterlijk op de kaart gezet.

Iedereen kan de evenementen inzien en doorzoeken via de reclamevrije website van het Stamboom Forum, in lijst vorm en kaart vorm. Ook zijn de evenementen beschikbaar in andere formaten - de data is open - waaronder:

Het sociale netwerk aspect van het Stamboom Forum ziet u ook terug bij de evenementen. Gebruikers kunnen namelijk aangeven of zij naar het evenement toe gaan. Als een gebruiker aangeeft dat hij/zij een evenement bezoekt dan krijgen de personen uit de vriendenkring van deze persoon hiervan een bericht, ook wordt het aantal leden dat heeft aangegeven te komen getoond in het overzicht. Dit werkt extra stimulerend voor het bezoek!

Zoeken

Genealogie Werkbalk
Figuur 11: vanuit de Genealogie Werkbalk direct toegang tot onder andere de zoekfunctionaliteit van het Stamboom Forum

Zoeken in alle forums is mogelijk via de zoekbox die op elke pagina (rechtsboven) zichtbaar is. Bij elke zoekactie wordt automatisch ook het Wie (onder)zoekt wie? register, Genealogie Online en de Stamboom Gids doorzocht.

De zoekfunctie van Stamboom Forum is opgenomen in de Genealogie Werkbalk, u kunt dus eenvoudig en snel vanuit uw browser Stamboom Forum doorzoeken. Maakt u nog geen gebruik van de Genealogie Werkbalk dan kunt u deze gratis downloaden en installeren (voor Internet Explorer en Firefox).

De gegevens van het Stamboom Forum zijn daarnaast ook door externe sites doorzoekbaar, hiervoor zijn voor ontwikkelaars speciale mogelijkheden (API's) ontwikkeld.

Informatie van elders

Voorbeeld

Via het Stamboom Forum kunt u ook andere nieuwsbronnen inzien. Via de pagina Andere fora & blogs over genealogie en geschiedenis krijgt u een overzicht van headlines van berichten in fora en artikels in weblogs.

Kosten

Ik heb deze genealogische Internet service op eigen initiatief, alleen en belangeloos ontwikkeld en gratis ter beschikking gesteld aan collega genealogen. Als u iets terug wilt doen dan wil ik u vragen de ogen open te houden naar gegevens betreffende de familie Coret en Brizee, de twee belangrijkste familienamen in mijn genealogische onderzoek.

Bent u tevreden over deze service en wilt u uw dankbaarheid tonen dan wordt een (jaarlijkse) donatie op prijs gesteld! Donaties kunt u overmaken op bankrekening nummer 51.55.38.566 ten name van B. Coret te Den Haag onder vermelding van "donatie stamboom forum". Als u Internetbankiert kunt u ook eenvoudig een periodieke overboeking opvoeren, op deze wijze kunt u in een jaarlijkse donatie voorzien.

Ook kunt u helpen door feedback te geven over de website in het Servicedesk forum. Mist u bepaalde functionaliteiten? Werkt iets niet? Heeft u suggestie voor verbeteringen? Ik hoor het graag zodat ik Stamboom Forum kan blijven verbeteren!

Techniek

Om te participeren op het Stamboom Forum heeft u geen technische kennis nodig! U blijft dan ook verschoond van technische details zodat u zich volledig kunt richten op het stamboom- en/of historisch onderzoek en het sociale netwerk!

Voor de liefhebbers toch een kijkje achter de schermen ...

De Stamboom Forum website en onderliggende services zijn ontwikkeld met Perl en PHP, gebruikmakend van open-source componenten als MySQL en Apache webserver, en dit alles draait op een Linux server. Het geheel is hierbij zo ontworpen dat het systeem schaalbaar is. Dit houdt in dat als er meer en meer publicaties en bezoekers komen het systeem niet tergend langzaam wordt! Er worden diverse technieken gebruikt om het Stamboom Forum snel te laten reageren, zo wordt alle HTML "on-the-fly" (en transparant voor bezoekers) gecomprimeerd waardoor pagina's sneller laden. Door richting webbrowser aan te geven dat bepaalde bestanden gecached kunnen worden wordt ook snelheidswinst behaald (en kostbare bandbreedte bespaard).

Controles

Valid XHTML 1.0 Strict!
Valid CSS!
[Valid RSS]

Webrichtlijnen van Overheid.nl

De ontwikkelingen op het vlak van Internettechnologie staan niet stil, het Stamboom Forum ontwikkelt zich dan ook continu verder. Nieuwe technologie als AJAX (bijvoorbeeld "name completion" zoals ingezet bij het zoeken van leden) en presentatie technologie (bijvoorbeeld de beweegbare balken met foto's) wordt, wanneer dit iets toevoegt, geïntegreerd in de website.

Er wordt gewerkt op basis van web-standaarden, zoals bijvoorbeeld de W3C standaard (het Stamboom Forum is volgens W3C XHTML 1.1 compliant) en de Webrichtlijnen van Overheid.nl. Door gebruik te maken van dit soort (internationale) standaarden is het Stamboom Forum ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Daarnaast zal de website in alle browsers werken en goed bekeken kunnen worden. Immers, alle bezoekers ongeacht welke browser of operating systeem ze gebruiken, moeten gebruik kunnen maken van het sociale netwerk.

Geïnteresseerd ?!

Zet de stap, maak deel uit van het sociale netwerk van genealogen en archieven!

Heeft u zich nog niet (eenmalig) ingeschreven op het Stamboom Forum, de community voor stamboomonderzoekers? Registreer u dan nu: dit is eenvoudig, zo gebeurd en uiteraard gratis!

Weet u uw wachtwoord van het Stamboom Forum niet meer? Ga dan naar de Wachtwoord vergeten pagina.