stamboomforum

Forum logoFora » Servicedesk » Wettelijke privacy binnen genealogie

Wie kan mij meer vertellen over privacyregels binnen genealogisch onderzoek. Waar moet een genealoog zich wettelijk aan houden als hij/zij zijn/haar verzamelde gegevens wil publiceren?

Mvg, Koert Boomsma

Koert Boomsma

Hallo Koert,

De regels hiervoor zijn opgesteld door de organisatie die (na -tig naamswijzigingen) nu heet: Autoriteit Persoonsgegevens. Op hun website vind je de regels waar je je aan moet houden bij publicaties op internet: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/internet-telefoon-en-tv/persoonsgegevens-op-internet?qa=genealogie&scrollto=

Bij publicatie op papier is men wat minder streng, heb ik altijd begrepen, maar ik kan dat op die website even niet terugvinden.

Het verstandigste is het om, bij wat voor publicatie dan ook, de nog levende leden van een familie om hun toestemming te vragen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Mvg

Bas Lems

De regels zijn niet opgesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens, maar vastgelegd in wetten, waarvan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voor genealogen de belangrijkste is. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op de naleving van de wetten, men kan er misbruik melden et cetera.

In het kort komt het er op neer dat een genealoog die een bestand met persoonsgegevens heeft en gegevens van nog levende personen wil uitwisselen met derden, publiceren in druk en/of op internet, dit aan de betrokkene moet melden, inzage en correctie moet toestaan en toestemming moet vragen. Voor gegevens van overleden personen zijn er geen restricties.

Ook overnemen van gegevens van levende personen uit andere publicaties (herpublicatie) is niet toegestaan zonder toestemming van de betrokkene.

Het zijn naar mijn mening nogal absurde regels. Zo kan iedereen online bevolkingsregisters raadplegen en persoonskaarten en -lijsten aanvragen waarop nog levende personen voorkomen, maar ze mogen zonder toestemming niet worden gepubliceerd.

Frank Rijckaert

Dan heb ik een aanvullende vraag: Wordt het alleen vermelden van iemands naam, b.v. Piet is de zoon is van Jan Bakker en Grietje Bolt, ook gezien als het publiceren van iemands gegevens (bij geen van de betrokkenen staan data of plaatsen vermeld). Ik had recent iemand die mij op straffe van juridische stappen verplichtte zijn/haar naam weg te halen van internet.

B.P. Bultena


In dit geval zou ik zijn naam niet vermelden. Je weet nooit waar zo iemand toe in staat is, als hij dreigt met juridische stappen. Hij geeft in ieder geval geen toestemming en dat is toch een vereiste. De vraag is of hij zonder geboorteplaats en data ondubbelzinning te identificeren zou zijn. Ik vind van niet, maar die persoon ongetwijfeld wel, bijv. omdat de namen van zijn ouders vermeld staan en wellicht een aanduiding van hun woonplaats.

Bij mijn weten is hier nog nooit een rechtszaak over gevoerd, dus u kunt het natuurlijk op een rechtszaak laten aankomen. Wellicht krijgt u gelijk.

Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en slechts iets vermelden in de zin van: Uit dit huwelijk een zoon (nog in leven).

En bedenk dat u dit in principe zo moet doen bij allen in uw genealogie, die nog in leven zijn en aan wie u niet expliciet toestemming hebt gevraagd.

Mvg

Bas Lems




Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!