stamboomforum

Forum logoFora » Servicedesk » Hoe werk ik met www.gahetna.nl?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste allemaal,

Ik ben redelijk nieuw in de fascinerende wereld van de genealogie. Na mijn prettige ervaringen met de doorzoekbaarheid van sites als www.bhic.nl en www.geldersarchief.nl heeft mijn zoektocht mij nu naar Zuid-Holland gebracht. Ik heb begrepen dat de meeste archieven van die provincie (grootste uitzondering is Den Haag) ondergebracht zijn bij het nationaal archief en dan op www.gahetna.nl. Eerste vraag: Klopt dit inderdaad?

Vervolgens kom ik er echt niet uit hoe ik nu een (achternaam) in kan voeren en gewoon eens kan kijken wat er uitkomt, waarna ik kan gaan verfijnen. Op bijv. bhic.nl kan ik gewoon makkelijk sorteren op plaats of datum, op www.gahetna.nl lijkt het zo te zijn dat ik voordat ik uberhaupt kan gaan zoeken al een specifiek gebied binnen de provincie moet aangeven. Vraag 2: Is dit zo?

Als dat zo is dan ben ik teleurgesteld in de doorzoekbaarheid van deze site waar ik toch hoge verwachtingen van had, en is mijn vraag aan jullie hoe jullie dit omzeilen?

Voor algemene wegwijs zou ik jullie al heel dankbaar zijn, maar voor wie het leuk vindt beschrijf ik nu waar ik naar op zoek ben. De betovergrootvader van mijn vriendin, Teunis Van Breugel, geboren op 11-01-1877 in De Werken en Sleeuwijk trouwde, 25 jaar oud, op 11-06-1902 in Den Haag met de 15-jarige (of 21-jarige) Maria Kuiper, geboren op 05-02-1887/1881 in Den Haag. (Bron: http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(u2du24q3uevgky0wl22pzsn3))/scan.aspx?book=R&id=345754 ) Van deze Teunis kan ik op www.bhic.nl geen geboorteakte vinden. Ook kan ik geen anderszins bewijs vinden dat hij inderdaad op 11-1-1877 in De Werken en Sleeuwijk geboren is. Ook kan ik geen andere daden van deze specifieke Teunis (voorzover na te gaan) in Noord-Brabant vinden. Omdat uit de bron die ik net noemde blijkt dat hij voor Maria Kuiper al getrouwd is geweest, ben ik toen op zoek gegaan naar gegevens uit het gebied tussen De Werken en Den Haag, vandaar gahetna.nl. Op de website van Den Haag staan geen gegevens over Teunis v. Breugel van voor 1902 (zijn trouwjaar en geboorte eerste kind)
Wie kan mij helpen aan een verder aanknopingspunt van Teunis van Breugel? Wie waren zijn ouders, wie was zijn eerste vrouw en waar kwamen deze mensen vandaan?

Veel dank voor de degene die mij www.gahetna.nl kan uitleggen en mij de gouden tip kan geven!

Groet,
Casper Renting

Casper Renting

Voor een zoektocht zoals jij beschrijft zou ik niet als eerste naar gahetna gaan, maar naar wiewaswie.nl. Soms vindt je daar ook direct de akte, zo niet dan zou je volgende gang naar zoekakten.nl moeten zijn. Als je eenmaal een plaatsnaam en een datum hebt, kun je daar vaak de akte vrij makkelijk vinden. Ook scans van Zuid-Holland zijn goed via zoekakten te vinden.

Zijn geboorteakte heb ik gevonden op zoekakten.nl. Klik achtereenvolgens naar NB - De Werken en Sleeuwijk - Burgerlijke stand geboorten - Geboorten 1877 - Snel zoeken. Op image 3 vind je vervolgens de geboorteakte.

http://zoekakten.nl/ysnelz.php?id=MTIyMnwxMDcyMzIxM3wwMDQ2MjQxNjV8MDAxODB8M3wxfDI5fE5CfERlIFdlcmtlbiBlbiBTbGVldXdpamt8R2Vib29ydGVuIDE4Nzd8MA..

Wat vreemd is, is dat op zijn huwelijksakte zijn vorige partner niet wordt vermeld. Dit was wel gebruikelijk in die periode. Op zijn gezinskaart zie ik duidelijk een 'W' staan. Maar over een eerder huwelijk kan ik niets terugvinden. Ook gezocht op de combinatie van de namen van de ouders (in wiewaswie). Misschien dat iemand anders meer succes heeft.

Carmen

Er is ook geen voorafgaand huwelijk. Op de achterkant van de gezinskaart staat dat Maria Kuiper in 1936 is overleden: laatste kolom van de balk met nr. 2. Daarom is bij hem op de voorzijde de H doorgehaald en vervangen voor de W erboven.

Leo Bijl

Het lastige in de provincie Zuid-Holland is de versnippering. Er zijn veel grote(re) steden met een eigen archiefdienst, denk aan Vlaardingen/ Maassluis, Schiedam, Den Haag, Rotterdam, Delft/Rijswijk.

Voor de kleinere plaatsen werk je het handigst met http://pauwel.blogspot.nl/ voor de DTB gegevens, maar dan is het wel handig als je weet hoe dat vroeger werkte in de oude vertrouwde studiezaal (bladeren dus). Voor mensen die digitale hapklare brokken gewend zijn is dat even schrikken, maar met een beetje oefening werkt het wel. Goed de handleiding lezen dus. 

De zoekfunctie op gahetna werkt welmaar is vooral handig als je personen zoekt in de indexen van bijvoorbeeld decreten van verkoop in de 17e eeuw, of opvarenden VOC.

Annemarie57

http://pauwel.blogspot.nl link Annemarie doet het niet, misschien door de laatste schuine streep.

Wanneer het gegeven in de index is gevonden, naar lijst van inventarissen dtbg onderaan.

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoek-doen/officieel-document/dtb-1

Verder goed de pagina lezen en uitproberen, zoals ook het advies van Annemarie hierboven.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

als ik zelf naar pauwel blogspot ga krijg ik altijd de extensie .fr, dat heb ik wllen corrigeren en kennelijk is het daar mis gegaan, bedankt voor de correctie Everardus!

Annemarie57

Dank aan allen voor jullie reacties! In het bijzonder Carmen voor het vinden van de geboorteakte, ik kan weer even verder!

Weer veel geleerd van jullie allemaal!

Casper Renting


Mag in de kop iets gewijzigd worden? Domme vragen bestaan niet, is mij met de paplepel ingegeven. Mogelijk hebben mijn ouders deze wijze les betreurd want ik was zeer leergierig ;-)

MaggyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!