stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

Genlias was ook niet gratis als je de akte wilde hebben. Winkelwagen!

Jacobus - 12 sep 2011 — 22:09

naar aanleiding de discussie die ook hier gevoerd wordt  over de situatie WieWasWie/Family Search hieronder het standpunt van het Regionaal Archief Leiden
1: WieWasWie vermeld het Regionaal Archief Leiden nog steeds als deelnemer. Dit is echter niet correct.  Het Regionaal Archief Leiden zal voorlopig geen deel uitmaken van WieWasWie en dus ook geen data leveren.
2: Family Search: Het Regionaal Archief Leiden is blij met de goede samenwerking met Family Search. Family Search heeft voor ons reeds het oud-notarieel archief gedigitaliseerd. Een omvangrijke klus die geresulteerd heeft in ruim 1.500.000 afbeeldingen van een bron die zeer geliefd is bij genealogen. Wij zijn momenteel in gesprek met Family Search voor het digitaliseren van nog een omvangrijk en voor genealogen zeer interessant archief, namelijk het Archief van de Weeskamer. Verder wordt er gekeken op welke gebieden wij nog meer kunnen samenwerken. Een van de opties hierbij is dat het Regionaal Archief Leiden data gaat leveren aan Family Search. 
Het moge duidelijk zijn dat wij dus geen afspraken met Family Search zullen maken over het op zwart zetten van afbeeldingen.
Walther Hasselo Projectleider Digitalisering Regionaal Archief Leiden

Walther Hasselo - 17 sep 2011 — 09:52

Dan prijs ik Leiden hoog voor die verstandige koers en dan dank ik u harteljk voor de heldere uiteenzetting van het standpunt !

Leo Bijl - 17 sep 2011 — 14:09

Dat is goed nieuws.

Het archief gelderland heeft blijkbaar geen moeite om in zee te gaan met WWW.

Zoals directeur F. van Kan op zijn blog schreef:

De eerste jaren gaan de Gelderse akten inderdaad op zwart, anders valt een van de poten onder het business model van WieWasWie weg; is simpelweg een kwestie van dekking.

De vraag blijft natuurlijk wat heeft Familysearch te maken met het "business model" van WieWasWie?

Ben Smit - 17 sep 2011 — 16:46

Het gaat bij WWW dus niet om het voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar maken van een stuk Nederlandse geschiedenis, maar om een business model. Voor Gelderland is dat kennelijk belangrijk, voor Leiden niet?

Wilco - 17 sep 2011 — 23:22

U bent niet alleen: er zijn nu 219 bezoekers actief op deze site, waarvan er 7 geregistreerd gebruiker zijn!

Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 20 sep 2011 — 11:17

Als het waar is wat er aangeboden wordt, dan is dat fantastisch! De prijs valt mee. Maar....wanneer ik op de blog van WieWasWie de knop indrukte van "houd me op de hoogte" ontving ik in de Engelse taal :

"Email subscriptions", ik registreerde me en gaf een wachtwoord op. Tot mijn grote verbazing ontving van :

"WordPress.com" volgend bericht : "Thanks for flying with WordPress" ??????

Ik snap er niets meer van, ik wil op de hoogte worden gehouden van een interessante site en liefst nog wel in het Nederlands, en dan ontvang ik een nietszeggend bericht in het Engels!!Wie kan me hierover meer vertellen?

Paul Crevels - 21 sep 2011 — 16:52

Beste Paul Crevels,

Bij WieWasWie hebben ze zoveel te spenderen, dat ze een gratis blogsite gekozen hebben om te bloggen.

Kijk zelf maar op www.wordpress.com.

Een eenvoudige koppeling tussen de index (Genlias) en de afbeelding van de akte (Family Search) was al heel wat geweest!

Gelukkig hebben wij nog initiatieven als Genver.nl!

Je moet iets meer werk verrichten om te achter halen wat je zoekt, maar het loont de moeite.

[En als dank maak je natuurlijk wel even een index van de serie die je onderzocht.]

Dat de index van Genlias inclompleet is, weten wij allemaal. Het zal bij Wiewaswie niet anders zijn, omdat niet elke indexeerder meewerkt.

En dus?

Mvg.

PJ

P.J. de Bree - 21 sep 2011 — 17:40

 

Dat de index van Genlias inclompleet is, weten wij allemaal. Het zal bij Wiewaswie niet anders zijn, omdat niet elke indexeerder meewerkt.

Dat denk ik ook!

wat is het nut van WieIsWie als niet alle archieven er aan meewerken?

waarom moeten andere sites op zwart? Het blijft toch een beetje het idee van de groenteboer die jou gaat verbieden om thuis groenten zelf aan te planten.(Overigens Bob, ik ben van plan om een nieuwe genealogieforum op te richten, zou je alsjeblieft jouw site op zwart kunnen zetten, omdat die past niet in mijn business modelAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

). Waarom moet het werk van de vrijwilligers van genver.bl kapot gemaakt worden? Waarom moet het vrijwilligerswerk van genlias.nl commercieel uitgebuid worden?

Veel privé initiatieven op het gebied van genealogie zijn juist erg goed. Ik noem een genealogiedomein.nl, vpnd.nl,  en een geneaknowhow.net. Die sites van liefhebbers voor liefhebbers zijn soms echt beter en gebruikervriendelijker dan veel van het met belastinggeld bekostigde prutswerk van officiele instanties.

Er zal nu wel minder animo zijn om dit soort pagina's op te richten. Voor je het weet, past het niet in het business model van WieWasWie.....Ik vind dat jammer

En hoe lang blijven de Familysearch sites op zwart? Wie kan een garantie geven dat we die ooit nog eens terug zullen zien?

Ben Smit - 21 sep 2011 — 18:26

Ook ik vind het schandalig dat een overheidsinstelling op deze wijze geld wil genereren over de rug van een hobbyist.

Op de blog van voornoemde site staat dat deze bijdrage nodig is om de kosten te dekken !!!!!

Alles valt of staat met het succes. Misschien is het een optie om, als genealogen, op te roepen tot een massale boycot van WieWasWie indien men de plannen doorzet om geld te vragen voor toegang tot informatie die in principe vrij toegankelijk is voor iedereen.

J.H. van Nieuwpoort - 22 sep 2011 — 14:09

Ben het helemaal eens met voorgaande bezoeker die een boycot van WieWasWie wil.

Schandalig dat zoveel overheidsgeld misbruikt wordt. Heb dit ook gemeld aan het CBG, die staan te juichen bij dit initiatief. Begrijp daar niets van.

En ik begrijp het niet, Genver werkt perfect, kost niks, maar ja,er zal wel een vet directeurenbaantje gecreëerd moeten worden TEN KOSTE VAN DE VRIJWILLIGERS. Die werken voor nop anders kan WWW niet bestaan.

Laten we niet alleen WWW boycotten maar ook geen vrijwilligerswerk meer doen!

Ik walg echt van deze hele zaak.

Elise Oranje

Elise Oranje - 22 sep 2011 — 15:38

De gescande gegevens zijn van vrijwilligers. Door te stoppen van scannen omdat wie was wie geld vraagd dupeer je duizenden genealogen de komende tientallen jaren. Beter kunnen wij er voor waken dat de kosten beheersbaar blijven. Overigens is genealogie in Amerika dik buisnes en dat ga je ook hier krijgen. Bij genealogie-online, stamboom-Nederland, geneanet, myheritage enz moet je ook betalen als je meer wilt als alleen de basis.

marcel van de krol - 22 sep 2011 — 17:55

Er zijn van die dingen die een mens zoals ik niet begrijpen kan. En WWW er er één van.

Daar is al genoeg over gezegd en geschreven.Ik vind het van belang dat informatie beschikbaar is en blijft, er zijn archieven waar je via internet hun aktes kunt downloaden. Gratis.

Genver? Aktes gratis downloaden.

En dan komt WWW, met: ja beste mensen, jullie moeten wel gaan betalen voor de aktes want wij moeten eerst uit de grote kosten komen.He? Kosten? Voor wie?

Door het hele land zijn onnoemelijk veel vrijwilligers die helpen informatie te ontsluiten. Vrijwilligers.

Genver biedt de aktes gratis aan. Heeft Jakkes dan geen grote onkosten?Daar werken ook veel vrijwilligers om files te indexeren (waaronder ikzelf ook een kleine bijdrage aan mocht leveren).

Mijn mening is en blijft: informatie zoveel mogelijk houden zoals het nu is en geen nieuwe malle fratsen met dure kosten. Ik kan zelf weinig gebruik maken van archieven omdat ik niet altijd mobiel ben en voor mij is en blijft Genver de oplossing. Een aow-tje en een klein pensioen, tel uit je winst.

Nee, www mag van mij meteen de www in en verdwijnen.

Ik zal toch niet de enige zijn die er zo over denkt? Er zijn gelukkig nog archieven die niet met www mee werken en laten we dat maar zo houden.

En kom bij mij niet aan met Amerika....

Ik wens jullie allemaal veel genealogie-plezier zonder al te veel kosten.

Elise Oranje - die dankzij Genver de stamboom Heins heeft kunnen vinden.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Elise Oranje - 22 sep 2011 — 20:56

De hobby van ontzettend veel mensen wordt door dit soort zaken aardig verziekt!!!

WWW hebben wij niet nodig, zoals het nu is, gaat het meer dan goed. Alle vrijwilligers, bedankt voor uw inzet en het vele werk. Een ander gaat er nu geld mee verdienen, bah !

Ik ben het met de tegenstanders eens en hoop dat er iets aan gedaan kan worden. Mijn stem kan u krijgen. 

Willy van Veen - 23 sep 2011 — 09:54


Ik denk dat de meeste reacties zijn van de "Moderne genealogen" die alles via Internet willen opzoeken.

De goedkoopste oplossing is dan toch naar de archieven zelf gaan ?

Ik ben zelf als vrijwilliger actief voor de archieven en ook nog voor Familysearch. Wacht gewoon af wat de resultaten van WieWasWie.nl gaat betekenen voor mij.

Overigens zijn er ook veel mensen bezig op MyHeritage, kost ?5,- per maand als je contavt wil met mede-genealogen. GEEN scans worden hier geboden, alleen info van andere genealogen. Vraag is dan alleen hoe betrouwbaar die is.

Die ?4,50 is dan echt geen slecht alternatief.

Henk Timmers - 23 sep 2011 — 11:57
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.