stamboomforum

Profiel van Marjan Hendriks-Over

Informatie over Marjan Hendriks-Over

Op mijn vijftigste kreeg ik van mijn moeder haar hele archief van haar stamboom. Inmiddels ben ik gepensioneerd. Nu heb ik tijd haar werk voort te zetten.

Ik probeer van iedere voorvader de geboorte- of doopakte te vinden en te scannen, evenals de overlijdens- of begraafakte en de trouw akte. Daartoe zoek ik ook steeds de kinderen van de echtparen op voor zover ze te vinden zijn. In hun doopaktes worden heel vaak naaste familieleden van de ouders genoemd en dat geeft weer nieuwe aanknopingspunten.

De eerste namen die ik onderzocht heb zijn die van mijn grootouders: Groet, de Bruijn, Over en Vegtel.

De familie Groet kan ik traceren vanaf 1760. Deze voorvader, Hermanus Adolfs Groet trouwde op 7-4-1760 in Noord en Zuid-Schermer met Antje van Delden. Later komt zij in de familie voor als Anna Margaretha van Delden. Zij verhuisden naar Amsterdam. Hij heeft dan als beroep Spaans stoelenmaker en bezit huizen in Amsterdam. Hun oudste zoon, de predikant Hermannus Henricus Groet werd beroepen in Kamerik en later in Berkhout. Hij was getrouwd met Susanna Esther Tabois, een telg uit de Waalse gemeente in Amsterdam. Die gegevens heb ik tot ongeveer 1700. Dan komen de meeste mensen uit Frankrijk: Etool, Mornac, Saint Savinien. De volgende generatie is in Bergen terecht gekomen. Er zijn ook takken in Hoorn en Medemblik: de families Ploeger, Groen, Goedhart en Beemster.

De familie de Bruijn komt uit Gouda en heeft heel veel wortels in die streek, o.a. de familie Koot, van Erk, Noome. Plaatsen zijn dan Stolkwijk, Goudriaan, Bergambacht, Ouderkerk aan de IJssel.

De familie Over stamt uit Oude Niedorp. De oudste voorvader, Arien Riquers Over , moet rond 1665 geboren zijn. Via de familie Meyer is er een tak in Amsterdam en via Cornelia Lugtenburg zijn er voorouders in Rockanje, met de takken Langendoen en Torreman.

De familie Vegtel komt uit Amsterdam. Hendrik Christoffel Vegtel is in 1729 in Rockhagen in Westfalen in Duitsland geboren. In Amsterdam zijn er verbanden met de families Felkers, Jonen, de Leeuw, Stiekel, Mastief en de la Mare.

Ik zoek de meeste informatie nu nog via Family Search. Daarbij vergelijk in de scans die aangeboden worden met de families die daar gepubliceerd zijn. Soms heb ik originele documenten van mijn voorvaders. De archieven van Haarlem en Alkmaar zijn bij mij in de buurt.

Informatie die ik ondertussen verzameld heb deel ik graag met anderen. Neem gerust contact op.


  • Marjan Hendriks-Over is sinds zondag 31 maart 2013 lid van het Stamboom Forum.
  • Marjan Hendriks-Over heeft in de afgelopen 30 dagen geen bericht geplaatst.
Marjan Hendriks-Over