stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

Volgens mij ben je gewoon de "baas" over je eigen gegevens of die van je familie. Ik vind het zowieso asociaal als anderen geld gaan vragen over iets dat gratis is. En dat gebeurd veelvuldig.

Ik weet niet of er jurisprudentie over is. Hoe staat het met copyrights op die gegevens?

Moleman - 23 sep 2011 — 13:02

Aan P.J.de Bree : bedankt voor uw reactie, nu wordt het toch even duidelijker.

Paul Crevels

Paul Crevels - 23 sep 2011 — 15:46

 

@Henk Timmers

"Moderne genealogen"...

Er zijn inderdaad misschien mensen die met een paar clicks op internet een stamboom willen maken. De wetenschappelijke kwaliteit (meestal geen bronvermeldingen) laten dan vaak te wensen over. Dat is prima, maar iemand met een diepgaand interesse in genealogie komt er vroeg of later niet onderuit om zelf bronnen te gaan bestuderen. En ja dan moet je ook naar het archief.


Nu is het zo dat je als genealoog (i.v.m. beperkte openingstijden) niet alles in het archief kunt onderzoeken.Ik neem zelf ook foto's in het archief, en bestudeer die foto's van aktes dan thuis. Als ik die foto's kan delen...dan is dat nog mooier. Dat spaart anderen veel tijd uit, en ik ben zelf ook blij als ik scans en foto's via internet of cd-rom mag gebruiken van anderen.

Maar er zijn ook zat mensen die niet naar een archief kunnen gaan. Soms zijn er financiele en lichamelijke beperkingen, die het voor mensen niet mogelijk maken om naar een archief te gaan. Een veel grotere beperking voor de meeste mensen is echt tijdgebrek. De meeste mensen werken door de week, en kunnen niet even naar het archief gaan om een detail te controleren.Nu biedt het internet daar een mooie oplossing voor. Jij noemt dit misschien "moderne genealogie"... maar wat is er mis mee?


Ben Smit - 24 sep 2011 — 16:30

En aanvullend op Ben: Ook als je in het buitenland woont kun je niet 'zomaar' even een archief binnenwandelen. Helaas is mijn budget ook zeer beperkt, ben al blij met mijn internetaansluiting. Aangezien ik onderzoek doe naar véél familieverbanden tot ca. 1650 in de regio Midden-Delfland wordt het voor mij onbetaalbaar als ik overal voor zou moeten betalen. Uiteindelijk zullen velen van mijn onderzoeksresultaten kunnen profiteren (en doen ze al hier op het forum) en kunnen er nogal wat 'losse' eindjes in die regio worden weggewerkt. Dat is toch ook wat waard of niet?

Annemarie57 - 24 sep 2011 — 16:47

Ben het helemaal met Ben Smit eens. Heb al eerder gezegd dat ik niet altijd mobiel ben om naar archieven te gaan en zeker niet ver uit mijn buurt. Als je echt onderzoek doet naar je familie is internet een fenomenaal gegeven om de basisaktes/informatie te vinden. Maar, meestal wil je meer weten als je eenmaal bezig bent zoals ik: weeshuisinformatie, notariele aktes etc. Dat spaar ik dan op als ik wél in staat ben naar het archief te gaan.

We leven in een tijd dat we niet (meer) afhankelijk zijn van archieven die trouwens steeds minder open zijn!

Er is niks mis met een internetgenealog(e). En eveneens voor mensen die in het buitenland wonen is internet een zegen.

Trouwens, áls ik naar een archief ga zoek ik tegelijkertijd voor andere mensen ook info en andersom ook.

Gezien mijn leeftijd, inkomen en lichamelijke conditie zeg ik maar zo: Leve internet, leve de openbaarheid van gegevens en vooral.......niet betalen! Alleen als het niet anders kan, in het archief moet je ook voor copiën betalen maar dat is niet veel, gelukkig. En een aantal archieven hebben hun aktes ook op internet staan, een loffelijk streven! Laten we dat maar zo houden.

Elise

Elise Oranje - 24 sep 2011 — 16:58

Overigens hebben verschillende mensen kritische vragen gesteld hebben in de "vragen"-rubriek van het  WieWasWie-Blog.

Op die kritische vragen wordt dan steeds gereageerd met de vage uitspraak:

 

"Helaas kan ik uw vragen niet helder beantwoorden omdat WieWasWie niet over de kwestie gaat en ook geen mandaat heeft om over de kwestie te communiceren"

 

Het blijft onduidelijk.

Hoe zit nou eigenlijk met genver.nl? Ik lees een bericht van Jakkes (20 September 2011) hier:

http:/stamboomvragenforum.nl/index.php/topic,605.45.html?PHPSESSID=d0194bb77ec142ff33a9fe8af38c05f0

Lijkt mij triest nieuws als het werk van een mooi project (genver.nl) onmogelijk is gemaakt door het "business model" van WieWasWie?

Ben Smit - 24 sep 2011 — 17:30

@Ben Smit:

Even van de link een "echte" link gemaakt:

http://stamboomvragenforum.nl/index.ph/topic,605.45.html?PHPSESSID=d0194bb77ec142ff33a9fe8af38c05f0

O ja, ik ben ook zo'n "internetgeval".

Dat wil niet zeggen dat ik niet naar een archief zou willen/kunnen. Vele originele archiefstukken zijn zodanig "goed" bewaard, dat ze nu niet meer voor raadpleging beschikbaar zijn c.q. gesteld mogen worden.

Helaas heeft men niet de altijd de voor mij interessante stukken op tijd in kopie opgeslagen.

Toch heb ik in zo'n geval - o.a. via internet - een kopie weten te achterhalen van zo'n stuk!

Goed dat er internet is, al is het niet altijd een zegen.

Met vriendelijke groet,

PJ

.

P.J. de Bree - 24 sep 2011 — 19:51

ook ik beleef  heelveel plezier aan de aktes die je gratis van de computer afkunt halen, laten wij dit alsjeblieft zo houden

Nel Blom Jansen - 9 okt 2011 — 13:41

Vooralsnog stellen ze de boel maar weer eens een keer uit (hoevaak was dat al?)

http://wieiswiewaswie.wordpress.com/2011/10/10/stap-bestuur-stelt-lancering-wiewaswie-nl-uit/

Leo Bijl - 10 okt 2011 — 20:27

Ben zeer verheugd over deze uitstel, en optimistisch als ik ben: laten we hopen dat van uitstel afstel komt. Kunnen we lekker gratis aktes downloaden. Joepie! Met mijn Meniere-ziekte kan ik gewoon niet zo vaak als nodig is de deur uit. Maar neem van mij aan dat ik met dit uitstel heel blij ben. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Positief blijven denken.

Elise Oranje - 10 okt 2011 — 21:01

Beste mensen,

Van deskundigheid op welk gebied dan ook heb ik geen last, maar gevoelsmatig moeten "ze" van MIJN voorouders afblijven.

groeten,

Louisa

Bommeleijn - 13 nov 2011 — 10:07

Ik snap best dat men geld wil verdienen. Waar men alleen de fout is gegaan is doordat de gegevens nu via FS gratis in te zien zijn en deze straks op slot gaan ofwel niet meer voor ons zijn te raadplegen. Het is dan ook niet gek dat men in opstand komt hiertegen.

En dan over geld, een hobby kost nu eenmaal geld. Als je naar het archief gaat en een kopie van een akte wil moet je hier ook voor betalen.

olga kroeders2 - 13 nov 2011 — 10:21

@ Olga

"dat men in opstand komt hiertegen".

Aan die internet opstand, aan de massale kritiek op dit overbodige, geldverslindende project hebben de regenten van WWW/Stap gewoon lak. Kritiek past niet in het "business model".

Ben Smit - 13 nov 2011 — 16:41

Wat heeft "wiewaswie" met FS te maken? Die archieven bij FS wordt toch door mormonen beheert?

Hoe komen ze aan die achieven?

Het CBG is ook niet goedkoop. Ik heb daar eens een aantal kopieen van persoonskaarten opgevraagd, van m'n opa en oma. Beide zijde gekopieerd.Ik moest daarvoor zo'n ?20,- betalen iets dat ik ook schandalig vond. Maargoed. Ik wilde ze dus heb ik het betaald.

Blijf ik me toch afvragen of iemand anders geld mag gaan verdienen met de gegevens van jouw voorouders behalve dan de verwerkingskosten, kopieren en porto.

Daarbij  zijn er nog levende familieleden die die naam dragen.

Wat vind het CBP hier eigenlijk van?

Moleman - 14 nov 2011 — 11:38


De mening van het CBG is voor mij duidelijk. Ik heb ooit nav de uitgave (speciale uitgave nav van WWW) waarin ze de komst van WWW bejubelen, schande gesproken over hun stellingname.

Kreeg het volgende antwoord van het CBG:

"De positie van het CBG tov van WWW is eigenlijk heel eenvoudig. Wij doen in ons tijdschrift verslag van hetgeen gebeurt in het genealogisch werkveld. Feit is dat Gelias (geen typefout van mij) en Digitale Stamboom zullen opgaan in WWW".

en:

"Het CBG gaat verder. Nu WWW realiteit lijkt te worden en alle andere iniatieven gaat vervangen zullen wij dáár ook uitgebreid over berichten en in een later stamdium mogelijk aan gaan bijdragen".

Ruud Straatman. CBG

Duidelijk?

Wie zegt dat door WWW alle andere initiatieven moeten verdwijnen? Er staat verder in hun mail dat eea wel moet kunnen als archieven meewerken... ja,ja.

Een hobby kost geld, helemaal geen probleem. Archieven moeten zich ook kunnen bedruipen.

Maar waarom GenVer moet verdwijnen omdat WWW zonodig met een aantal directeurtjes (en nog eens uitgebreid met drie!!!) in de plaats moet komen van een gratis GenVer?Om hun salaris te betalen?

Is het voor de genealoog dan gewoon slikken of stikken of mogen wij ook nog een stem hebben?

Elise

Elise Oranje - 14 nov 2011 — 13:01
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.