stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuw Project 'Ja, ik wil!' - Analyseren van Amsterdamse ondertrouwakten via Vele Handen



Profiel afbeelding

Als genealogisch onderzoeker heeft u mogelijk al eens (of misschien zelfs al heel vaak) de Amsterdamse ondertrouwregisters bekeken. Deze ondertrouwinschrijvingen vormen nu de spil van het nieuwe en uniek wetenschappelijk onderzoek ‘Ja, ik wil!’, dat vanaf 3 februari 2014 gestart is op Vele Handen. Inmiddels hebben zich al bijna 190 vrijwilligers aangemeld en zijn al 1500 akten (250 scans) dubbel ingevoerd!

De Amsterdamse ondertrouwakten vormen een unieke bron door hun omvang en de enorme hoeveelheid informatie die ze geven over de aanstaande bruid en bruidegom. Met het project ‘ Ja, ik wil!’ willen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en Vele Handen deze schat aan informatie met uw hulp bruikbaar maken voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld huwelijkspatronen, de sociale en economische ontwikkeling van de Lage Landen in de vroegmoderne tijd, en de gemiddelde levensverwachting in voorbije eeuwen.

In de eerste fase van het project (2014) wordt circa een vijfde van het totale aantal inschrijvingen ingevoerd, het streven is om uiteindelijk alle (bijna een half miljoen!) akten in te voeren. U kunt hierbij meehelpen! Naast de gebruikelijke Vele Handen-beloning in de vorm van punten, organiseren de initiatiefnemers ook diverse bijeenkomsten en lezingen voor vrijwilligers rondom dit project. Kijk op de website www.velehanden.nl voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.

Nog meer weten over de achtergronden van dit onderzoek? Bezoek dan ook eens onze projectwebsite www.collective-action.info/ja-ik-wil. Op deze pagina vindt u niet alleen meer achtergrondinformatie, maar ook wekelijks een artikel over onderwerpen die rechtstreeks verbonden zijn met dit project.

Meer info kunt u ook krijgen via ja-ik-wil.gw@uu.nl.

Ren? van Weeren - 21 feb 2014 - 21:48


Everardus Rollema - 21 feb 2014 - 23:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu