stamboomforum

Forum logoServicedesk » Hoe behandelen wij geboorteplaatsen


Profiel afbeelding

Op https://www.genealogieonline.nl/en/bidprentjesverzameling_gommans/_M.php# 

Van de volgende persoon

6119 Meijs, Rosalie Hubertina (Roos) vrouw 23-3-1907, Eckelrade 19-8-1985, Eckelrade

geven jullie op dat de geboorteplaats Eckelrade is, maar volgens de geboorteakte is dat Sint Geertruid: zie https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939L-72SX-9F?i=43&wc=S3XC-BZQ%3A343483501%2C343286701&cc=2026214

Eckelrade kun je onder de gemeente Eijsden-Margraten scharen en Sint Geertruid ook die plaats is echter pas vanaf 1 januari 2011 een onderdeel van de gemeente Eijsden-Margraten. Wanneer je dus in FamilySearch naar de geboorteakte gaat zoeken vind je die niet  onder Eckelrade, noch onder Eijsden noch onder Margraten, maar onder Sint Geertruid.

Mijn vraag is dus hoe gaan we met geboorteplaatsen om, ik had nl. van de week een gelijke discussie met GENI. Zijn er "gedragsregels" voor het vermelden van geografische aanduidingen, zoals ik al eens heb horen zeggen: bij plaatsen ga je van klein naar groot: Niet Kerkrade - Bleijerheide maar Bleijerheide Kerkrade.

Jan Meys

Gezien, we gaan er naar kijken.

Yolanda Lippens

Meneer Meys,

De geboorteplaatsen zoals genoemd in de bidprentjesverzamelingen zijn veelal overgetypt zoals het is genoemd op het bidprentjes zelf. Naar mijn weten zijn er geen officiële richtlijnen voor of de gemeente of het dorp moet worden gebruikt.

Wat u dus aangeeft is een tip voor stamboomonderzoekers: kun je een bepaalde geboorte niet vinden in een gemeente, kijk dan of er plaatsen/dorpen binnen de gemeente voorkwamen en zoek daar.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret


Sint Geertruid is de enige waarheid; elders moet gerelateerd worden aan de huidige plaatsnaam.

Het is nl. een objectieve eerste waarneming uit officiële documenten waaruit geregistreerd wordt.

Hier kunnen fouten optreden; er dient dan altijd naar de bron te kunnen worden gaan in een relatie database.

De vertaalslag dient op andere wijze tot stand te komen bv. in een relationele sleuteldatabase.

Herman SchilderPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu