stamboomforum

Forum logoServicedesk » Verzoek aanscherpen "Aanknopingspunten in andere publicaties"


Profiel afbeelding

Hallo Bob en Yolanda,

Ik ben erg blij met de rubriek "Aanknopingspunten".  Het levert me soms een nieuwe opening in mijn eigen zoektocht op. 

Ik heb echter ook wat kritische kanttekeningen, niet bij de mogelijkheid, maar bij wat ik dan bij anderen lees. Ik probeer zelf met vermelding van bronnen en van 'transcriptie' van de bron zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Ik kom echter (te vaak)  tegen dat (via  aanknopingspunten) ik bij dezelfde persoon kom waar de gegevens onnauwkeurig of zelfs fout zijn. Geregeld ook  nog zonder vermelding van de bron. 

Tot nu toe nam ik de moeite mijn "collega" te mailen en hem / haar daar op te wijzen of te vragen naar de bron, zodat ik ook verder kon. Te vaak wordt er totaal niet op gereageerd. De doopdatum blijft vermeld als geboortedatum of de begraafdatum als overlijdensdatum. Naast andere  aannames die als bronloos feit worden gepresenteerd.

Een willekeurig voorbeeld uit mijn stamboom  laat zien dat er  zes aanknopingspunten zijn.  Als ik één van deze overeenkomsten aanklik kom ik zelfs op tien aanknopingspunten.  Mijn op 9 april 1773 gedoopte Jan Klaver is bij anderen op 9 april geboren of zelfs (zonder bron) op 7 april geboren.  Sommige van deze "vondsten"  zou ik graag willen wegfilteren omdat  ze  verwarring  kunnen wekken  met de door mij gevonden feiten. 

Kortom: Is het mogelijk iets te ontwikkelen waarbij de samensteller van een stamboom zelf kan bepalen welke  aanknopingspunten  getoond worden op zijn stamboom.  Ik kan  zo het kaf van het koren scheiden.

Ook zou ik het zelf mooier vinden als de rubriek "aanknopingspunten" wat verder naar beneden op de pagina komt. Nu er steeds meer stambomen komen en de lijstjes met aanknopingspunten  langer worden (hier extreem voorbeeld van het betere jatwerk en waar dat toe leidt) ,vind ik de plaats tussen de personalia en de voorouders  minder mooi. In de buurt van "bronnen" zou ik logischer vinden.

Ben benieuwd,

Groet,

Wim Hobers

Wim Hobers

We gaan er naar kijken, Wim.

Yolanda Lippens

Ik ben het hier helemaal mee eens. Wat ik niet logisch vind is dat de kwalificatie "Volgens u of de andere niet (helemaal) correct" kan aangevinkt worden, maar dat dit als aanknopingspunt zonder enige verdere uitleg wordt gepubliceerd. Dit zou dan of helemaal niet gepubliceerd moeten worden als aanknopingspunt of met enige uitleg ("één van de auteurs heeft aangegeven dat er iets niet klopt"). 

Charlotte v.K

Naarmate ik me meer verdiep in de aangeboden "aanknopingspunten" wordt mijn verbazing (en ergernis) ook groter. Ik heb zo het vage vermoeden dat de voorgestelde "aanknopingspunten" misbruikt worden voor het betere jatwerk.

Klakkeloos overnemen zonder ook maar een bron te checken.

 Hier  staan  9 aanknopingspunten die vrijwel allemaal de  doopdatum als geboortedatum vermelden en dan ook bijna 100% zonder bron. 

Terwijl de bron zo makkelijk te vinden is. 

Kortom: wat zou ik graag hier iets mee doen.

Groet,

Wim

PS ik heb inmiddels weer wat collega's gemaild om ze  te wijzen op  .....  Maar het bekende werk . Geen reactie.

Wim Hobers

Als ik een verschil zie in mijn gegevens en de vergeleken gegevens kan ik niet aangeven wat het verschil is. Er staan bijvoorbeeld wel eens verschillende geboorte data in de overlijdensacte en in de doopinschrijving. Ik hou zelf de gegevens van de doopinschrijving aan, en anderen gaan uit van de gegevens in de overlijdensacte. Ik zou dat graag willen aangeven bij het vergelijken.

Verder is het inderdaad wat vreemd dat ik bij de persoon alleen zie "één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat" terwijl ik heb aangegeven dat er gegevens niet kloppen. Dat zou ik ook graag willen zien in mijn stamboom.

De mogelijkheid om te vergelijken met andere sites is natuurlijk erg mooi, maar het kost veel tijd en het resultaat zou iets scherper kunnen. Daar worden we met z'n allen weer beter van :-)

Arie Pool

Fijn Charlotte en Arie dat jullie dit steunen. Groet Wim

Wim Hobers

Even naar boven

Wim Hobers


Yolanda Lippens
Dit onderwerp is gesloten. U kunt dus niet meer reageren.