stamboomforum

Profiel van Maikel Galama

Informatie over Maikel Galama

Hoi allemaal,

Ik ben geboren in het zogenaamde Friese Haagje, in een streekje met eertijds de mooie naam: Ungabuorren en ben van na de oorlog. In Bolsward volgde ik de middelbare school waarna ik in Groningen ging studeren (sportacademie en andragogie), het lot bracht mij echter in de natuurvoedingssector waarin ik bijna 30 jaar actief was. De regelgeving van de overheid was de belangrijkste reden dat ik op 54-jarige leeftijd stopte met werken en me ''volledig'' op andere zaken stortte.

Rond 1992/1993 ben ik met genealogie begonnen, mijn eerste bezoek aan het archief herinner ik mij nog als de dag van gisteren. Ik had een net opgerichte Galama werkgroep heel royaal aangeboden een kopie van de aktes van naamsaanneming te willen maken, niet wetende dat zoiets slechts een kwartiertje werk was. Nadat ik daar mee klaar was ben ik wat gaan rondkijken en heb lukraak kopietjes gemaakt van zaken waar ik mijn familienaam in tegenkwam. Het slot van dat liedje was dat ik met honderden aktes thuiskwam die in de daaropvolgende dagen werden uitgewerkt. Je raad het misschien al, elke akte riep nieuwe vragen op en dus ging ik de volgende week opnieuw naar het archief. Dit heb ik 1 dag in de week gedaan, tot ongeveer het jaar 2003, nu ga ik nog ongeveer eenmaal per maand naar het archief.

Met de grote lijnen van mijn familie ben ik klaar, nu zoek ik af en toe nog wat aanvullingen en probeer de moeilijk te vinden personen alsnog te traceren. De families waar ik ''klaar'' mee ben zijn: Galama en variaties (ongeveer 10 verschillende families), Hettinga en variaties (ongeveer 8 verschillende families), de Galama's, Galema's, Galjema's e.a. zijn in 1999 in boekvorm verschenen, het Hettingaboek (815 bladzijden) is in 2010 uitgegeven. Zowel de Galama's als De Hettinga's hebben een familie stichting en kennen meerdere onderzoekers wat veel voordelen heeft, je kunt elkaar aanvullen en bekritiseren maar ook kun je werkzaamheden verdelen.

Mijn werkgebied is hoofdzakelijk Noord-Nederland, met het accent op RK families in Friesland. Een grote hobby is het fotograferen van grafstenen waar ik ook zo rond 1992 mee ben begonnen, de collectie omvat nu ruim 200 duizend foto's en is zo langzamerhand een prachtige bron waar ik steeds meer plezier van heb. Een tweede hobby is het maken van fietstochten en dan veelal langs begraafplaatsen en cultuur historische plekjes in het noorden van het land, soms langs plaatsen of boerderijen waar familieleden hebben gewoond. Voor de Hettinga vereniging zijn inmiddels diverse routes gemaakt die te zien zijn op de Hettinga site, te bereiken door bij Google de tekst "Hettinga Stichting'' in te typen.

Of rechtstreeks: http://www.hettingastichting.nl/fietsroutes.html

Sinds maart 2011 woon ik in Workum waar ik in een grote loods achter mijn huis een archief heb ingericht. Hier help ik mensen die het fijn vinden enige begeleiding te krijgen bij hun eigen familieonderzoek. Ook kan men gebruik maken van de inmiddels prachtige collectie ordners en boeken.

Als je wilt kun je op de Hettinga site ook mijn kwartierstaat zien (tot en met nummer 64), een kwartierstaat die best wel uniek genoemd mag worden: al mijn tot nu toe gevonden voorouders komen uit Friesland.

Ook heb ik plezier van de vele cursussen die ik heb gevolgd, o.a. algemene genealogie, boerderijen onderzoek en paleografie.

Dit was een eerste kennismaking met een ''familieonderzoeker'' die er bijna dagelijks mee bezig is, ook op diverse andere fora te vinden is en dan natuurlijk vooral op het forum voor Friese families:

http://forumtresoar.nl/

Groetjes, en misschien iets gewaagd, oant sjen. Ook gewaagd misschien, maar mijn moeder zei altijd dat ik een heel lief jongetje was.......

Maikel Galama.


  • Maikel Galama is sinds dinsdag 22 november 2005 lid van het Stamboom Forum.
  • Maikel Galama heeft in de afgelopen 30 dagen geen bericht geplaatst.
Maikel Galama