stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L : genealogie algemeen : Hoe blijft onze Genealogische Nalatenschap behouden? - Lezing, 19 sept



Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,

Donderdagavond 19 september 2013 is er in Lelystad een interessante lezing

door de heer Hans van Felius, archivaris bij het Noordhollands Archief te Haarlem

over het thema "De Genealogische Nalatenschap", oftewel: 

"Hoe kunnen wij er voor zorgen dat onze aantekeningen, verzamelingen

en de resultaten van ons onderzoek voor de toekomst behouden blijven?"

Zie het persbericht op http://www.nieuwlanderfgoed.nl/museum/activiteiten/

lezing-de-genealogische-nalatenschap, beeldcitaat:

_____________________________________________________________________

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

_____________________________________________________________________

Kortom: een razend interessant onderwerp voor elke genealoog en historisch-onderzoeker!

Lokatie (via Google Maps) :

https://maps.google.nl/maps?q=Nieuw+Land,+Oostvaardersdijk+113,+Lelystad&hl=

nl&ll=52.459357,5.657959&spn=0.917117,2.469177&client=opera&oe=UTF-8&hq=Nieuw+Land,&hnear=Oostvaardersdijk+113,+Lelystad,+Flevoland&t=m&fll=

52.437595,5.847473&fspn=0.91757,2.469177&z=9


Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 18 sep 2013 - 22:58

Interessant onderwerp. Is er wellicht iemand aanwezig geweest die ons een beknopte samenvatting zou kunnen geven van de voordracht?

Leo Bijl - 21 sep 2013 - 18:55

Geachte heer Bijl,

U zou 't allicht eens kunnen proberen bij het erfgoedcentrum Nieuw Land : informeren of 

dit misschien zèlf opnamen met een camera heeft gemaakt van de lezing (bijvoorbeeld voor YouTube of Vimeo), wat mij eerlijk gezegd heel goed te verwachten lijkt van zo'n moderne, professionele archief-organisatie, of -op verzoek van de heer Van Felius, de spreker- heeft laten maken.

Het is in elk geval uw moeite waard!

Contactgegevens: zie http://www.nieuwlanderfgoed.nl/organisatie/contact-en-route

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 21 sep 2013 - 23:45

Helaas, de collega's van Nieuw Land hadden er weinig of niets mee te maken. De lezing gaf ik als een vriendschapsdienst bij de afdeling Flevoland van de N.G.V.; er komt een verslag van in het afdelingsblad. Ik ging uit van de situatie die ontstaat bij het Verenigingscentrum van de N.G.V. in Weesp als daar een collectie aangeboden wordt, en wat dit voor problemen kan opleveren, en heel globaal welke dingen er gedaan moeten worden als iemand zijn genealogische nalatenschap veilig wil stellen. Door allerlei oorzaken had ik weinig voorbereidingstijd, dus zal ik niet zeggen dat de lezing mijn meesterwerk is!

Dat ik gevraagd werd is overigens eerder omdat ik voorzitter van de Werkgroep Collectiebeheer van de N.G.V. ben. Gekoppeld aan het feit dat de lezing gegeven werd bij een afdeling van die vereniging betekent dit dat ik erg ben uitgegaan van de situatie binnen die vereniging, en vooral de problemen waarmee vrijwilligers in het Verenigingscentrum in Weesp worden opgezadeld als onverwacht de genealogische nalatenschap van deze en gene in Weesp binnen wordt geworpen.

Daarnaast lag de nadruk ook erg op de papieren nalatenschap, en nauwelijks op een digitaal bestand. Maar het onderwerp verdient zeker een vervolg, en is deels gekoppeld aan wat je met je persoonlijk archief / familiearchief (of dat nu genealogische aantekeningen betreft of andere stukken) zou moeten en kunnen doen.

De titel van de voordracht is: Weg met die zooi! En dat zegt op zich al genoeg. Een van de tekstdia's bevatte een citaat van een oud voorzitter van de N.G.V., H.H.W. van Eijk:

vraag: wat is een genealoog?

antwoord: iemand die zijn hele leven besteedt aan het ijverig bijeengaren van aantekeningen over zijn familie, die na zijn dood door zijn erfgenamen vol opluchting in de kachel worden geworpen.

De opzet was heel globaal:

- wat gebeurt er als een collectie in Weesp wordt aangeboden en welke problemen kan dat opleveren;

- wat zou je moeten doen om meer structuur in je collectie te brengen, zodat de kans dat deze bewaard wordt groter wordt;

- welke zaken wil de N.G.V. beslist niet overnemen en wat doe je daar dan mee.

Dit laatste kan zeker nog uitgediept worden met meer praktische toepassing. Bovendien zal voor de toekomst ook nagedacht moeten worden hoe je (eventueel naast een papieren collectie) ook je digitale collectie kunt behouden.

Kortom, nog genoeg te doen om de lezing / presentatie aan te passen...

Met vriendelijke groet,

Hans van Felius

Hans van Felius - 26 sep 2013 - 20:15

Een heel actueel onderwerp! Naar mijn mening zijn vele onderzoekers gebaat met duidelijke richtlijnen. Immers, we bewaren rijp en groen en niet alles is voor het nageslacht of andere onderzoekers van belang.

W. Morel v.Mourik

W.H. Morel v.Mourik - 30 sep 2013 - 15:21

heel actueel ja, wordt vervolgd, zou ik zeggen, lees ook over de afdeling Familie Organisaties (FO) van het NGV die op bezoek was bij het CBG op: http://www.familiearchieven.nl/027.html

Carla van Beers - 8 okt 2013 - 10:27


Interessant stukje. Hoe denken we hier over digitaliseren en daarna gewoon weggooien van veel papier dat we zelf verzamelen?

Leo Bijl - 9 okt 2013 - 14:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu