stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » WieWasWie: zoeken op twee personen per 8 februari 2016 alleen met abonnement


Profiel afbeelding

Vanmorgen merkte ik dat je in WieWasWie niet meer op twee personen tegelijk kunt zoeken. Het blijkt dat WieWasWie per vandaag (8 februari 2016) het abonnementsmodel heeft ingevoerd. Zoeken op twee personen en zoeken met wildcards en jokers is alleen nog mogelijk als je een abonnement hebt afgesloten.

Zie hier voor meer informatie:
http://wiewaswieblog.nl/2016/02/abonnementen-voor-wiewaswie-van-start/

Johanna C. - 8 feb 2016 — 10:41

Er worden steeds meer sites aangeboden waar je moet betalen, Terwijl heel veel sites tot stand gekomen zijn door vrijwilligers die de transcripties voor niets deden.

Of zoals Geni en nog een stel anderen die stambomen van internet plukken en mensen voor gegevens daaruit een abonnement laten betalen. Die gegevens zijn vaak niet gecontroleerd. Geld verdienen met andermans werk. Ik vind dit niet kunnen.

 

Lida

A soeting - 8 feb 2016 — 11:06

Nadat wiewaswie.nl er de hele ochtend uit heeft gelegen voor onderhoud moet je nu een abonnement nemen om op 2 personen tegelijk te zoeken en andere extra's ... ‘t is maar dat je het weet!

 

Jos van Rijn

---------

Daar er reeds een topic is aangemaakt over dit onderwerp. is het bericht van Jos van Rijn verplaatst naar dit topic

Groet

Moderator

Everardus Rollema - 8 feb 2016 — 17:52

Beste Lida,

> Geld verdienen met andermans werk. Ik vind dit niet kunnen.

Boeren verbouwen aardappels en groenten en verkopen deze. Je kunt bij de boer boodschappen doen en de Hollandse kost op tafel zetten. Sterren-koks verdienen geld door lekkere gerechten te maken. Zij leveren een dienst.

> Er worden steeds meer sites aangeboden waar je moet betalen, Terwijl heel veel sites tot stand gekomen zijn door vrijwilligers die de transcripties voor niets deden.

Ja, er wordt heel veel werk verzet door vrijwilligers. Je kunt hun werk opslaan in losse PDF documenten en deze op een gratis website als Google Sites plaatsen. Maar, zou het niet fijner zijn als de gegevens makkelijk doorzoekbaar zijn, handig gepresenteerd worden, gelinkt worden aan gerelateerde akten, geconverteerd worden naar GEDCOM, enz.?

Net als de sterrenkoks zijn er partijen die een dienst maken op basis van de vervaardigde indexen. De toegang tot de indexen is gratis (alhoewel ik wel een trend zie dat genealogische verenigingen materiaal alleen voor hun leden beschikbaar maken achter een slotje!!) en voor de diensten kan een prijs gevraagd worden.

Let wel: een server "in de lucht" houden, software maken/onderhouden, data verkrijgen/inlezen, vragen beantwoorden, het zijn allemaal zaken waar een prijskaartje aan hangt. Ik vind dat genealogen daar te weinig oog voor hebben.

Ik pleit er al langer voor dat de data vrij herbruikbaar moet zijn, oftewel open data. Dat kan een ieder (en dan doel ik vooral op ontwikkelaars) mooie dingen doen met de data, diensten maken. Als er meer dienstaanbieders zijn, ontstaat er ook concurrentie. WieWasWie had een lange tijd een data monopolie, die nu - in theorie althans - ten einde is, zie ook De eroderende resultaten van het WieWasWie-project. Open Archieven geeft een betere zoek-ervaring dan WieWasWie, koppelt aktes aan andere gerelateerde aktes, geeft context informatie, heeft slim zoeken, enz. En ja, ook Open Archieven heeft een gratis gedeelte (waarin oa. zoeken op 2 personen zit) en een abonnement voor extra diensten (notificaties, PDF/GEDCOM export).

U als gebruiker kunt nu een keuze maken welke dienst u gebruikt! 

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 9 feb 2016 — 10:16

Ik heb gisteren een mail gestuurd naar velehanden.nl met de volgende inhoud:

Jammer dat je een abonnement moet nemen op wiewaswie om op twee personen te zoeken.
Ik gebruikte die optie vaak als controle bij de invoer van gegevens in velehanden.nl.

Ik zou mijn opgespaarde punten (30.402) daarvoor wel in willen zetten.

Huub

Huub van den Broek - 9 feb 2016 — 10:19

Een abonnement nemen op WieWasWie om op twee personen te zoeken? Never! Deze hobby moet wel leuk blijven.....

Cor Koene - 9 feb 2016 — 11:30

Beste Lida,

je sneer naar Geni.com vind ik volkomen misplaatst. Alle informatie daar is gratis toegankelijk (m.u.v. profielen waar dat ivm privacy niet kan, maar die zijn ook ontoegankelijk voor betalende gebruikers). Geni heeft ook de keuze tussen een gratis abonnement en een betaald lidmaatschap. Voor betalende leden is het bv veel makkelijker om duplicaten op te sporen en te combineren

Voor de recente historie (zeg 19e/20e eeuw) is de kwaliteit afhankelijk van de gebruiker die het invoert; de een is erg conscientieus, de ander wat minder. Voor oudere profielen is een team van curatoren (waar ik er een van ben) constant in de weer om fouten op te sporen en te verbeteren, maar het blijft mensenwerk

Ard van Bergen - 9 feb 2016 — 11:30

Een ieder staat het vrij om een abonnement te nemen op WieWasWie of waar dan ook.

Ik zelf ben digitaal Vriend van het CBG, na jarenlang (gewoon) Vriend te zijn geweest, hierdoor is mijn digitaal abonnement gratis, bij het CBG kom ik reeds vanaf 1976 over de vloer, maar dit terzijde.

Verder ben ik lid van diverse genealogische Verenigingen en ook dit vergt een bijdrage.

Verder moet ik betalen voor de krant, Radio-TV gids, ANWB, inboedelverzekering, openbaar vervoer en ga zo maar door.

Dit zijn geen levensbehoeften, maar wel zo handig om te hebben, indien nodig.

Dank zij o.a. WWW en andere genealogische sites, ben ik nu veel goedkoper uit dan 40 jaar geleden, toen ik veel geld moest uitgeven aan het openbaar vervoer, een pension om te overnachten, een diner, verlofdagen opnemen (overigens veel ervaring hierdoor opgedaan), daar mijn voorouders in het hele land gezocht moesten worden en er geen internet was en nu worden we verwend achter onze computer en willen we alles gratis hebben, zonder te beseffen dat er mensen nodig zijn om alles te onderhouden, storingen oplossen, verouderde computers vervangen, programma's schrijven, scans fotograferen en plaatsen, arbeidsloon.

Een druk op de knop en de gegevens worden thuis bij een bakkie koffie en thee zichtbaar.

Er is naar ik meen voor vrijwiliggers die punten (ligt er aan hoeveel) hebben vergaard, een mogelijkheid ze te verzilveren voor een abonnement op WWW, maar dat zou de betrokkene zelf moeten informeren bij de Archiefinstelling, waar er vrijwilligerswerk wordt gedaan en die zijn aangesloten bij WWW.

Let wel, dat vrijwilligerswerk voor velen een bezigheid is om ook sociaal contact op te doen en gedaan wordt met plezier en zonder voorwaarden.

De beloning is vaak een kopje koffie/thee met wat lekkers, ervaring opdoen, soms reisvergoeding, een VVV bon of wat anders.

Maar net zoals iedere andere nederlander, kijk ook ik om me heen, wat het best bij me past, wellicht een besparing oplevert, genoegdoening en daar ben ik tevreden mee en dat is wat voor mij het belangrijkst in m'n leven.

Door de genealogie besef ik me maar al te goed, dat ik een fractie in de tijd ben.

Met vriendelijke groet,

Everardus Rollema - moderator stamboomforum, vrijwillig medewerker Rijswijks Historisch Informatiecentrum en genealoog.

Everardus Rollema - 9 feb 2016 — 12:15

Ik heb geïnformeerd bij velehanden.nl!
Daar spaar je als vrijwilliger punten voor ingevoerde gegevens t.b.v. wiewaswie.nl.
Voor 3000 punten heb je een gratis abonnement!

Huub van den Broek - 9 feb 2016 — 13:19

Dag Huub,

Heel mooi dat je je ze kan inzetten, dank zij jouw vrijwilligerswerk.

 

Vr. gr.

Everardus

Everardus Rollema - 9 feb 2016 — 13:48

Vandaag heb ik een premiumabonnement genomen voor WieWasWie.

Als vriend van het CBG € 8,50 korting gekregen en dus € 10,00 betaald

Betalingsbevestiging ontvangen.

Helaas: zoeken op twee personen bleek niet mogelijk.

Hoe kan dit ?

Piet Muijen - 9 feb 2016 — 16:28

Het aanmelden is even weten, geen duidelijke wegwijzer vind ik zelf.

http://wiewaswieblog.nl/2016/02/abonnementen-voor-wiewaswie-van-start/

Heeft U ook een bevestiging ontvangen van het CBG dat U bent aangemeld naar een abonnement van WWW?

Heeft U zich vervolgens aangemeld met postcode en vriendnummer, dat zal wel anders kan U het scherm van 10 euro niet krijgen.

Vervolgens dient U in te loggen met Uw e-mailadres en wachtwoord, ik neem aan dat U een account hebt aangemaakt.

Lukt U het niet dan lijkt het me beter om contact op te nemen met het CBG, want ik kan natuurlijk niet in hun administratie kijken.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 9 feb 2016 — 16:37

Schandalig dat vrijwilligers dit vele werk gedaan hebben en nu een of andere criminele bende hiervan finacieel profijt uit wil slaan, maar ja....zo zitten wij in Nederland in me kaar.

Louvenberg - 9 feb 2016 — 18:13

Louvenberg,

Dank voor Uw positieve bijdrage, U zult denk ik een vrijwilliger zijn zoals anderen en ondergtekende en weet waar U over schrijft.

Ik begrijp dat U vaak de gewaardeerde site hebt bezocht van de door U genoemde bende.

Succes met Uw onderzoekingen.

Groet

Everardus

Everardus Rollema - 9 feb 2016 — 18:41


Iedere hobby kost geld. Als je lid bent van een sportclub, moet je ook iedere maand contributie betalen. Als je van lezen houdt, is een abonnement op de bibliotheek ook niet gratis. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Verder vind ik dat wij in Nederland op genealogisch gebied erg verwend zijn. Maar ik geloof dat niet iedereen dat beseft. Hier is er heel veel informatie op internet te vinden en bijna al die informatie is gratis. Laten we daar alsjeblieft blij mee zijn. In het buitenland is dat wel anders. Daar moet je voor bijna alle informatie grof geld betalen. Ik heb eens even gekeken hoeveel je bij buitenlandse genealogiesites moet betalen.

Find My Past: £ 99,50 tot £ 129,50 per jaar (± € 127 tot € 166 per jaar)
Ancestry: $ 99 tot $ 199 per 6 maanden (± € 88 tot € 176 per 6 maanden)
My Heritage: € 9,06 per maand

Dan valt die € 18,50 (of € 10,-- als CBG-lid) op jaarbasis erg mee vind ik. Als ik uitga van € 18,50 per jaar is dat € 1,54 per maand of € 0,36 per week. Als ik uitga van € 10,-- per jaar is dat € 0,83 per maand of € 0,19 per week. 

Uiteraard moet iedereen helemaal zelf beslissen of hij/zij het ervoor over heeft. Maar ik vind niet dat WieWasWie ons met deze bedragen het vel over de neus haalt.

Verder ben ik het helemaal eens met wat Everardus in zijn bericht van 12.15 uur schrijft.

Johanna C. - 9 feb 2016 — 19:46Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu