stamboomforum

Profiel van Wim Willard

Informatie over Wim Willard

GAUDET PATIENTIA DURIS

Als kleine jongen werd ik geobsedeerd door het verhaal welke in de familie de ronde deed over de afkomst van de familie Willard. Het is een idyllisch verhaal, welke men in meer genealogieën tegen komt n.l. een Franse soldaat uit het leger van Napoleon Bonaparte. Hij is gelegerd in het kamp Crailoo bij Laren NH. Hij verliest zijn hart aan een plaatselijke schone, deserteert, duikt onder en de geliefden kunnen na de val van Napoleon eindelijk een gelukkig leven leiden. Het is net een sprookje.

Helaas, bij mijn zoektocht naar mijn illustere Franse voorvaders bleek dat mijn voorouders al rond 1718 in het Gooi woonden, eenvoudige zwoegers waren als wever of dagloner.

Mijn stamouders zijn Jan Cornelisse Willart en Wijntje Tijmes Doncker die in Hilversum woonden en tussen 1718 en 1725 in Eemnes hun kinderen R.K. laten dopen. Waar zij vandaan gekomen en overleden zijn is voor mij nog steeds een groot raadsel. Maar er is weer hoop voor een illustere familie historie.

De Larense schrijver Gerard Koekoek in zijn boek " 't LAER" verhaalt over ene Brom en enkele studenten (?) die begin deze eeuw [1900] een onderzoek hebben gedaan naar de herkomst van Larense families. Hier in staan de, ook in mijn kwartiestaat voorkomende families, Banis (Bulgarije), van de Brink en Smit (Duitsland), en Calis (Frankrijk). Uit het zelfde onderzoek blijkt dat de Gooise familie Willard afkomstig is uit Noord Amerika? Dat bevreemdt mij direct, men ging toch uit het oude Europa naar de Nieuwe Wereld om daar het geluk te vinden ?

Na de teleurstelling van geen Frans bloed te hebben, krijg ik nu visioenen over het verre Amerika. Bekend is daar een grote familievereniging "Willard", welke afstamming teruggaat tot begin 1600, met een heus familiewapen met de wapenspreuk "Gaudet Patientia Duris" en een voorvaderlijk slot in England bewoond door Baron Richard Willard in Lancaster.

Zou vandaar een nazaat van Simon Willard als Amerikaanse zeeman hier in Holland alsnog voor een plaatse¬lijke schone gevallen zijn en gekozen hebben voor een armtierig bestaan?

* " 't LAER " door Gerard Koekoek, 1973, pag.174,175. Uitgave Comite Feestweek Laren. ** The Willard Family Association of America, Inc. Founden August 1908.


  • Wim Willard is sinds maandag 2 maart 2015 lid van het Stamboom Forum.
  • Wim Willard heeft in de afgelopen 30 dagen geen bericht geplaatst.
Wim Willard