stamboomforum

Forum logoServicedesk » Automatische wijzigingen in plaatsnamen [opgelost]


Profiel afbeelding

De plaatsnaam Vogelenzang kan verwijzen naar:

In het geval ik de bovenste verwijzing bedoel, vermeld ik in mijn gegevens: "Vogelenzang NH". In plaats van mijn gegevens gewoon te laten voor wat ze zijn, worden deze in GenealogieOnline automatisch gewijzigd ondanks eerder discussie hierover en zonder mijn instemming.

"Vogelenzang NH" wordt dan: "Vogelenzang, Noord-Holland, Nederland". De omzetting van "NH" in "Noord-Holland" is onnodig en niet logisch. Onnodig omdat het advies van Genootschap Onze Taal over afkortingen van provincienaam volstrekt eenduidig is:  https://onzetaal.nl/taaladvies/afkortingen-van-provincienamen/  En niet logisch omdat afkortingen van een aantal andere provincies ook niet worden omgezet, bijvoorbeeld "GD" wordt niet omgezet in "Gelderland". De toevoeging "Nederland" is overbodig aangezien in het merendeel van de publicaties op GenealogieOnline de plaatsnamen binnen Nederland zónder deze toevoeging staan vermeld.

Misschien zijn er mensen die het handig vinden dat hun gegevens automatisch door GenealogieOnline worden bewerkt. Maar ik zou het erg op prijs stellen dat ik er in elk geval voor zou kunnen kiezen om dit te blokkeren.

Jan Verkade

Ik denk dat het in bepaalde gevallen verstandig is om minstens de landnaam erbij te plaatsen. Bijvoorbeeld: Lille is dat nu Rijsel in Frankrijk of is dat Lille in België? Deurne ligt dat nu in België of in Nederland. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden. 

Ludo Proost

In het software programma wat ik gebruik (TNG) kun je aan de plaats ook de geographische coordinaten koppelen. Bij de persoonskaart verschijnt een (google maps of openstreetmaps) kaart waarmee het direkt duidelijk is over welke Vogelzang het gaat.

Arnaud

Ludo, bedankt voor je reactie. Het kan soms heel verstandig zijn om plaatsnamen of andere gegevens te verduidelijken; daar ben ik het volledig mee eens.

Maar de kern van mijn betoog is dat GenealogieOnline mijn gegevens, nadat ik deze upload, interpreteert en dan wijzigt zonder dat ik daar om gevraagd heb. Ik kan die functionaliteit ook niet uitschakelen.

Dat is mijn bezwaar; ik heb nu zelf geen controle over de manier waarop plaatsnamen uit mijn gegevens worden gepresenteerd.

Jan Verkade

Bij de presentatie van gegevens op Genealogie Online worden plaatsnamen inderdaad "uitgeschreven". Hiervoor zijn twee redenen:

1. De lezersgroep bestaat niet alleen uit Nederlanders maar ook lezers van buiten Nederland. Weet in Nederland al niet iedereen dat NH voor Noord-Holland staat, de niet-Nederlanders weten dat waarschijnlijk al helemaal niet. De één gebruikt GD voor Gelderland, de ander GE, weer een ander G. En is een ieder bekend dat MV staat voor Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland en 20 voor Dordogne, Frankrijk, en DS voor Dorset, Groot Brittanië, NE voor Nebraska, Verenigde Staten, LA en Lampung, Indonesië, ... Dus het gebruik van afkortingen helpt de lezer niet, uitgeschreven plaatsnamen wel.

2. Genealogie Online wil precies weten welke plaats het is, zodat er meer informatie opgehaald kan worden over die plaats, denk aan coördinaten. Voor het opzoeken van een plaatsnaam is een zo compleet mogelijke naam van belang, dus geen afkortingen en wel gemeentenaam (bij dorpen) en provincienaam en land. Sommige plaatsen komen nu eenmaal vaker voor in Nederland of zelfs in meerdere landen (bijv. Zevenhuizen).

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Een uitermate onbevredigend antwoord omdat Genealogie Online slechts een deel van de afkortingen omzet en lang niet alle. Maar ik leg me erbij neer, of liever ga deze situatie omzeilen door geen afkortingen meer te gebruiken in plaatsnamen, maar waar nodig deze zelf uit te schrijven.

Jan Verkade

Feitelijk berust dit tot inconsequente of onmogelijke invoer door het genealogieprogramma zelf.

Er worden geen randvoorwaarden gesteld aan de schrijfwijze en de vertaalslag naar huidige omschrijving

Vogelzang (Nijmegen), een wijk in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg

zou naar mijn idee toch eerder in een relatie database

Veld 1: Vogelzang

Veld 2: NL6536 (als voorbeeld )

Veld 3: Nijmegen

Veld 4: 51.796357169889, 5.815254298537

moeten zijn.

 
   

Herman Schilder

Dat bedoelde ik eerder ook. De geografische coordinaten zijn waarschijnlijk de meest nauwkeurige manier om de plaatslokatie te beschrijven. Zo hou je de verschillende Vogelzang-en uit elkaar, maar kun je ook juist meerdere namen hebben voor eenzelfde plaats, zoals Luik, Liège of Lüttich. Een genealogie programma als TNG laat de lokatie ook gelijk mooi op de kaart zien (naar keuze via google-maps of open-street-map).

Arnaud


Het gebruik van coördinaten lijkt in de huidige tijd een nauwkeurige oplossing, het zou echter de geschiedenis wel geweld aan kunnen doen. Als je je aan de feiten wil houden zal je de plaats, eventueel na 1811 met gemeente, zoals in de akte opgenomen moeten hanteren. Plaatsen waren niet altijd zo scherp gedefinieerd dat ze in een coördinaat zijn vast te leggen. De geschiedenis willen ombouwen naar de huidige situatie lijkt me gewenst streven.

Ik kan me voorstellen dat voor hele concrete objecten (een villa, kasteel, oid) met bijvoorbeeld een eigen naam wat heden ten dage nog steeds op diezelfde plek bestaat een uitzondering gemaakt wordt, immers in het verleden werd door die naam te gebruiken heel precies dat object aangeduid.

Vrg. Reinoud

Reinoud van WijkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu