Ik ben pas een paar jaar bezig met mijn stamboom, maar ik merk dat je eigenlijk wel eindeloos door kan gaan. Uit elke tak komt weer een familie die op zijn beurt ook weer familie heeft.
Af en toe vraag ik me dan ook af in hoeverre je door moet gaan deze familieleden toe te voegen.
Ze zijn dan zo ver nog maar familie.
Aan de andere kant ben ik op deze wijze wel eens links tussen verschillende families tegen gekomen, die ik anders niet ontdekt zou hebben.
Ik ben nu dus benieuwd hoever jullie mensen opnemen in jullie stamboom, eindeloos of met een limiet?
carola - 9 aug 2009 - 16:31
Hoi Carola,
mijn antwoord is eenvoudigweg: je voegt toe zolang je het zelf nog interessant vindt, en anders stop je. Laat je leiden door je eigen speurzin. Is die er, dan ga je verder; merk je dat je je verveelt, dan houd je op. Uiteindelijk is nieuwsgierigheid de bron van al je zoeken in de stamboom! En: het is een liefhebberij, dus doe wat je leuk vindt, en doe niet wat je niet leuk vindt.
Groet,
Frits
Frits Stoffels - 9 aug 2009 - 16:46
Het is inderdaad wat jij "leuk" vindt!
de een doet het uitgebreider dan de ander. Ieder zijn of haar ding denk ik dan maar!!
Ik doe bijvoorbeeld wel de dochters van mijn stamvader en hun echtgenoot, maar niet hun kinderen. (Hebben niet de gezochte naam meer zeg maar)
Wel zoek ik veel aktes op en zo veel mogelijk info, foto's enz en voeg die toe om het zo compleet mogelijk te maken.
Maar het is maar net wat je zelf prettig en leuk vindt. Is tenslotte jouw hobbie en die moet je beoefenen op jouw manier!!
Gr Jorina!!
Jorina - 9 aug 2009 - 16:51
Ik zou je geen limiet willen aanraden. Zo van tot 10.000 en dan niet meer.
Het hangt ervan af wat je wilt onderzoeken/terugzoeken.
- een stamreeks (mannelijke lijn); het minst uitgebreid
- een stamboom (mannelijke lijn)
- een kwartierstaat (zowel mannelijk als vrouwelijk)
- een parenteel (zowel mannelijke als vrouwelijke lijn); het meest uitgebreid.
Verder zijn er natuurlijk nog allerlei andere mogelijkheden.
mvg-Ben
Ben Wegman - 9 aug 2009 - 16:52
Erick Janssen - 9 aug 2009 - 19:17
Hallo allemaal,
Ik ga heel ver in het toevoegen van personen. Ik vind het leuk om wat meer van het leven van de mensen te weten en dan is een vraag 'hoeveel broertjes en zusjes had deze persoon'. En ja, als ik die gegevens nou toch opzoek, dan voer ik ze ook maar in, in de stamboom.
Ook is het zo dat ik op geboorteaktes van broertjes en zusjes vaak infomatie vind, die ergens anders niet staat. Bijvoorbeeld, waar hebben deze mensen allemaal gewoond? Dat kun je zien aan de geboorteplaatsen van de kinderen.
Op dit moment ben ik aan het zoeken in de periode voor de burgerlijke stand. Dan kom je in doop en trouwboeken terecht en je ziet dat de ene pastoor meer dingen opschrijft dan de ander.
Zo staat in de doopakte van mijn 'voormoeder' niet de plaats waar haar ouders vandaan komen, in de doopakte van haar broertje staat het echter wel, dat was weer even een doorbraakje want ik zat 'vast'.
Dus gegevens die in vind in 'zijtakken' van de familie, levert info op over de 'hoofdtak'.
Wat ik ook leuk vind om te zien is hoe oud mensen worden. In twee voorouderfamilies kom ik tegen dat het een 'sterk' geslacht is. Er zijn een heel ritsje mensen die ouder dan negentig zijn geworden en een enkelling zelfs over de honderd.
Daarnaast is het zo dat er in één familie ernstige erfelijke ziektes voorkomen, ik vind het interessant om te zien hoeveel mensen door die ziektes getroffen zijn. Van die familie zoek ik alle zijtakken uit.
Groetjes,
Zonnelied
www.zonnelied.net
Zonnelied - 9 aug 2009 - 19:47
Ik begon ooit met de stamreeks. Alleen de mannelijke lijn met hun vrouw. Toen begon ik alle kinderen te vermelden.
Daarna was ik eigenlijk ook wel benieuwd naar de ouders van de vrouwen, want 1 naam kwam steeds terug, en ik wilde weten of dat allemaal familie van elkaar was (ja dus). Dat werd uiteindelijk een hele stamboom.
Toen was ik nieuwsgierig of er nog andere nazaten van mijn stamvader waren en ben van boven naar beneden gaan zoeken. Tja zo blijf je wel even bezig
.
Nathalie - 10 aug 2009 - 01:55
Hoi,
Ik wil zoveel mogelijk weten, maar van de vrouwelijke leden doe ik tot en met hun kleinkinderen zover ik ze kan vinden. Indien er een partner is en kinderen weer daarvan dan laat dit zien door in het menu van mijn programma een "mogelijk meer kinderen"-regel aan te vinken. Want dit gaat me dan echt te ver.
Van de partners zoek ik niks, hoewel ik bij een familie wel terugkerende familieleden tegenkom. Ik bedoel dat de vader en moeder weer de ouders zijn van de partner dus erg kruislings getrouwd zeg maar.
bijvoorbeeld, de partner met een moeder die weer dezelfde naam heeft als de door mij onderzochte familienaam.Dan is dat toch weer interessant. Soms blijkt de ene kant van de familie getrouwd te zijn met de andere tak. (Overgrootouders heten beiden van Boekel) Pff lastig om dit zo uit te leggen zeg
Irma Bresser - 10 aug 2009 - 09:25
Hallo Carola,
Zelf volg ik min of meer de werkwijze, zoals Jorina in haar berichtje van gisteren aan heeft gegeven. Daarnaast voeg ik de ouders van de aangetrouwde toe. Ook een eerder of later huwelijk van de echtelieden voeg ik toe met de kinderen en hun partners.
Weliswaar is het mijn hobby, maar daarnaast zal het voor een lezer van een dergelijk genealogisch verhaal ook leesbaar en overzichtelijk moeten zijn. Het opnemen van kinderen in de zijlijn voegt weinig toe aan het geheel, maar maakt het wel langdraderiger. Er moet een rode draad door heen lopen en blijven boeien.
Met vriendelijke groeten, Willem.
Willem Korenman - 10 aug 2009 - 10:49
Een aanvulling op het rijtje van Ben:
Baarreeks (moeder, moeder, moeder enz.) de tegenhanger van de stamreeks (vader, vader, vader enz.)
Marenteel de lijnen laten doorlopen alleen op de vrouwelijke lijnen. Zuiverder dan een genealogie in mannelijke lijn. De tegenhanger van zoals Ben het heeft genoemd: Stamboom mannelijke lijn.
Dan is er nog een de keuze een genealogie te maken van een verre voorvader met nakomelingen die dezelfde familienaam dragen of juist uitgaan van een voorvader en dan kom ik weer uit op de benaming van Ben: Stamboom met alle mannelijke nakomelingen, waardoor er wel verschillende familienamen in mannelijke lijn kunnen ontstaan. Bij mij is dat het geval nu met 6 verschillende familienamen, doordat diverse takken rond 1811 een andere familienaam hebben aangenomen.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 10 aug 2009 - 15:03
Willem
Helemaal met je eens. Het moet leesbaar blijven.
Een stukje tekst helpt daarbij.
Deugden en vooral ondeugden, ik kan er van genieten.
Iemand was poortwachter en na wat zoeken vind je die oude poort.
Dat is mij liever dan een heleboel niets zeggende namen.
Maar het is een hobby en iedereen is anders en mag er anders over denken.
Groeten
Geiske
g.zandberg - 17 aug 2009 - 11:54
Ik zoek al mijn voorouders, liefst met foto's en doopbewijzen.
Ik probeer generatie voor generatie vol te krijgen en dan zoek ik al hun nakomelingen.
Van de koude kant vermeld ik alleen de ouders.
Omdat ik het zo uitgebreid doe, krijg ik wel veel mail van verwanten "um tausend Ecken"
die dan weer aanvullingen hebben, dat is wel leuk, die contacten.
Vr.gr.
Angelique
Angelique Kuster - 17 aug 2009 - 19:28
Natasja van den heuvel - 17 aug 2009 - 19:55
Ik zoek de families van de vader en de moeder, maar ga niet alle kinderen uitzoeken, omdat ze allemaal in dezelfde regio woonden vind ik er per toeval wel eens.
Ik probeer de mensen vaak ook nog in oude kranten te zoeken. Hierin vind ik ook wel eens leuke dingen.
bijvoorbeeld; Na het overlijden van een van mijn voorouders wordt zijn huis verkocht en staat deze precies omschreven.
m.v.g. Elisa
Elisa van der heide - 18 aug 2009 - 09:58
ik ben ook altijd nieuwsgierig naar zijtakken en dat groeit
op een gegeven moment toch wel aan.
om niet in de war te raken - voor geinteresseerde lezers en voor mezelf -
print ik de zijtakken van mijn 'bomen'
op en andere kleur papier.
simpel en duidelijk.
veel plezier met de hobby
elviera ooms-ringeling - 21 aug 2009 - 16:42
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.