stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

"Occupy-betogers voeren over de hele wereld actie tegen wat ze de uitwassen van het kapitalisme noemen."

Als je veel geld moet verdienen over de rug van iemand anders.Want daar gaat het toch uitsluitend om. Na het vaststellen van die Balkende normen zijn die uitwassen alleen maar meer geworden, en de verdiende bedragen groter.Ook binnen deze hobby-matige aktiviteiten.

Moleman - 14 nov 2011 — 13:27

 "een aantal directeurtjes"

Typerend overigens dat als men de namen aanklikt van de leden van het rompbestuur van projectbureau STAP, men niet een mooi verhaal te zien krijgt over hun passie voor het cultureel erfgoed of geschiedenis (of genealogie), maar dat men een kill Linkedin profiel te zien krijgt.

"Community manager", "data manager", "projectmanager"...ik heb geen zin voor dit "business model" te betalen en al helemaal niet als dit bedrijf ook nog eens meent het werk van vrijwilligers (genver.nl) onmogelijk te moeten maken, en ga daarom WieWasWie boycotten.

Ben Smit - 14 nov 2011 — 16:06

Het probleem is dat ze, WiewasWie veel deelnemers hebben waarvan wij gebruik maken, archief Rotterdam bijv. Toch een belangrijk archief.En ze hebben meer deelnemers.

http://wiewaswie.wordpress.com/deelnemers/

Het is volgens hun onduidelijk of Amsterdam gaat meedoen. Men schrijft:

"

Ik las ook dit

"In Amsterdam mag je het tegen de hoofdprijs zelf afhalen in het archief"

Ik weet niet welke hoofdprijs ze bedoelen maar dat is gewoon de kopieerprijs.Daarbij had ik een aantal credits die ik inmiddels verbruikt heb.

Dus die "hoofdprijs" valt wel mee. Misschien weet Amsterdam waar de klepel hangt vwb Wiewaswie.

"WieWasWie" (verwacht in november 2011)"

op

www.archieven.nl/nl/personen

onder "Andere websites met genealogische bronnen"

Alhoewel daarover niets te vinden is op Wiewaswie zelf.

Alhoewel ik lees hier dat men verwacht dat het begin december wordt.

http://wiewaswie.wordpress.com/2011/10/10/stap-bestuur-stelt-lancering-wiewaswie-nl-uit/#comment-143

van afstel is dus geen sprake helaas.

eeen kritische opmerking

http://wiewaswie.wordpress.com/deelnemers/#comment-100

Moleman - 14 nov 2011 — 16:45

Ga er maar van uit dat Amsterdam, het grootste stadsarchief ter wereld,  niet meedoet. Waarom zouden ze? Zij varen hun eigen koers en met veel succes. Bekijk al hun indexen maar eens, waar ook op dit forum gretig gebruik van wordt gemaakt. Bovendien trekken zij, met al hun ervaring, deskundigheid en capaciteit, de kar van de (landelijke) "Militieregisters". En op Zaterdag en Zondag open, terwijl men landelijk de weg van de minste weerstand kiest door de openingstijden te beperken tot de "kantooruren" (o.a. Rotterdam).

Jacobus - 14 nov 2011 — 17:08

Zo als ik het nu zie, loont het pas om over ongeveer 10 jaar eens één keer een jaartje een premium abonnement te nemen (vlak voordat ze failliet gaan.)

Het grootste gedeelte aan data van mijn verwanten uit de BS heb ik al verzameld, de meesten hadden niet echt de neiging ver weg te trekken en de archieven bevatten heel wat meer materiaal dan hetgeen men nu wil aanbieden, zodat ik met plezier die archieven bezoek en de BS nog slechts bijzaak is.

Voor de dtb heb ik archieven in vier provincies te raadplegen. Het zou hierbij in theorie dus kunnen lonen. Twee van deze provincies tonen deze bronnen al netjes op hun websites. In één van die provincies woon ik al, zodat ik al regelmatig toegang tot die dtb kan hebben. Bij een andere provincie woon ik dicht genoeg. Oftewel handig, maar op dit moment heb ik het niet echt hard nodig. Wanneer die provinciale archieven stom gaan doen, zou zelfs een website als www.vpnd.nl kunnen opbloeien.

De bevolkingsregisters zijn gemeentelijke registers. Je vindt ze dus alleen als die gemeentelijke archieven op de een of andere manier betrokken zijn bij WWW. Op dit moment zijn die erg ondervertegenwoordigd in WWW. Het heeft dus m.i. geen nut om hierom een basisabonnement te nemen.

De meeste van mijn voorouders waren geen stedelingen dus de (grote) stadsarchieven die zijn aangesloten met hun notariële archieven, hoef ik slechts mondjesmaat te raadplegen. De eerste tijd verwacht ik dat de collectie van WWW nog moet groeien, zoals ook genlias pas in de loop van de tijd gegroeid is. Het heeft dus zowiezo geen nut om eerder een premium abonnement te kiezen.

Dus over tien jaar neem ik een keer een abonnement, vul de lege gaten van mijn genealogie en kwartierstaat in, kijk wat rond in wat ze verder nog in de aanbieding hebben en het jaar daarna heb ik WWW niet meer nodig.

K.J. van Veen - 14 nov 2011 — 20:41

Mensen,

Ik heb in een aantal posts ook de gang van zaken rondom WieWasWie durven betwijfelen. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af, terwijl iedereen het heeft over het eventueel op zwart gaan van al bestaande content op FS, waarom er voor héél Europa meer en meer beschikbaar komt maar voor Nederland er niets meer lijkt te gebeuren. Zo hebben de mormonen bijvoorbeeld ook ál onze Bevolkingsregisters op fiche, leek mij een logische volgende stap in wat ze aan zouden bieden via de website.

Maar roepen dat WieWasWie hiervoor verantwoordelijk zou zijn is zuiver speculatief. Ik wil hierbij een oproep doen het niveau van dit forum en de uitstraling van de genealogische internet-community in het algemeen hoog te houden! Als ik sommige posts (dus niet allemaal, maar toch een toenemend aantal) in met name dit topic lees dan zou ik, als ik WWW-medewerker was, me allang een ernstige crimineel voelen met het risico op een zwaar minderwaardigheidscomplex!

We mogen allemaal een mening hebben maar laten we de mensen achter dit project, van wie we het salaris niet eens kennen (er wordt gesproken alsof ze al boven de Balkenende-norm zitten) en wie we nog niet eens écht aan het werk hebben gezien (want misschien wordt het wel een top-project), toch vooral in hun waarde laten.

Waarvan akte.

Ps. misschien al eens overwogen dat er mogelijk mensen meewerken aan dit project die zelf óók genealogische vrijwilligers waren of zijn?

Pps. iemand als Jakkes kan voor zijn GenVer niet genoeg geprezen worden, echter denk ik dat Jakkes, die ik in al zijn web-uitingen nooit een onverdroten woord zie spreken richting WWW, zelf het beste beseft heeft toen hij zijn initiatief startte dat het zíjn initiatief was, waarbij geen enkele verplichting uitging richting archieven en/of andere belanghebbers om geen commerciële alternatieven te starten in het vaarwater van GenVer. Zelfde geldt voor de website van FS, ik vermoed dat ze in de jaren '50 toen ze de microfilms hebben vervaardigd niet met het Rijksarchief hebben overlegd over een eventuele website... Neemt niet weg dat ik hoop dat er samenwerking mogelijk is en blijft en dat vrijwilligers te allen tijde op gepaste wijze worden behandeld en (indien mogelijk) beloond.

Gerrit Ambachtsheer - 14 nov 2011 — 23:21

@ Gerrit

Je hebt gelijk als je stelt dat we op een respectvolle manier met elkaar moeten omgaan. Ik denk echter ook dat WWW veel van deze irritatie over zich zelf afroept, en dat de toon hier een weerspiegeling is van de frustratie van veel mensen, die er van balen dat, door de invloed van WWW, een belangrijke genealogische internetbron (de Familysearch scans) op zwart gaat.

WWW heeft  (net zoals iedereen) de vrijheid en het recht om een bedrijf te starten en geld voor scans te vragen. WWW/STAP beperkt echter onze bestaande vrijheid (door de gratis concurrentie, de FS scans, op zwart te laten zetten), en dit wekt veel irritatie. Onze keuzevrijheid wordt beperkt, en nu moet men noodgedwongen lid worden van een betaalsite om gegevens te bekijken die voorheen gratis waren. Voor mensen met een kleine beurs zijn 55 euro per jaar veel geld, maar ik denk dat vooral de beperking van de keuzevrijheid voor de meeste irritatie zorgt. Koppel dat aan het onduidelijke communicatiebeleid van WWW, en het wordt al een stuk duidelijker waarom de ton hier iets scherper is geworden.

Je hebt volgens mij niet gelijk als je zegt "dat roepen dat WieWasWie hiervoor verantwoordelijk zou zijn zuiver speculatief is." Er is wel degelijk een samenhang tussen het verdwijnen van de Familysearch scans en WWW. Fred van Kan, directeur van het Gelders Archief schrijft op zijn blog na aanleiding van een vraag van Bob Coret:

"De eerste jaren gaan de Gelderse akten inderdaad op zwart, anders valt een van de poten onder het business model van WieWasWie weg; is simpelweg een kwestie van dekking."


Ik kan die 55 euro betalen; de data van de Burgerlijke Stand heb ik echter uiteraard al lang. Maar er zijn ook mensen die het niet breed hebben, en voor hen is het sneu dat hun bestaande mogelijkheid om data gratis te bekijken kapot wordt gemaakt door toedoen van WWW. Voor hen neem ik het graag op. Voor mij is dit vooral ook een principe kwestie: Dat ons hobby commercieler wordt, okay, maar dwing mij niet om daarin mee te gaan.

Ik zet ook vraagtekens bij de financiele haalbaarheid van dit project. Het bestaande system FS/Genver.nl functioneerde redelijk goed, en werd zelfs door de directeur van het CBG, Rob van Drie, aanbevolen. Waarom dan moet dit grassroots initatief vervangen worden door een organizatie met minstens een handvol betaalde managers?

Zoals K.J. van Veen in zijn commentaar hier aangaf, zullen de meeste genealogen waarschijnlijk slechts maar een jaar lid blijven om de voor hen relevante gegevens van de site te downloaden. Als WWW alleen de abonnementen als bron van inkomsten zal hebben, betwijfel ik of dit project een lang leven is beschoren.  Daar zal dan wel weer waarschijnlijk veel belastinggeld bij moeten; in tijden van crisis lijkt mij dat onredelijk.

De belofte dat de Burgerlijke Stand gegevens die nu nog gratis te zien zijn op FS over enkele jaren ook gratis toegangelijk zullen worden op WWW lijkt mij ook niet haalbaar.

Dat WWW een betaalservice wil oprichten, prima. Val ons er niet mee lastig, en beperk onze vrijheid om gebruik te maken van de bestaande alternatieven niet. Is dat teveel gevraagd?

Ben Smit - 15 nov 2011 — 04:14

Een korte reactie op de twee,drie voorgaande reacties.

Inderdaad moet de discussie zuiver blijven: vanuit onze kant althans. Want vanaf de kant van WWW is die helaas behoorlijk vaag. De hele kwestie is er een van vertrouwen naar elkaar toe. Maar het blijkt toch wel om geld te gaan, als je alle reacties etc. leest, weet je nu toch wel dat WWW pas gratis aktes gaat geven als ze uit de kosten zijn? Of weer teruggaan naar hun roots: de archieven? En als er veel genealogen zijn die geen gebruik maken van WWW omdat dit te duur is of om een andere reden, kun je op je vingers natellen dat WWW nooit uit de kosten komt. Kun je twee kanten op: je moet eeuwig betalen voor aktes of WWW gaat failliet.Dat gelooft toch niemand hé?

Openbaarheid van gegevens? De discussie startte met de vraag waarom een gratis en goed werkend GenVer etc. moet verdwijnen voor een betaalsite waar nog niemand op zit te wachten. Ik niet in elk geval.

Elise Oranje - 15 nov 2011 — 08:07

Deze discussie volg ik nou al een tijdje en ik verbaas me steeds meer. Het lijkt wel typisch Nederlands om te zeuren over kosten. Hobbies kosten nou eenmaal geld. En ik begrijp heel goed dat er mensen zijn waarvoor het abonnementsgeld te hoog is. En ook dat er mensen zijn die niet naar een archief kunnen gaan.

Ook ik ben een werkende vrouw die geen tijd heeft om altijd naar een archief te gaan. Maar ik begrijp wel heel goed dat een archief kosten moet maken om mij van een scan te voorzien en dat zij die kosten minimaal gedeeltelijk terugbetaald wil hebben. De wet heeft immers bepaald dat men gratis in een archief mag zoeken. Maar er staat niets in over dat de gegevens bij je thuis bezorgd worden. Misschien zijn wij genealogen intussen erg verwend geworden door internet.

Ook ik vind het heel erg handig dat FS de aktes online had staan. Gratis en voor niks kon je ze downloaden. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Het was echter wel altijd duidelijk dat dit een keer afgelopen was. Je kunt ze tegenwoordig nog steeds inzien en downloaden als je een abonnement afsluit.

En de grote organisatie FS is echt niet onder de indruk van wat hier in Nederland gebeurd hoor. Dus WWW heeft echt niet de power om FS de aktes uit Nederland op zwart te laten zetten. Bovendien verbaast het me dan dat iedereen dan kwaad is op WWW en niet op FS. FS is toch degene die de aktes op zwart zet. Al dan niet op 'order' van WWW???

Ik snap heel goed dat de archieven in Nederland op zoek gaan naar mogelijkheden om geld te verdienen. Door internet loopt het archief bezoek terug. Terwijl de kosten voor het bewaren van al die kostbare schatten omhoog gaan. Ook ik zoek veel via internet op. Maar ik wil altijd het origineel zien, om zelf er van overtuigd te zijn dat er geen lees/schrijffout gemaakt is. Dus moet ik ook naar de archieven. En vanwege tijdgebrek spaar ik die bezoekjes gewoon op voor mijn vakantie. En vaak komt het dan er ook niet van.

Naar mijn mening kunnen mogen wij niet eisen van de Nederlandse archieven dat ze de aktes GRATIS voor ons beschikbaar stellen op het internet. Als wij kiezen voor het gemak om vanuit onze stoel genealogie te bedrijven dan moet je er wat voor over hebben. Het is jammer voor mensen die fysiek niet in staat zijn om naar de archieven toe te gaan. Maar aan de andere kant ik zou ook graag de atletieksport goed willen bedrijven, maar helaas is dat voor mij niet weggelegd. Sommigen dingen kun je eenmaal niet veranderen.

Rest mij de vraag "Zou ik een abonnement nemen op WWW?" Eerlijk gezegd vermoedelijk niet. Het lijkt me vrij prijzig voor wat nu bekend is dat ze aanbieden. Dus misschien wel, maar waarschijnlijker niet.

Birgitte - 15 nov 2011 — 17:26

Volg al geruime tijd deze discussie en was er ook op tegen dat de door vrijwilligers ingebrachte gegevens niet gratis wordt verstrekt. Maar ben even verder gaan uitzoeken en volgens www zijn de orginele documenten niet gratis maar wel de gegevens zoals vroeger uit genlias. Genlias heeft nooit orginele documenten gehad. Er is een gratis, proef en twee betaalde abonnement.

Dit gezien op hun tarieven lijstje in http://wieiswiewaswie.wordpress.com/wat/

marcel van de krol - 15 nov 2011 — 17:51

@ Brigitte

Jij schrijf dat "WWW heeft echt niet de power om FS de aktes uit Nederland op zwart te laten zetten"

Er is echter wel degelijk een verband tussen het verdwijnen van de FS scans en WWW (zie  o.a. de quote van de heer Van Kan)


Bovendien eist hier ook niemand dat, zoals jij stelt, Nederlandse archieven "de aktes GRATIS voor ons beschikbaar stellen op het internet". De discussie draait om het feit dat WWW een concurrent (gratis scans van FS en genver.nl) probeert te verwijderen. Stel je voor dat jij al jaren de stoep voor je huis gebruikt, en er dan ineens een bedrijfje wordt opgericht voor het managen van die stoep en dat jij dan een jaarlijks abonement moet gaan betalen om nog over die stoep te mogen lopen.  Het gaat niet om geld, maar om keuzvrijheid. WWW beperkt de keuzevrijheid. Daar draait het om.

Ben Smit - 15 nov 2011 — 19:21

Dat is juist. Natuurlijk laat Utah zich niet tot iets dwingen door Nederland. Dat niet. Er is sprake van uitruil. Ze krijgen er iets voor terug, namelijk de indices. En daarom zijn ze bereid voor enige tijd -niemand weet hoelang- hun films af te sluiten om het financieringsmodel van Nederland de kans te geven.

Zeeland doet er dan bijvoorbeeld weer niet aan mee, omdat ze vinden dat er mettertijd verschillen in de toegang zullen ontstaan (we voeren hier immers voortdurend correcties uit). Het voert me te ver om overal weer te gaan opzoeken waar het allemaal staat in weblogs van archieven en archivarissen, enz., daar heb ik geen zin in, maar het valt her en der op te maken.

En er is nog een keerzijde: allerlei mensen helpen elkaar met zoeken. Dit forum is daar met name sterk in. Omdat ze niet afhankelijk willen blijven van de invoer (die krioelt van de fouten, maar dat kan niet anders met zoiets dat zo kolossaal is, alles is mensenwerk) gaan ze dan de aktes voor elkaar opzoeken (vooral beginners hebben daar steun aan). Ze geven links door of ze zetten plaatjes neer. Dat kunnen straks voor bepaalde provincies dus alleen nog maar abonnementhouders doen; een ander niet.

Verder kunnen ook alleen die abonnementhouders controleren of de invoer klopt. Ik heb wel eens voor de aardigheid een compleet huwelijksregister van een plaats op een jaar doorgelopen met de films erbij. Dat leverde tientallen (!) meldingen van allerlei aard aan de archiefdienst op. Dat kan ik straks alleen nog maar doen met dat abonnement. Bovendien moet ik al dat spul dan waarschijnlijk ook eerst allemaal downloaden, waar ik niet op zit te wachten.

En dan heb ik het nog niet over het verlies van Bobs zoekmonitor. Die zullen ze heus niet in die vorm gaan overnemen en als ze het wel doen, moeten we waarschijnlijk overnieuw gaan aanmelden met gevolg dat we duizenden en duizenden gegevens binnenkrijgen om opnieuw uit te filteren. Daar ben ik niet blij mee.

Leo Bijl - 15 nov 2011 — 20:36

Daarom heb ik dus gelukkig een odner vol uitgeprinte gegevens uit Bob's genliasmonitor.

De gegevens uit WWW zal in het begin hetzelfde zijn.

marcel van de krol - 16 nov 2011 — 06:13

Ik heb niet alle posts in deze discussie gelezen, dus wellicht merk ik iets op dat al opgemerkt is. Waar ik aan moet denken als ik lees dat er wellicht gratis beschikbare gegevens, door vrijwilligers ingevoerd, in de toekomst alleen nog tegen betaling kunnen worden bekeken is het invoeren van gegeven uit militieregisters. Toen ik las dat het de bedoeling was dat scans tegen betaling worden verstrekt, verging mij de lust om me voor dit project aan te melden. 

Toch kreeg ik de indruk uit wat er op dat moment over te lezen viel op het forum, dat het initiatief goed werd ontvangen. Wellicht is er inmiddels ook kritiek, ik ben niet up-to-date maar de tegenstelling tussen de ontvangst van het nieuws over FS/WWW en de militieregisters valt me op.

Persoonlijk heb ik er erg veel moeite mee, dat er geld verdiend wordt aan persoonsgegevens. Het stuit me tegen de borst dat er met informatie die betrekking heeft op ons aller voorouders, persoonlijke informatie, commerciële belangen gediend worden. Wat mij betreft zou dat wettelijk verboden mogen worden. Er mag geen onderscheid gemaakt worden op basis van financiën voor wie dergelijke elementaire informatie beschikbaar is. 

Ineke - 16 nov 2011 — 18:20


Vrijwillgers maken het niet mogelijk dat scans on-line beschikbaar komen. Vrijwilligers maken het wel mogelijk dat er indexen komen waardoor er via internet gezocht kan worden naar informatie. Dat geldt bv voor de familieadvertenties van CBG, genlias en ook nu voor militieregisters. Je kan nu eenvoudig de basisgegevens vinden van iemand die in de militieregisters voorkomt. Als je een paar maanden geleden in de militieregisters wilde zoeken van bv Amsterdam was je incl het aanvragen van de nodige boeken een aardig lange tijd bezig en daarna moest je voor een kopie ook betalen.

Ik zie het probleem niet. ( ik laat voor het gemak de kwestie FS achterwege, omdat daar hele andere zaken spelen)

mvg-Ben 

Ben Wegman - 16 nov 2011 — 18:32
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.