stamboomforum

Forum logoServicedesk » Smart Matches-mechanisme verwijderen? [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Kunnen we Smart Matsches niet disablen casu quo verwijderen? Hoewel goed bedoeld levert het mechanisme eerder veel verkeerde gegevens op. Ik kwam laatst een drieling tegen die door Smart Matches was binnengehaald. Bij bestudering van de originele bron bleek het te gaan om één persoon waarvan de naam twee keer verkeerd gelezen was waardoor er drie verschillende 'kinderen' ontstonden. In hetzelfde gezin bleek een trouwdatum te zijn binnengehaald die precies in een hiaat van de DTB-registers viel. Te vaak worden data gekopieerd en gepubliceerd zonder de gegevens te controleren in de primaire bronnen. En Smart Matches maken het alleen maar erger.

Mvg,

Frits Derksen

Frits Derksen

Frits, heb je het over de software van My Heritage of de werking van Genealogie Online?

Yolanda Lippens

Ik bedoel in eerste instantie Genealogie Online. Coret heeft het kopieer-en-plak-mechanisme geblokkeerd maar staat wel toe dat met het Smart Match-mechanisme gegevens worden binnengehaald van andere 'genealogen' die hun gegevens niet controleren in de primaire bronnen waardoor alsnog vervuiling ontstaat. Ook zie je nog steeds veel gegevens zonder bronvermeldingen. Bob Coret wijst er wel steeds op, maar de betrouwbaarheid wordt er met Smart Match echt niet beter op.

In bredere zin geldt het natuurlijk ook voor My Heritage.

Frits Derksen

Ik heb je vraag even verplaatst naar de Servicedesk, aangezien dit een vraag/probleem is m.b.t. de werking van Genealogie Online.

Inhoudelijk kan ik je niet helpen want ik heb hier (nog) geen ervaring mee.

Yolanda Lippens

Hi weet jij wel hoe je het uitzet via MyHerritage? Ik word er echt gek van. Elke dag krijg ik smart matches en omdat ik ze ooit eerder al eens bekeken heb reageer/kijk er nu niet naar en dan blijven ze maar komen en vaak klopt het net niet. Ik hoor graag hoe ik dat uit kan zetten. Bedankt alvast.

sabine brave

Sabine, google op disable smart matches myheritage en je vindt onder andere dit: LINK

Jan Clavaux

@Willem, ik begrijp je reactie, maar ik schatte de vraag in op zijn probleem met software, vandaar de Servicedesk. Het ligt dichtbij elkaar, ik geef het toe. Ook zou de vraag passen bij het onderdeel Genealogische Software omdat het woord 'Smart Matches' wordt gebruikt.

@Sabine, zoals je kunt lezen in het eerste deel van deze vraag gaat het niet specifiek over My Heritage. Hier is een apart forum voor. Inhoudelijk: ik gebruik ook My Heritage en kijk nooit naar de Smart Matches, doe er helemaal niets mee. Check even je (mail) instellingen van MH en je FTB of je daar iets ziet staan of je die matches wilt ontvangen of niet.

Yolanda Lippens

Samenvattend de voordeur zit op slot (kopieer-en-plak) maar de achterdeur (Smart Matches) staat wijd open. Bovendien is het niet handig, zelfs zinloos, om je gepubliceerde gegevens in Genealogie Online te onderhouden als je daarvoor een genealogieprogramma gebruikt en Genealogie Online alleen gebruikt om je gegevens te publiceren!

Frits Derksen

Stel je eens voor, je zit (fysiek) in een stadsarchief. Je spullen, ordners en aantekeningen liggen over het bureau. Komt er ineens een man naar je toe die op je schouder klopt en fluistert: 'Pardon, mag ik iets tegen u zeggen? Ik zie heel toevallig dat u ook bezig bent om Japie Krekel te onderzoeken. Ik heb toevallig een stel met als zoon Japie Krekel. Zou dat misschien hetzelfde gezin zijn geweest?'

Wat doe je?
of A: Je geeft die persoon een hens.
of B: Je plaatst vooraf een bord op je bureau met 'DURF MIJ NIET STOREN!'.
of C: Je zegt 'Vriendelijk bedankt, maar ik heb geen interesse in uw vondsten'.
of D: Je zegt: 'Goh wat toevallig, ja, laten we dat eens gaan bekijken (en onderzoeken of u gelijk heeft)'.

Die vreemde meneer was dus een Smart Match.

M.b.t. alles alleen voor jezelf opslaan, dan zou je dezelfde stelling kunnen maken: de PC gaat kapot, de genealoog die overlijdt, niemand die het wil of kan overnemen. Alleen daarom vind ik het geweldig om mijn levenswerk online te zetten, zodat anderen daarvan kunnen leren / informatie uit halen / aanknopingspunten vinden, enz.

Begrijp me goed, ik praat de Smart Matches niet goed; sterker nog, ik doe er amper iets mee. Maar als je vastloopt kan het je wel vlottrekken.
Dat sommige koppelingen vanuit de software nergens op slaan zal de komende jaren wel verbeteren. Dit soort dingen staan nog in de kinderschoenen.

Maar goed, ik hoop dat het beeldend verhaaltje duidelijk maakt hoe ik erover denk om informatie met elkaar te delen en 'hints' te krijgen met de software. 

Yolanda Lippens

Precies dat is me overkomen in het SAMH alleen was die vreemde meneer geen Smart Match. Ik kreeg gegevens van een andere genealoog over een door mij onderzochte familie. Ik heb die gegevens toen gecontroleerd in de primaire bronnen en ingevoerd in mijn genealogieprogramma. Na enkele weken heb ik een GEDCOM-bestand gemaakt en geüpload naar Genealogie Online. Als ik daarna nieuwe gegevens had dan heb ik die ook steevast gecontroleerd en daarna weer naar Genealogie Online geüpload. Commentaar van andere genealogen op mijn gepubliceerde gegevens heb ik ook altijd keurig verwerkt en daarna weer geüpload. Commentaar van andere genealogen of onderzoekers was ook de reden om de gegevens te publiceren. Daardoor worden je eigen gegevens steeds beter. Smart Matches in Genealogie Online zouden je gegevens in Genealogie Online aanvullen. Die worden dan echter weer overschreven als je een nieuwe upload stuurt omdat de Smart Matches niet (automatisch) in je genealogieprogramma zijn opgenomen. Mijn genealogieprogramma kent geen Smart Matches. Voor zover ik weet gebruikt alleen Aldfaer Smart Matches. Smart Matches in Genealogie Online; je hebt er niets aan. Heel vaak zijn het ongecontroleerde gegevens van andere 'genealogen' die je bestand vervuilen. Commentaar, aanvullingen en tips van andere genealogen zijn waardevol; Smart Matches niet. Ze zijn in ieder geval niet 'smart'.

Frits Derksen

Mee eens, Frits. Ik hou ook niet van Smart Matches. Ik gebruik de FTB van MH en daar krijg ik een (automatisch) groen bolletje bij het profiel als er overeenkomstige profielen van die persoon zijn bij andere stamboomhouders. Daar wil ik uit nieuwsgierigheid nog wel eens naar kijken. Maar meestal ben ik degene met alle aktes en informatie.

Als software experts de Smart Matches succesvol en zinvol (!) willen maken, zouden ze deze veel strakker moeten laten matchen, en dan vooral matchen op meerdere velden die overeenkomen, en niet alleen op de naam Cornelia Jansen. Je wordt overspoeld met 'matches' die er in de verte niet mee overeenkomen. 

Ik denk / vermoed dat daar de komende jaren wel verbetering in gaat komen. Als de software makers zich niet teveel bezig gaan houden met het verkopen van DNA kits 'om je stamboom te onderzoeken', maar echt gaan sleutelen aan de software. Dat zou fijn zijn.

Yolanda Lippens

Ik durf de volgende twee stellingen aan
1. Van smart matches worden onderzoekers dommer (en gemakzuchtiger)
2. Vooral domme en gemakzuchtige mensen gebruiken smart matches en
vervuilen daarmee het internet zodanig, dat het aantal betrouwbare publicaties
ten opzichte van het totale aantal dramatisch keldert.

Ter illustratie leze men https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/63746/0/kan_iemand_die_meer_ervaring_heeft_eens_kijken

Onschuldig

Jan Clavaux

Interessante link, Jan! Zojuist daar een reactie geplaatst.

Ik ben het niet met je eens dat mensen dommer worden, dat vind ik denegrerend klinken. Ja, het gaat mij / ons nu makkelijker af dan 40 jaar geleden dan wat de mensen in het archief deden (wat ik trouwens ook al als puber deed).

Online zoeken betekent niet gemakszucht, maar in mijn beleving juist sneller werken. Toen deed je daar weken over, nu kost dat een paar uur. Met het gevolg dat we nu meer tijd kunnen besteden aan andere onderdelen of onderzoek in de stamboom.

Naar mijn idee kan een datum alleen betrouwbaar zijn als die in de software (en het programma op de website!) gemeld is of het gekoppeld is aan een verplichte bron, anders zou er achter die datum automatisch een ?? moeten staan. Dat is een mooie prikkel om alle data met ?? te gaan verifieren. Geen bron, geen data. Bij voorkeur nog een link naar een vaste URL of JPG.

Yolanda Lippens

Je mag het gerust met me oneens zijn, Yolanda. Het is hier gelukkig geen discussieforum.
Ik gooi gewoon wat stof tot overpeinzing neer.

Een toelichting verder op
1. Van smart matches worden onderzoekers dommer (en gemakzuchtiger)

Blijkbaar is het tegenwoordig mogelijk om als totale leek met behulp van smart matches
binnen een week een paar duizend voorouders te verzamelen inclusief de nodige vorstenhuizen.
Dat daarin moeders van 8 of 80 voorkomen mag de pret niet drukken.
En als een voorouder zo een-twee-drie niet in Biggekerke te vinden is,
dan is er blijkbaar wel een naamgenoot in Denemarken voorhanden.

Iedere prikkel om de hersenen te gebruiken ontbreekt, en het is een bekend feit,
dat mensen daar dommer en gemakzuchtiger van worden.

Smart matches: het concept is leuk; aan de uitvoering ontbreekt nog veel teveel
om ze zomaar in het wild los te laten.

(P.S. Overigens heb ik nergens beweerd, dat er iets mis is met online zoeken.)

Jan Clavaux


Laten we zeggen dat niet iedereen dom wordt van smart matches, behalve als ze alles geloven.  :-)

Yolanda LippensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!