stamboomforum

Forum logoFora » Servicedesk » Fotograveren van de archiefstukken. = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik wil een nieuwe fotocamera kopen. Met deze camera wil ik enkel en alleen archiefstukken fotograveren. Aangezien je in de meeste archieven zonder flitslicht mag fotograveren, moet de sluitertijd in iedergeval snel zijn. Die ik nu heb is namelijk te traag en dan zijn de foto's te onscherp. Zonder naar allelei reclame sites te worden verwezen, Wie kan mij tips geven en met welke type camera jullie het doen en met welke resultaten.

J. van der Linden

Fotografeer indien mogelijk met een statief(je) en als het kan bij een raam waar licht van buiten komt.

Ga naar een fotozaak en laat je adviseren, welk camera het best bij je past.

Een snelle sluitertijd wil niet altijd zeggen, dat de afbeelding goed is, daar is voldoende licht voor nodig.

Een document kan je niet vergelijken met een autorace.

Je hebt camera's die het trillen met de hand gedeeltelijk opvangen.

Over de prijs en merk camera moet je zelf beslissen.

gr.

Everardus Rollema

Hartelijk dank, voor je snelle reactie. Vroeger gebruikt ik een spiegelreflex camera, maar die werd mij te zwaar. Ik fotograveer zonder statief namelijk, daar ik meestal hele boeken fotograveer. Heb die vervangen voor een lichtere gewone, maar nu blijken de meeste foto's bewogen. Dus van dat trillen, was mij niet bekend. 

J. van der Linden

Juist boeken fotograferen met een statief is het beste en fotografeer zonder de camera aan te raken door middel van een afstandbediening.

Geef de camera de tijd om de afbeelding scherp te krijgen.

Fotografeer, indien mogelijk, recht boven een boek of document, daar je anders vervormingen gaat krijgen.

Succes

groet

Everardus Rollema

Ik zou toch onze gewaardeerde vriend Everardus bij een van zijn adviezen tegen willen spreken. Ga niet fotograferen aan een tafel bij een raam, waar licht van buiten komt. Het effect dat je dan krijgt is dat er teveel licht van de ene kant komt, terwijl jezelf achter de tafel staat en het licht van de andere kant tegenhoudt. Wat krijg je dan: een foto van een document die aan de bovenkant te licht is en aan de onderkant te donker. Nooit doen, het is veel belangrijker erop te letten dat het licht gelijkmatig op het te fotograferen boek of document valt. 

En verder: waar wil je de foto's voor gebruiken. Komen ze in een publicatie? Neem er dan wat meer de tijd en aandacht voor, misschien met inderdaad met een statief. Maar ik heb dat nooit gebruikt. Ik heb al heel erg veel archiefstukken gefotografeerd maar vrijwel uitsluitend met het doel om ze  thuis uit te werken, in regest- of transchriptievorm. Dan hoef je helemaal niet zo'n goede fotokwaliteit te hebben. Met mijn oude camera zagen de originele opnamen er vaak echt niet uit: maar één keer automatisch de kleur laten bijwerken en ze zijn prima te verwerken. Beetje scherper maken kan ook nog.

Maar ik heb nu een nieuwe en die is vele malen lichtsterker dan de oude. Wel spiegelreflex doch slecht 420 gram dus voor het gewicht hoef je het niet te laten. Hij bootst 12.800 ASA na dus kan je met weinig licht toe. Wat Everardus bedoelt met het opvangen van trillen, dat heeft-ie ook: een instelling voor nachtopnamen uit de hand. Hij neemt er dan 4 snel achter elkaar en voegt ze samen tot 1 beeld. S'avonds geprobeerd, gaat goed maar heeft steeds wat tijd nodig. Het zou me in het archief mijn geduld kosten denk ik ;-)

Succes, Frans

Frans Angevaare

Bedankt Frans, daar kan ik wat mee. Ik maak foto's om deze thuis te transcriberen en de gegevens te verwerken. Elke keer met de trein naar de andere kant van het land reizen, om stukken te fotograferen en dan bij thuis komst zien dat een aantal foto's te onscherp zijn, Ja dat is goed balen en dat had ik vroeger bij mijn oude spiegelreflex nooit. Ik zit nu te denken om een documenten camera aan te schaffen. Ik had gehoopt dat hier iemand goede ervaringen mee had. 

J. van der Linden

Beste Frans,

Je hebt gelijk t.a.v. de schaduwvorming als je met je rug naar het raam toestaat of dat er oneffenheden zijn in het raam, maar bij kunstlicht kunnen ook schaduwvorming ontstaan en de ophanging van lampen zijn niet altijd ideaal en zoals je schrijft goed kijken of het licht goed en gelijkmatig is verdeeld.

@ van der Linden

T.a.v. de opnamens elders lijkt het me toch verstandig, wanneer je klaar bent met fotograferen, ter plekke controleren of de afbeeldingen scherp zijn, dat voorkomt teleurstelling wanneer je thuis bent en is er iets niet goed dan kan je dit gelijk corrigeren.

Ik neem aan, dat je op het Archief geen contrôle hebt gedaan of wellicht er niet aan hebt gedacht.

Succes met je aankoop.

Groet

Everardus

Everardus Rollema

Everardus dat klopt, en dat doe ik normaliter ook. Maar dit was de eerste keer dat ik een compact camera had gebruikt en daar is het schermpje zo klein van, dat ik het maar liet zitten. Ook het aantal stukken wat ik die dag had gefotografeerd was behoorlijk. Ik wist namelijk dat ik voor 2 maanden naar Indonesie ging om te overwinteren. Ja en dat zit ik hier en blijkt dat ik terug moet naar het NA in Den Haag omdat sommige beelden te onscherp zijn. Daarom zat ik te denken aan een documenten camera en wellicht heeft iemand hier ervaring mee, aangezien ik twijfel aan zo'n apparaat of een andere digitale spiegelreflex. Daar had ik jarenlang goede ervaring mee. Ik heb namelijk het gehele ORA van Beverwijk digitaalm, dus dat werkte prima, alleen zo'n compact camera is iets voor mij. Maar die tip die jij verstrekte over zo'n stabiliteitscorrectie, ja dat was mij onbekend.  

J. van der Linden

Ik heb geen antwoord op de vraag, maar ik wil even inhaken met een andere optie.

Bij het fotograferen van documenten zou het natuurlijk prachtig zijn, als je dat kunt doen met een web cam met een USB-kabeltje. Dan kun je direct levensgroot op het scherm van je laptop zien wat het resultaat is.

Ik heb echter geen flauw idee, of er (al) web cams bestaan, die een (deel van) een bladzijde scherp kunnen fotograferen, en zo ja, welk prijskaartje daar aan hangt.
Misschien is er iemand, die dit leest, die daar meer over zou kunnen vertellen?

Jan Clavaux

Bedankt voor het meedenken. Ja heb zelf ook even zitten te qoogle en kwam o.a. tegen. Maar ja ik wil wel met een hoge resolutie, verwisselbare USB card en dat soort dingen. Kijk die prijs is fors, maar dan moet je er ook iets aan hebben. 

http://shopvsc.com/elmo-lx-1-document-camera.html

J. van der Linden

Dank je wel. Een document camera dus. Verder googelen levert ook goedkopere apparaatjes op: https://www.ipevo.com/prods/Point-2-View-USB-Camera  (69 dollar)

Het enige wat je in feite nodig hebt is een hele goede lens. Als je die ziet als verlengstuk van je laptop, dan heb je geen verwisselbare kaartjes en dergelijke nodig.

Benieuwd of er forumleden reageren, die er verstand van hebben....

groeten, Jan

Jan Clavaux

PS

In dezelfde webshop die @J. van der Linden hierboven vermeldt, vond ik deze: http://shopvsc.com/adesso-nuscan-500-document-camera.html

Met een resolutie van 2592x1944 pixels is het apparaat scherper dan de scans die je gemiddeld op internet tegenkomt, en heeft het net zoveel pixels als waarover de betere digitale camera beschikt.
Verder stelt de lens zich automatisch scherp, en is de kostprijs laag te noemen.

Tenzij er addertjes onder het gras zitten, lijkt me dit een heel goed alternatief voor een camera.
Het apparaat is tenslotte niet voor niets speciaal ontworpen voor het fotograferen van documenten.

Jan Clavaux

Everardus Rollema


Jan en Everardus, hartelijk dank voor jullie tips. Dan apparaat op die site heeft inderdaad de juiste pixels, nadeel is dat wel dat het opname gebied maar A4 formaat heeft. Maar ik heb even door gegoogle en ook op A3 formaat aangetroffen. En op die link van Jan kwam ik ook nog wat tips tegen. Nee zodra ik terug ben in Nederland ga ik er een kopen. Bedankt voor jullie meedenken.

J. van der Linden
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!