stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

Verder vind ik gewoon dat "de markt" hier een woordje moet spreken: Als FS in staat is om alle publieke BS akten van heel Nederland gratis en voor niets online te zetten, waarom zou WieWasWie dan nog die moeite willen doen, en dan abonnementsgeld vragen om akten te downloaden?

An sich heb ik geen bezwaar tegen het vragen van geld (ik zou waarschijnlijk wel een abonnement voor dat bedrag hebben genomen, als FS niet zou bestaan), maar ik zou het wel een kwalijke zaak dat een stichting die met subsidies wordt gefinancierd, het hoog in haar bol krijgt, en zo maar even bepaalt dat FS op zwart zou moeten.

Juist in deze tijden van krapte en bezuinigingen vind ik dat de archieven / Stichting STAP / WieWasWie een initiatief als FamilySearch zouden moeten toejuichen. Een deel van ons erfgoed wordt zo gratis ter beschikking gesteld en alle 1 miljoen actieve genealogen hoeven niet en masse de servers van WieWasWie te belasten, zoals tot voor een paar jaar geleden Genlias vaak kreupel liep...

Frank Steggink - 8 jul 2011 — 22:30

Ik heb niet alles gelezen wat er al in dit topic gezegd is. Maar het begin wel.

Ik heb eerder wel eens gezegd dat ik niet tegen betaling ben in bepaalde mate, niet alles hoeft helemaal gratis te zijn. Maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat de archieven dik gaan verdienen aan het werk van vrijwilligers.

Mocht dat het geval zijn, dan denk ik dat bij de vrijwilligers misschien de kracht van verzet ligt.

Roep alle vrijwilligers op te stoppen met het transcriberen en invoeren voor de archieven. Dan hebben ze een probleem, de archieven dus.

En de vrijwilligers en hun hobby? Tja, het is niet verboden om akten te transcriberen voor anderen. Je kunt ze ook fotograferen en dan op internet toegankelijk maken, bijv. via Van Papier naar Digitaal, samen met de transcriptie. Ik kan me voorstellen dat de faciliteiten misschien wat minder zijn en je moet dan natuurlijk gewoon in de studiezaal zelf zitten, maar je kunt nog steeds met je hobby bezig zijn.

Of je biedt aan voor iemand een stamboomonderzoek te gaan doen. Of zoekt weer een stuk van je eigen verleden uit.

Ik vraag me af of de archieven het zover zouden laten komen, als de vrijwilligers er echt massaal mee op zouden houden.

mirjam van rooijen - 9 jul 2011 — 01:29

Ik ben één van de vrijwilligers die al jaren akten transcribeert. Ik vind het niet erg dat er voor een scan een klein bedrag betaald moet worden maar om nu maar meteen een verplichting op te leggen om een premiumabonnement te moeten nemen vind ik weer te ver gaan. Anders verwacht ik als vrijwilliger dat ik toch wel op zijn minst dit abonnement gratis krijg anders stop ik met vrijwillgerswerk. Want ? 60,= per jaar is toch wel veel voor al het werk wat de vrijwilligers hebben verricht. Daar wil ik dan ook mijn aandeel van hebben.

Een aantal jaren geleden is een test geweest bij Genlias waar in de gevonden record de scan direkt op te halen was en per scan betalen. Ik vond het geniaal!, want waar krijg je zo snel een akte. Waarom WWW er zolang over doet om dit door te voeren is mij een raadsel. Op dit moment is het snel dit bij FS via Genver te doen maar als WWW het gaat doen zoals bij die test jaren geleden is dit toch weer sneller.

Eerst maar wachten of WWW wel echt van de grond komt. Misschien gaan er nog wel 5 jaar overheen en dan heb ik de meeste scans al opgehaald bij FS Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Groetjes,

Jacqueline

Jacqueline - 9 jul 2011 — 11:17

Wat doen wij toch allemaal moeilijk, met dat raadplegen op het internet . .. ;o)  ofschoon ik GenVer wel een uitkomst vind . .. af en toe.

Laten de 'Archieven' maar doorgaan met het projecteren van WieWasWie en na de implementatie negeren wij hen toch gewoon?

Al 35 jaar ben ik archiefdeelnemer en dat blijf ik, zo simpel is dat.

Uiteraard blijft het dan moeilijk voor hen die 'ver weg' wonen, maar ik ging 30 jaar geleden ook naar Leeuwarden en de week daarna naar Groningen . . .van het westen des lands.

Leonard van Kessel - 12 jul 2011 — 20:35

Uw staat van dienst is indrukwekkend, al ben ik 25 jaar langer genealogisch aktief.

Maar bent u wel met uw tijd meegegaan?

Waarom nu verre reizen naar een archief maken als je binnen een paar minuten de gewenste informatie kunt vergaren? Dat spaart tijd, geld en het milieu.

Denkt u ook eens aan de mensen die gehandicapt zijn en/of een smalle beurs hebben.

Dat neemt niet weg, dat ik nog steeds archieven bezoek en ook met enige weemoed terugdenk aan de kostbare, maar mooie, treinreis Amsterdam-Vlissingen, die mij een kopie van een trouwakte opleverde. Nu gratis te downloaden via Genver/FamilySearch.

jacobus - 12 jul 2011 — 22:12

Maar ook binnenkort veel makkelijker op te zoeken op WWW (direct deep linking), Jacobus, en dat voor een bedrag dat vele malen lager zal zijn dan een retourtje Amsterdam-Vlissingen (of was het Middelburg?). Of gaan we hier nu ook beweren dat het zo makkelijk zoeken is op FS (ook al is de toegang ietsje makkelijker via genver)? Kijk ik ben het er mee eens dat WWW juridisch geen poot heeft om op te staan als ze denken te kunnen verbieden dat FS door de NL overheid beschikbaar gestelde (en door hen zelf gedigitaliseerde!) filmrollen gratis beschikbaar stelt op internet. Aan de andere kant als ze een goed bruikbaar, snel en duidelijk toegankelijk indexeringssysteem aanbieden voor een klein bedrag per jaar, dan laten we hen die nog steeds denken dat voor niets de (internet) zon op gaat, gewoon hun monnikenwerk verrichten en akte na akte door scrollen op FS, terwijl anderen het handiger vinden om snel en simpel een akte op te vragen via WWW, en weer anderen gewoon op de ouderwetse manier van archief naar archief zwerven (wat natuurlijk ook zijn charme nog heeft), iedereen blij en discussie gesloten .

Marcel Verhoef - 12 jul 2011 — 22:58

Ik ben het met meerdere mensen eens, laten we ze gewoon negeren en afwachten wanneer hun geld op is.

Ten tweede ben ik het met Jacobus eens dat er nog steeds archieven in gebouwen gevestigd zijn waar mensen met een rolstoel voor de buitendeur moeten blijven omdat ze op geen enkele wijze binnen kunnen komen, voor hen is het door FS geboden materiaal van belang daar zij er in bij dergelijke archieven op  aangewezen zijn, of wil iemand deze mensen als "luie-kikker-genealoog" betitelen?

Ik gebruik ook alles wat ik op internet kann vinden, maar ga regelmatig naar archieven om gegevens te ferifieren, die of niet leesbaar zijn of met andere informatie strijdig zijn. Vooral de schrijfwijzen van namen kan erg verschillend zijn, en die kan men in de originele archieven beter bekijken om er zeker van te zijn dat je niet op een dwaalspoor komt.

M. Schoon - 13 jul 2011 — 22:04

Medespeurders, hi,

mijn uitgebreide ervaring is dat alle films (ook Duitsland en Belgie) ter beschikbaar zijn, ook voor niet LDS leden bij een betreffend Family History Center.

Ik begrijp dat het in Duitsland Mr. Hitler was die alle kerken toegang verplichtte tot de mormonen en in andere landen voor de RK kerken is de gevoelige relatie tussen de RK kerk en mormonen de oorzaak van de "spotty" coverage.

De bestelde films blijven sinds kort bij het betreffende FHC bewaart(d).

LDS leden krijgen meer informatie te zien op hun computer.

mvg

Dick v W - 13 jul 2011 — 23:14

@ Dick,

Interessant verhaal. De films bevatten microfoto's van o.m. doop, trouw- en begraafboeken. De films worden gelezen met een speciale filmlezer en niet met de computer. Wat krijgen leden van LDS dan meer te zien of bedoel je iets heel anders?

Wat betreft de beschikbaarheid van o.m films van Duitse aktes is het soms zo dat de film alleen voor Duitsland beschikbaar is en soms alleen beschikbaar voor leden LDS (maar dit laatste is een makkelijk te omzeilen punt). Dit zijn ervaringen van ca anderhalf jaar geleden, dus mogelijk is er inmiddels iets gewijzigd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 jul 2011 — 23:29

Om de Nachtwacht te zien, ook nationaal erfgoed, moet je ook betalen, ja. Maar de Nachtwacht wordt beslist niet beheerd door vrijwilligers, of tentoonstellingsklaar gemaakt door mensen die dit uit pure liefde doen. De archieven worden zo wel veelal ontsloten.

Jaap Modderman - 14 jul 2011 — 11:36

WIE WAS WIE heeft hun eigen wil proberen op te dringen aan die mensen die zoveel hebben bijgedragen aan de uitvoering van de genealogie.

In dit geval zal het waarschijnlijk worden WIL WAS WET

Wim

Wim de Ruiter. - 15 jul 2011 — 12:47

Leo Bijl - 15 jul 2011 — 19:28

Als er een redelijk bedrag wordt gevraagd voor een abonnement op Wie Is Wie zou ik daar nog wel mee kunnen leven. Maar het downloden van scans zou dan verder gratis moeten zijn. Voorwaarde zou ook moeten zijn, dat je dan moet kunnen verwachten dat alle akten uit de BS via Wie Is Wie bereikbaar zijn en liefst ook uit de DTB. Dat is nog steeds niet het gaval via Genlias en zal waarschijnlijk voorlopig ook niet het geval zijn bij Wie Is Wie. Als men bij de archieven geld had willen besparen had men de koppen bij elkaar moeten steken en een uniforme site moeten maken waarop men bij elk archief op gelijke wijze kan kijken. Zoals nu elk archief zijn eigen wiel heeft getracht uit te vinden komt op mij over als geldverspillen.

A.G.M. de Jong - 16 jul 2011 — 17:08

5 euro per maand is 60 euro per jaar voor wie was wie. Familysearch is gratis maar voor ancestry.com moet je ook betalen. Een genealogisch comuter programma kost ook ongeveer 60 euro. Als je bij geneanet, myheritage of genealogie-online of stamboom-Nederland meer wilt moet je ook betalen.Al met al kost deze hobby honderden euro's per jaar als je met alles mee zou willen doen en wie wil dat niet?

marcel van de krol - 16 jul 2011 — 17:50


Tsja 60 euro is inderdaad niet veel maar als je dat vermenigvuldigd met 1 mljoen dan wordt het een heel ander verhaal.En wat gaan ze met al dat geld doen?

Ik als een van hun vrijwilligers krijg hier helemaal niets van en dat doet toch wel pijn. We schreeuwen toch ook allemaal even hard als de bankdirecteuren flinke bonussen krijgen.

Jacqueline - 17 jul 2011 — 08:28
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.