stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

Zeker, ik ben ook gerustgesteld, dankjewel Jakkes.

Maar het blijft staan als een huis: heb je, hoe dan ook, hulp nodig:

laat het iedereen weten.

Elise

Oranje - 24 jul 2011 — 21:21

Het gaat ook niet over Genver op zich, want dat is inderdaad de vergelijking van de groentenwinkel en de eigen moestuin. Het gaat over FS en of de Amerikanen al dan niet bereid zouden zijn om de toegang te sluiten op verzoek van het een of andere projectje uit het kleine Nederland (wij zijn hier niet de enigen die gebruik maken van hun films, dat doen ze vanuit de halve wereld).

Nogmaals: ik kan me dat eigenlijk amper voorstellen. Ze hebben tienduizenden mensen tot hun beschikking die indiceerwerk doen en hun middelen zijn financieel schier onbeperkt. Waarom zouden ze onder de indruk moeten zijn van wat hier gebeurt?

Maar www houdt de boel wel ontzettend in het vage en dat is hoogst kwalijk. Bovendien schilderen ze het zelf wel mooi af, maar dat abonnementje is natuurlijk een kat in de zak. Er is immers nog heel erg veel niet gescand en de huwelijkse bijlages kunnen ze bijv. ook niet bieden (dat zal nog wel jaren duren). En dat de scans mooier zijn dan de oude films......ach, tsja, leuk, maar gaan we ze dan inlijsten en boven de haard hangen ? Ik niet.

Leo Bijl - 24 jul 2011 — 21:36

Achter WieWasWie zit de Stichting Archiefprogrammatuur (STAP). Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de erfgoedinstellingen (de archieven). Opvallend dat er geen vertegenwoordigers van de gebruikers (wij als bezoekers van die al dan niet gedigitaliseerde archieven) in het bestuur zitten. Is er geen klankbordgroep of een klantenforum?

Volg ook:


http://stapblog.nl

http://stapblog.nl/2011/02/jaarlijkse-deelnemersvergadering/

en

http://stapblog.nl/wp-content/uploads/2011/02/2011-bestuur-003-agenda-en-stukken-deelnemersvergadering.pdf

Dan weet u wie er in het bestuur zitten, en waar de besturen over praten met elkaar.

Wilco

Wilco - 25 jul 2011 — 15:44

Hallo, volg deze discussie al een tijdje maar heb door vakantie niet alles kunnen lezen.

Daarom begrijp ik niet alles.

Er word steeds geschreven over genver en jakkes.

Wie of wat is genver en/of jakkes?

marcel van de krol - 25 jul 2011 — 16:22

Marcel,

Tik eens op de foto bij een van de berichten van Jakkes (bijvoorbeeld de foto naast dit bericht) en je komt dan meer te weten.

Jakkes - 25 jul 2011 — 16:33

Dick v W - 26 jul 2011 — 20:47

Zijn er juristen in de zaal??

Uit de Archiefwet:

Artikel 14

De archiefbescheiden die in een archiefbewaarplaats berusten zijn, behoudens het bepaalde in de artikelen 15, 16 en 17, openbaar. Ieder is, behoudens de beperkingen die voortvloeien uit het in die artikelen bepaalde, bevoegd die archiefbescheiden kosteloos te raadplegen en daarvan of daaruit afbeeldingen, afschriften, uittreksels en bewerkingen te maken of op zijn kosten te doen maken.

en

Artikel 19

De zorgdrager stelt, indien de kosten, bedoeld in de artikelen 14 en 18, zesde lid, in rekening worden gebracht, regels omtrent die kosten.

 

Nu is de zorgdrager: degene die bij of krachtens de wet belast is met de zorg voor de archiefbescheiden.

 

WieWasWie en STAP hebben nu bedacht (noot; zijn zij de ' zorgdrager'???) dat het 'in rekening brengen van de kosten voor het maken van afbeeldingen' gaat gebeuren met een abbonnementsysteem. Daar is nu dan veel commotie over in genealogenland. Is zo'n besluit van de 'zorgdrager' een voor beroep/bezwaar vatbaar besluit?

 

Juristen in de zaal???

 

Wilco

 

 

Wilco - 8 aug 2011 — 15:50

Hoi Wilco,

Ik ben geen jurist, maar wel ex-archivaris. Zodoende ken ik de archiefwet.

WieWasWie zal het volgende tegenwerpen: ja hoor, de archiefbescheiden zijn kosteloos te raadplegen, nl. bij de archiefbewaarplaatsen zelf. Als je dus een akte wilt inzien, ga je naar het desbetreffende archief en dan mag je de akte kosteloos inzien.

Is geen speld tussen te krijgen.

Wil jij het thuis inzien, dan moet je betalen, dat is een soort extra service.

Jaaaren geleden moest je bij Rijksarchieven geld in een microfiche leesapparaat werpen als je een film met akten van de burgerlijke stand wilde bekijken. Daar hebben we (oa. de genealogische verenigingen) met succes bezwaar tegen gemaakt. Dat was in strijd met de Archiefwet en mogelijk ook met de Wet openbaarheid van bestuur (had je die toen al).

Helaas gaat die vlieger hier dus niet op.

Hartelijke groet

Bas Lems - 8 aug 2011 — 21:51

Hallo,

Onderhand weet ik niet meer of deze discussie gaat over het feit dat genlias vervangen word door een betaalde wie was waar of dat het gaat omdat familysearch Nederlandse akten alleen nog aan haar eigen leden laat zien en dat uiteraard op verzoek van wie was waar.

marcel van de krol - 9 aug 2011 — 06:06

Ja, Marcel

Ik denk dat we behoorlijk afdwalen.

cor

cor de vries - 9 aug 2011 — 11:33

Jakkes heeft gelijk, hoe meer wij discussieren des te meer informatie krijgen"die geldwolven" door het stilzwijgen te bewaren en nu al beginnen hen "dood te zwijgen" pakken we ze veel meer.

Wij moeten hen slaan met hun eigen wapens, blijf heel vaag!!!

M. Schoon - 31 aug 2011 — 15:54

Er is belangrijk nieuws:

http://zeeuwengezocht.blogspot.com/2011/09/to-be-or-not-to-be-de-scans-van.html?spref=tw

In het kort: als de provincie komt tot een uitruil van indexen voor de scans van FS, dan houdt FS die partij een aantal jaren dicht en als de provincie geen zaken doet met FS, dan blijft dat gedeelte gewoon staan.

Bijvoorbeeld Zeeland. Zeeland doet niet mee in de deal, dus het blijft.

Daar lijkt het, voor het moment tenminste, dus heen te gaan. Kennelijk willen ze in Amerika wel zwichten voor de verleiding om een grote partij indexen in de schoot geworpen te krijgen.

Leo Bijl - 11 sep 2011 — 01:00

Waar STAP/WieWasWie ons eerst liet weten kwalitatief betere scans te gaan leveren dan FS, blijkt nu dat men de (door vrijwilligers gemaakte "gekregen") indexen wil gaan ruilen voor de scans van FS. Waar blijft dan de kwaliteitsverbetering ?

Het komt op mij over als een groot commercieel circus, verzonnen door een paar bijdehandte mensen die een melkkoe hebben gevonden.

Het lijkt er sterk op dat STAP de ene leugen op de andere stapelt. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de hoeveelheid bestanden die er op WieWasWie beschikbaar komen. Wordt het dan toch gewoon een kopie en samenvoeging van bestaande sites zoals o.a. Genlias en DigitaleStamboom, maar dan tegen betaling ?

Rob van Z. - 11 sep 2011 — 15:10

Waarom accepteren wij dit zo maar?

Waarom treden de grote genealogie verenigingen van Nederland niet op voor de interessen van hun leden?

"Projectbureau STAP in eerste instantie deze gesprekken gevoerd en de mogelijkheden verkend om deze voor het publiek verwarrende situatie op te lossen"

Verwarrende situatie????

Die situatie is pas ontstaan na dat STAP met planen kwam om een product tegen betaling aan te bieden dat vroeger op Genlias en Familysearch voor alle bezoeker gratis was.

Dat is op zich geen probleem, maar het is wel raar dat WWW/STAP dan meent te kunnen te bepalen dat Familysearch enkele jaren "op zwart moet".

Waarom starten we hier op stamboomforum.nl (hoeveel bezoeker heeft deze site wel niet!) geen petitie? Laten we onze krachten bundelen!

Ben Smit - 12 sep 2011 — 15:19


 

@Ben Smit,

Laat maar weten waar ik kan tekenen als je zover bent.

Leo Terlouw - 12 sep 2011 — 17:21
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.