stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L ,2011: WieWasWie wil geld zien, ordinaire business : scans FamilySearch achter slot & grendel ?!


Profiel afbeelding

Ik reageerde op de opmerking van Marjan dat zij niet verder zou kunnen met haar stamboom.

Als dat zo is worden die 2 premium-abonnementen dus overbodig lijkt mij.

Wij zijn hier op het forum ook om elkaar te helpen als dat mogelijk is. Het is geen geheim, dat er aktieve forumleden zijn, die kosten maken om andere forumleden te helpen. Kosten voor archiefbezoek (openbaar vervoer), raadplegen en verstrekken van scans op betaalsites enz. Denk aan Gezinskaarten, Archiefkaarten, familieadvertenties CBG enz. Dat doen die leden vrijwillig en gratis.

Persoonlijk ben ik van mening, dat mensen met een krappe beurs geholpen moeten kunnen worden

met hun stamboom en handel daar ook naar. Bovendien wees ik al op de gratis mogelijkheid om hier op dit forum gerichte vragen te stellen.

Jacobus - 19 nov 2011 — 11:32

Als WWW straks echt online gaat, ga ik zekers een abonnement nemen, niet omdat ik de doelstelling en/of werkwijze van deze organisatie accepteer, maar om de doodsimpele reden dat ik akte's en andere relevante zaken wil kunnen blijven downloaden, het abonnementsgeld vind ik zo wie zo buiten alle proporties gaan, ik zelf ben in de gelukkige positie dat ik het wel kan gaan betalen, maar ik begrijp heel goed dat er mensen zullen zijn, waarvoor dit bedrag te groot gaat worden.

Ik hoop dat in de toekomst leden met een WWW abonnement deze mensen behulpzaam gaan zijn, ik zal dit zekers proberen te doen.

Dan nog het punt van 2 premium abonnementen hier op de site van Bob, ook ik heb 2 premium abonnementen hier, het premium abonnement op Genealogie Online is zinvol en voegt ook een extra waarde toe voor mij.

Het premium abonnement op het forum voegt ook een waarde toe voor mij, niet om berichten te kunnen plaatsen, of proberen mensen te helpen (wat ik nog niet vaak kan), het premium abonnement heb ik alleen maar genomen om Bob te steunen, zodat hij een beetje uit de kosten kan komen, om deze sites die hij onderhoud voor iedereen beschikbaar te houden, ook voor mensen die geen financieele bijdrage kunnen leveren.

Dat mensen dus liever betalen voor een premium abonnement hier dan bij WWW kan ik dus heel goed begrijpen, Bob heeft al bewezen dat het zekers de moeite waard is om hem te steunen, van WWW moeten we dat nog maar gaan bezien.

Peter Buyk - 19 nov 2011 — 12:00

Ben Wegman - 19 nov 2011 — 16:18

 @Peter Buyk,

kerel, als je een abo neemt nij WWW accepteer je hun doelstellingen en werkwijze!

Ik ga me hier afmelden want ik wil geen deel uitmaken van figuren die alles maar accepteren tenkosten van alles en andere rijk gaan maken.

Een aantal van jullie verkopen je ziel nog aan de duivel.

Veel succes ermee iedereen.

Moleman - 19 nov 2011 — 16:50

De realiteit is dat STAP een stichting is zonder winstoogmerk en opgericht door erfgoedinstellingen. Door het betalen van belastingen heb je dus allang aan deze kliek meebetaald. En ook al die archieven die meedoen met WWW worden door de overheid betaald. Dus als ik je een tip mag geven, stop met belasting betalen, want anders accepteer je hun doelstellingen (wat je daar ook maar mee bedoelt) en hun werkwijze.

K.J. van Veen - 19 nov 2011 — 18:34

Dat mensen zoals Marjan een stukje levensplezier wordt ontnomen door het overbodige project WWW en het opgedrongen abonnement vind ik erg sneu en treurig.

@K.J. van Veen


Het idee dat het bureau STAP een stichting is "zonder winstoogmerk" is misleidend in deze context. Het Wereldnatuurfonds en Oxfam zijn ook "stichtingen zonder winstoogmerk", maar dat betekent niet dat er geen geld in om gaat en dat men er gratis werkt. Bij deze stichtingen kan men riante salarissen en bonussen verdienen. (Dat zal wel bij het twijfelachtige "business model" van WWW niet het geval zijn).

Zou men daadwerkelijk "zonder winstoogmerk" bedoelen, had men niet het project WieWasWie ontwikkeld. Doel van de stichting is natuurlijk de commerciële exploitatie van het Nederlandse erfgoed; om dit optimaal te kunnen exploiteren, probeert men een monopol op internet te creëren. De salarissen van de werknemers van STAP worden betaald met abonnementen, subsidies en belastinggeld. Van een onbaatzuchtige aanpak kan geen sprake zijn; dat mag wel duidelijk zijn door het jargon dat men bij WWW gebruikt: "Business gericht", "acquisitie talent", "business model" enz. 

De formule "stichting zonder winstoogmerk" dient men dus met enige nuance te zien. Feit blijft natuurlijk dat invidiuele werknemers wel met een winstoogmerk voor zich zelf werken. Dat is natuurlijk prima, maar ik heb geen zin voor deze salarissen te betalen. Voor mij blijft het een overbodig, geldverslindend project dat zonder subsidies- en belastingsgeld niet levensvatbaar zal zijn. Zoals je aangeeft betalen de meesten voor WWW al via de belasting; reden te meer voor mij om er niet nog maar een cent naar toe over te maken.


@ Pieter Buyk


Zinvoller lijkt mij GEEN abonement bij WWW te nemen, als je het niet eens bent met hun "business model" en het informatie monopol wat zij proberen te creëren om ons collectieve erfgoed commerciel te exploiteren.

Ben Smit - 19 nov 2011 — 22:14

Je hebt het uitstekend verwoord, Ben, de commerciële exploitatie van ons collectieve erfgoed.

Als ik via de link in één van de posts de toelichting van het Utrechts Archief lees, dan is het de verouderde techniek op de website van Genlias die heeft doen besluiten tot de oprichting van een nieuw platform. Tja ....

De zoekfunctie van Genlias kan beter, maar je kunt er desondanks heel veel terugvinden en ik heb er moeite mee op te accepteren dat dat de achterliggende reden is. Bovendien .... wie zegt dat er geen vrijwilligers uit de ICT-branche onder de genealogen zijn die Genlias raadplegen? Met andere woorden, wie zegt dat het niet mogelijk is om Genlias door vrijwilligers te moderniseren als dat de wens zou zijn?

Genealogie heeft een toenemend aantal beoefenaars en wordt dus commercieel interessant. Ik ben bang, dat de tijd van gratis raadplegen van archieven langzaam maar zeker tot een einde zal komen.

Ineke - 20 nov 2011 — 09:25

Van alle reacties binnen dit forum wordt ik een beetje droef. Vroeger had je kleine kruideniertjes, groentenboertjes etc. die zijn allemaal weggedrukt door de grote broers, leuk of niet. Ik vrees dat het met genealogie dezelfde kant op gaat. Alle kleine initiatieven worden weggedrukt om één groot monopolistische site te krijgen. Ten koste van heel veel enthousiaste genealogen die zich vrijwillig ingezet hebben. Want voor niets gaat alleen de zon voorlopig nog maar op.

Waar ik nóg meer voor vrees is dat archieven min of meer gedwongen zullen worden mee te werken aan WWW, of ze het leuk vinden of niet.Want de kachel moet natuurlijk wel blijven branden bij WWW.

En ik begrijp met mijn simpele boerenbestand nog steeds niet waarom al die genealogische sites niet gewoon naast elkaar, met elkaar kunnen bestaan. Je hoeft niet in een keer je hele stamboom bij elkaar te krijgen, juist dat gesprokkel overal is het leukste. Genlias geeft basisgegevens van waaruit je weer verder kunt zoeken (ze bestrijken nu nog niet geheel Nederland, dat weet ik), en heb je een aantal houvasten, ga je eventueel naar een archief: als je maar weet wélke.

Mij gaat het puur om de gegevens, binnen mijn stamboom hebben een aantal kinderen in een weeshuis gezeten en uit het archief van dat weeshuis veel informatie gevonden: in Amsterdam. Van alle info maak ik digitale foto's, en zo heb ik wel de info maar geen kosten. Dat doe ik ook met aktes, krantenartikelen etc. Want ook voor mij zijn de kosten wel een hindernis, maar niet onoverbrugbaar. Mijn gezondheid laat het niet toe om bijv. een rondgang langs alle archieven te doen. Ik kan nu via Genlias en dan Genver (trouwens, bij het Schiedams archief en Den Haag kun je heel veel aktes gratis downloaden) verder zoeken.

WWW hoeft wat mij betreft, om meerdere redenen niet starten. En waarom wordt de start steeds uitgesteld? Daar ben ik echt benieuwd naar! Niet genoeg deelnemende archieven of instanties?

Elise

Elise Oranje - 20 nov 2011 — 10:07

Al hoewel het moeilijk is iets zinnigs te zeggen over WWW zolang deze dienst nog niet online is, ben ik toch bereid ze het voordeel van de twijfel te geven.

De reden dat ik een abo zou nemen is omdat stamboomonderzoek voor mij een hobby is, en een hobby mag in mijn ogen gewoon geld kosten, als ik als hobby vissen zou hebben, moet ik ook kosten maken om deze hobby uit te kunnen oefenen, denk aan de aanschaf van hengels en visakte.

Ik hoop dat met de komst van WWW in de toekomst zoveel mogelijk alles op 1 plaats te hebben, in principe vind ik het niet erg om online bij verschillende archieven te moeten zoeken, maar een nadeel is wel dat er verschillende archieven zijn waar je ook al moet betalen voor het downloaden, dan is het beter om alles in 1 archief te hebben zodat je maar eenmaal een abo hoeft te nemen.

Peter Buyk - 20 nov 2011 — 10:59

@Piet

In deze discussie gaat het er niet om of een hobby geld mag kosten of niet. Ik vind het ook prima om voor mijn hobby geld te betalen, mits het iets zinnig is. Ik denk de meeste mensen zeker wel meer dan 55 euro per jaar aan genealogie uitgeven.

De discussie draait er om of het redelijk is om geld te gaan vragen voor gegevens die voorheen gratis waren en die in de toekomst alleen via de monopolistische betaalwebsite van WWW te bekijken zullen zijn. Vind jij dat redelijk?

Ik zou daar maar eens goed over nadenken, en mocht je het redelijk vinden dat een of ander clubje ons collectief erfgoed als "business model" met abonnement probeert te verkopen... prima....dan kan ik ook nog wel een paar abonnementen, administratiekosten, vergunningen, etc voor fop-producten en -diensten verzinnen die ik dan graag aan je zou willen slijten.

WWW lijkt mij een  typische marketing truc: een bestaand iets nieuw verpakken,  er een nieuwe naam aan geven, en er dan geld voor gaan vragen. Het mag dan ook niet verbazen dat WWW een "merkmanager" in dienst heeft..

Ben Smit - 20 nov 2011 — 13:48

Ik heb inmiddels de hele discussie vanaf de start een beetje doorgenomen. Sommigen zitten er niet zo mee, anderen, waaronder ikzelf, zijn tegen. Ik heb niets tegen betalen voor bepaalde produkten, maar ik vind archiefgegevens, die mijn voorouders verplicht aan de staat hebben moeten verstrekken niet iets waar iemand geld aan zou moeten verdienen. Gevoelsmatig komt het voor mij overeen met een overheid die bijv. adresbestanden van geboorte-aangiften zou verkopen aan een fabrikant van babykleding of zoiets. Persoonsgegevens door de overheid verzameld vind ik geen handelswaar.

De vraag is of (en zo ja: wat) er gezamenlijk iets kan worden ondernomen tegen de plannen voor de nieuwe website. Ik heb een paar posts van Ben gezien waarin hij oproept om iets te ondernemen, een paar reacties daarop in de trant van "zeg maar wat ik moet doen", maar er is nog niets concreets gebeurd. Of dat zin heeft en of die wens door veel mensen wordt ondersteund weet ik niet. Ik zou daarom de vraag willen stellen of het zin heeft om te proberen gezamenlijk iets te ondernemen. Komt de site er toch wel ondanks protesten of heeft het zin om duidelijk te maken dat een deel van de genealogen tegen de plannen voor de nieuwe website zijn? 

Ineke - 20 nov 2011 — 14:12

Wie weet wat het standpunt van de NGV hierin is?? We kunnen allemaal wel brieven en mails aan Kamerleden gaan sturen, maar als een vereniging dat doet met een weldoordacht standpunt komt dat sterker over.

Wilco

Wilco - 20 nov 2011 — 14:33

Aan allen.

Is er iemand die de schatting weet van het aantal gebruikers van genealogische gegevens in Nederland?

vr gr

PJ

P.J. de Bree - 20 nov 2011 — 18:19

Zou wel eens zwaar kunnen tegenvallen. Er zijn natuurlijk erg veel mensen die 'wel eens kijken', maar dat wil niet zeggen dat ze er nog iets meer mee doen. CBG zit rond 12.000 leden. NGV zal in die buurt zitten (deels zelfde mensen uiteraard). De Leeuw maar iets van 600. Ons Voorgeslacht ca. 1200

Dit forum: meer dan 40.000, maar als je beneden kijkt zijn er op enig moment altijd hooguit een paar honderd mensen op de site.

Leo Bijl - 20 nov 2011 — 18:41


Het had allemaal zo mooi en gemakkelijk kunnen zijn.

Even de geschiedenis in 't kort.

1. Genlias is er (als vorm van welke samenwerking dan ook)
a. Bij Genlias kan men een database (verzameling van gegevens) met de gegevens uit de Burgerlijke Stand "van Nederland" (BSN) gratis raadplegen.
b. De gegevens zijn nog lang niet compleet en zullen dat ook nooit worden, zolang er archieven zijn die niet deelnemen.
c. Er is geen (zichtbare) koppeling met scans van de akten en/of bijlagen
d. De presentatie is voor velen niet "je dàt".

2. We hebben al jaren vrijwilligers die hard aan ontsluiting van de neerslag in de BS werken door het maken van een beschrijving van vindplaatsen met afgesproken details.

3. Er zijn nog andere vormen van samenwerking tussen diverse archiefinstellingen, die ook zoekfaciliteiten bieden op "hun" gegevens uit de Burgerlijke Stand (BSG).

4. Er bestaat in Amerika een instelling die wereldwijd genealogische bronnen ontsluit onder de naam FamilySearch. Een initiatief van Family History Library of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in Salt Lake City (FS) [Is ook in Nederland vertegenwoordigd].

5. FS heeft scans van Nederlandse archiefstukken, met name die van de BSN. [Al dan niet verkregen  met hulp van vrijwilligers en onder bepaalde condities].

6. Er is een proef [op initiatief van FS?] gestart met het raadplegen van deze scans. (Deze proef verloopt succesvol - voor wat de proef betreft)

7. Er is een initiatief Genver.nl gestart voor een betere ontsluiting van deze scans. Die ontsluiting is (nog) niet compleet en het gemak in raadpleging hangt mede af van de medewerking van de gebruikers (indexering).

8. Er is een initiatief WieWasWie (WWW) en wellicht een STAP te ver / veel. WWW c.q. de deelnemende archiefinstellingenn vindt / vinden dat er geld voor het raadplegen / downloaden van de scans gevraagd moet worden aan de (meestal particuliere) gebruiker. Dit in abonnementvorm. Er zijn al diverse archiefinstellingen hen hier in voorgegaan! Let op! Evenals bij Genlias zijn er archiefinstellingen die niet deelnemen, dus ook hier de bekende incompleetheid. Deels gratis te raadplegen.

Wat had er gedaan kunnen worden zonder een WWW?

Verbeteringen in Genlias.

De gegevens in Genlias hadden wellicht op een andere wijze ontsloten kunnen worden.
De zoekfaciliteiten hadden wellicht een opfrisser kunnen krijgen.
De presentatie van de gegevens had een iets andere vorm kunnen krijgen.
Echter staar u niet blind op uiterlijke schoonheid. Want wat niet in de database is opgenomen, kan - hoe mooi ook de presentatie - NOOIT op uw scherm verschijnen!

Aan de gegevens in Genlias zou een gegevenveld toegevoegd moeten worden met daarop de url van de scan bij FS.
Een directe koppeling was fraai geweest, maar is niet noodzakelijk, want we doen nu toch ook:

a. Genlias raadplegen (of de reeds verzamelde gegevens) voor het jaar en aktenummer;
b. in Genver de film van FS - al dan niet geïndexeerd - opzoeken; en
c. bij FS de scan ophalen / raadplegen / downloaden.

Tot nu toe heb ik dit een uitstekende voorziening gevonden!

Hoe gaat het zoeken ook weer bij een archief? Papieren (jaar-)indexen raadplegen en dan de (gekopieerde) stukken bekijken al dan niet op film c.q. een kopie afnemen (betalen)?
Of zoeken via de computer, dan het zoekresultaat voorgeschoteld krijgen. Kiezen wat u wilt zien en daarna de akte op de computer inzien.
Wat is dan ook weer het verschil met thuis achter de computer en dit op internet bekijken? Bij diverse archieven raadpleegt u ook via internet of via een intranet.
Of bent u degene die altijd het origineel in handen krijgt?

Al met al.

Wellicht zou een kleine jaarlijkse geldelijke bijdrage, bijvoorbeeld als donateur, aan GenVer en GenLias ook de oplossing geven. Dan kan alles gewoon in de lucht blijven en heeft WWW niet zo'n zware voorziening nodig, sterker nog, dan is / wordt WWW overbodig. [Het projekt wordt dan afgelast en de overheid heeft weer een duur leerproces achter de rug].
En mocht u vinden dat soms de kwaliteit van de scans iets te wensen over laat, ach zolang dat raadplegen c.q. downloaden (bijna) gratis is, moet dat totaal geen bezwaar zijn.
U kunt nog altijd bij die bewuste archiefinstelling aankloppen om een kopie van die akte te (laten) maken en te kopen.

mvg,

PJ

P.J. de Bree - 20 nov 2011 — 20:14
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.