stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » In testfase: resultaten in GEDCOM formaat



Profiel afbeelding
Vanaf nu kunt u de gegevens van Genlias ook in GEDCOM formaat via de Genlias Monitor downloaden. Deze functionaliteit is nu in testfase, dit betekent dat ik een goed gevoel over de kwaliteit heb en dat ik u uitnodig om te kijken of de functionaliteit goed werkt.

Er zijn twee manieren om de GEDCOM resultaten te downloaden:

1. Een testbestand (familie Coret) via de link http://www.genliasmonitor.nl/nl/voorbeeld.ged

2. De GEDCOM bestanden worden vanaf 11 september consequent aangemaakt voor alle zoekopdrachten, er staat alleen nog geen link in het ontvangen bericht. Plak daarom vanuit het e-mail bericht van Genlias Monitor omtrent (nieuwe) resultaten de link van de spreadsheet in uw browser en vervang hierin "xls" door "ged".

Na het downloaden van het bestand kunt u het inlezen in (een testbestand van) uw genealogische programma (importeer GEDCOM bestand).

Over het testen nog het volgende. Ik ben benieuwd naar twee zaken:

1. Worden alle gegevens van Genlias netjes in het GEDCOM bestand geplaatst?

2. Kan uw genealogie programma de gegevens goed inlezen?

Bij het bouwen van de functionaliteit heb ik met een schuin oog gekeken naar de "Convertor voor Genlias" van de heer Pondes (link) en de "Genlias --> Excel & GED" software van de heer Baltus (link). De Convertor maakt een GEDCOM bestand voor specifieke genealogie programma's. Ik volg meer de werkwijze van de software van de heer Baltus. Het GEDCOM bestand voldoet aan de GEDCOM 5.5 standaard! Als een genealogieprogramma het GEDCOM bestand niet goed kan inlezen dan ondersteund dit programma de GEDCOM standaard niet goed.

Ik ben benieuwd naar uw bevindingen!

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 11 sep 2004 - 23:22

Hallo Bob,

Vandaag een gedcombestand geimporteerd. Mijn programma heeft wat moeite met de DEAT tag. Jij voorziet die tag van een waarde (meestal "Y"), terwijl mijn programma dat niet verwacht (ik gebruik overigens The Master Genealogist).
Als ik de Gedcom Standard Release 5.5 goed begrijp hoort er ook geen waarde achter DEAT te komen. DEAT is onderdeel van de "individual event structure" en dient gevolgd te worden door een "event detail tag" zoals b.v. DATE, PLACE, etc.. Dit in tegenstelling tot b.v. SEX, dat wel door een waarde gevolgd moet worden. Voor meer info over de GEDCOM struktuur zie de volgende link: http://homepages.rootsweb.com/~pmcbride/gedcom

Succes en bedankt voor je grandioze service!

Erik Troost

Uitgeschreven lid - 13 sep 2004 - 12:23

Erik,

De volgende structuur is in de GEDCOM standaard is ��n van de opties binnen INDIVIDUAL_EVENT_STRUCTURE (zie ook http://www.genliasmonitor.nl/gedcom/55gcch2.php#INDIVIDUAL_EVENT_ST RUCTURE ) :

n [ DEAT | BURI | CREM ] [Y|<NULL>] {1:1}
+1 <<EVENT_DETAIL>> {0:1}

Het teken "Y" na DEAT is dus mogelijk (anders leeg). De EVENT_DETAILS zijn optioneel (want 0 of 1). Dus "DEAT Y" (=overleden maar meer details onbekend) is geldige GEDCOM.

In hoeverre heeft TMG er "moeite" mee?

Bob Coret - 13 sep 2004 - 17:23

Hallo Bob,

Je hebt helemaal gelijk, ik had niet goed gekeken.
In TMG wordt de Y als memo geimporteerd in een "death event". Eigenlijk heeft TMG er dus geen moeite mee, maar ben ik het meer die er moeite mee heeft. Als ik het GEDCOM bestand importeer zit ik met een heleboel personen die al wel een death-event hebben, maar daar vervolgens geen datum of plaats bij hebben, maar wel de tekst "Y".
Overigens krijg ik de indruk dat er standaard overal het DEAT Y label wordt toegevoegd terwijl ik er bij Genlias geen bewijs van terug zie dat die personen ook daadwerkelijk zijn overleden. Ik geef toe, het is aannemelijk, maar ik zie er geen bewijs voor.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Met vriendelijke groet,

Erik Troost

Uitgeschreven lid - 13 sep 2004 - 21:29

Erik,

Daar DTB bronnen van vóór 1811 zijn, is het veilig te veronderstellen dat de betrokkenen overleden zijn.

Op dit moment zet Genlias Monitor bij de volgende bronnen/personen de "DEAT Y" tag:
1 - BS overlijden/vader overledene
2 - BS overlijden/moeder overledene
3 - BS geboorte/vader kind
4 - BS geboorte/moeder kind
5 - BS geboorte/kind
6 - BS huwelijk/vader bruidegom
7 - BS huwelijk/moeder bruid
8 - BS huwelijk/vader bruidegom
9 - BS huwelijk/moeder bruid
10 - BS huwelijk/bruidegom
11 - BS huwelijk/bruid

Op de site van Genlias staat omtrent "Openbaarheid" het volgende: Overlijdensakten uit de burgerlijke stand worden openbaar na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. Tevens: momenteel zijn geboorteakten openbaar van vóór 1903, huwelijksakten openbaar van vóór 1923 en overlijdensakten openbaar van vóór 1953.

Ik denk dat voor bronnen 3 t/m 11 er dus zekerheid is dat de betrokkenen overleden zijn.

Bij BS overlijden (bronnen 1-2) kan het voorkomen dat de ouders nog leven. Een hypothetisch voorbeeld: kind N.N. (2 jaar) in 1950 overleden, kind van N.N. (oud 26 jaar) en N.N. (28 jaar). De ouders nu resp. 80 en 82, dus kunnen goed in leven zijn! Ik denk dat het pas veilig is te veronderstellen dat de ouders van het kind zijn overleden als dit overlijden vóór zeg 1890 is.

Maar, wat me triggerde is het woord "bewijs". Ik heb in bovenstaand relaas bewust steeds het woord "veronderstellen" gebruikt. Is de "veronderstelling" - wat inderdaad geen bewijs is - genoeg om te zeggen (in het GEDCOM bestand) dat de bij de bron betrokken personen overleden zijn?? Wat is hier de "best-practice"?

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 13 sep 2004 - 23:09

Bij TMG wordt je "gedwongen" om bij elke gebeurtenis die je voor een persoon invoert je bron te vermelden en hoe zeker je bent van de gegevens die vermeld worden bij de datum, plaats en in het memo van zo'n gebeurtenis. Als bron van het gegeven dat een persoon uit jouw GEDCOM bestand is overleden zou ik dan kunnen opgeven de redelijke veronderstelling dat iemand die meer dan 80 jaar geleden is gehuwd, inmiddels wel zal zijn overleden...
Maar dan zou je bij alle personen ook al een BIRT Y regel kunnen plaatsen. We mogen immers aannemen dat al die personen geboren zijn :-)
Zelf voer ik pas een overlijden in als ik daar een wat harder bewijs voor heb dan een logische veronderstelling.

Groet,

Erik Troost

Uitgeschreven lid - 13 sep 2004 - 23:40

Erik,

Bedankt voor het "sparren"!!

Uitgangspunt bij de conversie door Genlias Monitor van Genlias bronnen naar GEDCOM moet zijn dat het een één-op-één vertaling is. Niets meer, niets minder. Dus: veronderstellingen (hoe aannemelijk ook) horen hier niet thuis! Vanaf nu worden er geen "DEAT Y" tags meer in de GEDCOM geplaatst.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 14 sep 2004 - 00:39

Bob,

naar aanleiding van het sorteren in XLS bestanden, nu naar de GEDCOM bestanden gekeken. Ik gebruik TMG 5.15 deze geeft een foutmelding op de lege regels in het ged bestand, op zich geen probleem.
Zover ik weet ondersteunt GEDCOM geen tussenvoegsel (presurname: van, de etc) dat betekent bij Reinoud van Wijk, van Wijk als geslachtsnaam wordt genomen en ook daarop gesorteerd wordt. Is het mogelijk om net zo als bij de XLS bestanden het voorvoegsel aan de voornaam toe te voegen?
Dan wordt het dus: NAME Reinoud van /Wijk/
TMG en naar ik aanneem ook andere programma's kunnen dan juist sorteren.

vriendelijke groeten,

Reinoud van Wijk

Uitgeschreven lid - 20 sep 2004 - 12:16


Reinoud,

Over de lege regels kan ik niets in de standaard vinden, deze ga ik dan ook weghalen.

Wat betreft de familienamen, hier wordt een ander algoritme gebruikt dan bij de XSL variant. Het wordt dan ook NAME Reinoud /van Wijk/. Hoe genealogie programma's nu met de sortering omgaan weet ik niet.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 20 sep 2004 - 13:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu