stamboomforum

Forum logoServicedesk » Scans gerelateerd aan familienaam in nieuw tabblad Chrome

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

De Akte Inspirator vervangt de nieuwe tab in uw Chrome browser met een willekeurige historische akte ter inspiratie.

Elke keer als u een nieuw tabblad in uw browser opent zult u verrast worden met een scan van een historische akte. Dit kan een willekeurige akte zijn, maar nu ook een akte waar een bepaalde, door u ingestelde naam op voorkomt. Deze nieuwe mogelijkheid kunt u instellen via de opties van de Akte Inspirator.

De opties kunt u op twee manier gebruiken. De eenvoudigste manier is op met de rechter muisknop te klikken op het ikoontje van de Akte Inspirator in de toolbar van Chrome waar de ikoontjes van extensies staan. Klik op het menu-item Opties (zoals hieronder weergegeven) om het dialoogscherm voor het aanpassen van de opties te openen.

Akte Inspirator

Een andere methode om bij de opties te komen, bijvoorbeeld wanneer u geen extensie ikoontjes ziet, is om via het Chrome menu-item "Meer hulpprogramma's" de optie "Extensies" aan te klikken. U komt nu op een scherm waar alle Chrome extensies staan opgesomd die u heeft geïnstalleerd. Zoek in de lijst de Akte Inspirator op en klik op "Opties".

Het dialoogvenster om de opties in te stellen ziet er als volgt uit:

Standaard zal de Akte Inspirator willekeurige scans tonen in het nieuwe tabblad. Klik de optie "bevatten de naam" aan en vul een familienaam in en sla de gegevens op. De scans voor de ingestelde familienaam zullen nu (via Open Archieven) worden opgezocht. Dit kan enige tijd duren! Tot de scans zijn verzameld blijft u willekeurige scans zien. Zodra de scans beschikbaar zult u, als u een nieuw tabblad opent, linksboven eenmalig een boodschap zien dat er scans getoond worden waar de ingestelde familienaam op voorkomt.

Wanneer de muis boven het logo van de archiefinstelling wordt gehouden wordt de bronvermelding getoond, met de toevoeging dat de familienaam hier op voorkomt (zie bovenstaande afbeelding).

 

Het installeren van de gratis Akte Inspirator kan via de Chrome Web Store: https://chrome.google.com/webstore/detail/akte-inspirator/kdlkkklfeldbboehficiaaiblncndhpn?hl=nl 

Het verwijderen van de extensie kan door met de rechter muistoets te klikken op het logo van de Akte Inspirator extensie (in de Chrome toolbar) en dan te kiezen voor "Verwijderen uit Chrome..."

Bob Coret

Geinig.

Maar ...

1) Je kunt kennelijk niet scrollen.
Op mijn kleine laptopje (1368x768) kan ik er dus helemaal niets me.  

2) Ik heb een naam ingesteld, maar de getoonde akte bevat die niet.

Grtn

 

aanvulling:

geen scroll-balk ook niet scrollen met touchscreen maar wel met de pijltjes toetsen

Jan_K.

Jan,

> 1) Je kunt kennelijk niet scrollen.

Scrollen (naar beneden/boven) gaat met het scrollwiel op je muis of de pijltjestoetsen. Wellicht moet je daarvoor één keer op de scan klikken zodat de browser weet wat te scrollen.

> 2) Ik heb een naam ingesteld, maar de getoonde akte bevat die niet.

Heb je al een melding gezien dat er scans met de familienaam getoond worden? Zo niet, nog even geduld. Het opzoeken van de scans kan zo 10 minuten duren. Zo ja, klik op het logo van de archiefinstelling dan kom je op de akte pagina op Open Archieven, dan zie je om welke naam het gaat. De naam komt als het goed is echt voor. Let wel, soms bevat een scan twee akten (dus naar beneden scrollen), wellicht is het de tweede... 

mvg,
Bob Coret

Bob Coret


inderdaad het duurt circa 10 minuten voor de geselcteerde naam geactiveerd is.

 

mijn laptopje heeft een touchscreen, dus een muis is er niet :-)
scrollen met de pijltjes werkt wel (alleen verticaal) ... old school ;-)

wel geinig
hoewel je natuurlijk veel aktes voorbij ziet komen die je al kent

grtn

Jan_K.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!