stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » VNG adviseert om gezinskaarten offline te halenProfiel afbeelding

Net wat je zegt @ Andre een onzinnige discussie.

ien lejeune - 22 feb 2018 - 10:28

Aan allen: "U, als genealoog, bent verplicht U aan de privacy wet te houden voor wat betreft het publiceren van gegevens in Stamboom". Dus, probeer de verantwoording niet af te schuiven, dat geld ook voor alle leden van de NVG!!!! 

M. Schoon - 22 feb 2018 - 19:03

@Andre dat het een onzinnige discussie is, omdat de gezinskaarten afgeschaft zijn, snap ik niet. Er zijn vele dingen afgeschaft, maar omdat het afgeschaft is, betekent niet dat het zomaar vrijgegeven mag worden of zomaar weg gegooid of niet ooit openbaar gemaakt worden. 

 

De opmerking dat iedereen zich aan de wet dient te houden is goed, maar de wetgeving op lokaal, regionaal, landelijk en europees niveau is verschillend en een advies zoals die van VNG is handig en dient ook goed en zorgvuldig bekeken wordt want het belang van de stamboom onderzoeker is ook belangrijk.  

Jeroen M.W. van Dijk - 23 feb 2018 - 19:08

Ik ga niet in op de laatste opmerkingen. Mijn mening heb ik al gegeven en doe het daar maar mee. Een genealoog weet heel goed wat wel of niet mag.

Andre van Elmpt - 24 feb 2018 - 13:00

Beste Jeroen, de privacy wetgeving is internationaal bepaald, zelf de Mormonen houden zich daar strikt, hoewel hun gegevens niet altijd correct zijn. Kijk op familysearch naar de akten die geven de meest zuivere informatie.

M. Schoon - 24 feb 2018 - 19:06

Internet dwingt om international afspraken te maken. www.zoekakten.nl en www.wiewaswie.nl zijn de plekken met de bron informatie. En dan heb je geni.com wikitree en familysearch die aan het bouwen zijn aan de globale familie stamboom. Maar het is nog werk in uitvoering en nog niet alles is alles is onderbouwd met bronnen. De volgende stap is bewijzen met DNA.

Jeroen M.W. van Dijk - 26 feb 2018 - 02:28

Zoekakten en WWW zijn geen bronnen maar zoekmachines @ Jeroen.

De bronnen zijn http://www.familysearch.nl en de archieven al dan niet digitaal.

ien lejeune - 26 feb 2018 - 09:12

vervallen, zie verder website VNG.

Marianne Christina - 1 mar 2018 - 01:59

Stefan Lambregts - 5 mar 2018 - 10:30

Ik heb wel eens begrepen, dat identiteitsfraude ontstaat als er (naast de gebruikelijke naw gegevens) ook het Burgerservicenummer bekend is bij degene die fraudeert.

Mij is niet bekend dat een dergelijk nummer op de gezinskaart vermeld staat zodat het gevaar voor "echte fraude" niet zo groot zal zijn.

Peter Welter - 6 mar 2018 - 15:32

Het enige wat ik op dit punt wel eens heb gehoord is het bestellen van allerlei spullen op iemands naam, waar dan gepeperde rekeningen en incasso's van komen; dat is op zich ellendig genoeg natuurlijk. Met geboortedatums, adressen en banknummers moet je dus wel oppassen.

Leo Bijl - 6 mar 2018 - 15:40

vervallen, zie verder website van het VNG.

Marianne Christina - 6 mar 2018 - 17:06

De wet wordt in mei van kracht, waarom het al maanden van te voren eraf halen.

Ik had nog een paar gezinskaarten nodig van het archief Alkmaar, marinemensen en landbouwers die van

Zeeland naar de IJsselmeerpolders vertrokken waren, nu niet meer op te vragen.

Baal er toch wel een beetje van.

Rian Capello - 6 mar 2018 - 20:08

Leo, Is dat geen spijkers op laag water zoeken? Op gezinskaarten staan toch geen gegevens over een bankrekening en/of een BSN nummer?

Hoe kan je dan misbruik maken van de getoonde gegevens op die gezinskaart?

Peter Welter - 6 mar 2018 - 22:25

Dat is natuurlijk ook heel erg betrekkelijk; ik heb nog nooit gehoord dat een geval van identiteitsfraude zou zijn voortgekomen uit misbruik van een genealogie, zelfs niet vanaf internet, maar de archieven moeten nu eenmaal voldoen aan de nieuwe, scherpere wetgeving die er straks aankomt. Als je als kind van 3 voorkomt op een gezinskaart en je bent nu 88 dan woon je ook niet meer op het adres op die kaart Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Maar wet is wet.

Leo Bijl - 6 mar 2018 - 22:47

Ik heb er geen problemen mee dat de gezinskaarten offline gehaald worden, als ik maar wel deze fysiek in het archief kan inzien voor mijn onderzoeken. 

Waar ik me meer zorgen over maak is de steeds groter worden de invloed van de Mormonen uit Salt Lake City. Veel onschuldige websites linken alles door naar "Identity Harvesting" van deze kerk. Ik ben daar veel geweest om ook eens te zoeken als ik toch daar was. Maar je wilt niet weten wat ze daar allemaal hebben. Het nieuwe DNA testje dat te koop is gaat echt niet alleen vertellen wie je familie is, maar de resultaten verdwijnen ook in de DNA bank in SLCity.

Dit alles even in het beeld van de privacy bekijken graag.

Ad

Ad Bakker - 9 mar 2018 - 13:23

@Ad laten we vooral blij zijn dat de mormonen de archieven zijn langs gegaan en nog steeds hebben ze contracten lopen bij de archieven om gegevens te filmen.

Mijn ervaring is zelfs zo dat bepaalde archieven zoek zijn of vernietigd. De mormonen hebben dan wel de films nog.

Nee ik maak me helemaal niet druk. 

Wel wil ik graag weten wat je bedoelt met onschuldige websites.

ien lejeune - 9 mar 2018 - 15:30

Ik begrijp uit de discussie dat de angst is dat er identiteitsfraude wordt gepleegd op basis van 'gestolen' gegevens uit gezinskaarten. Uit mijn eigen onderzoek -met name bij het regionaal archief Alkmaar en het Noord Hollands Archief- weet ik dat gezinskaarten al jarenlang online te raadplegen waren/zijn. Dat betekent dat (geautomatiseerd) 'misbruik' allang heeft plaatsgevonden. Voor de leken op dit gebied: als een datacrimineel persoonsgegevens vindt, gaat 'ie ze eerst verzamelen, en pas later misbruiken. Wij horen in de media als er ergens gehackt is, maar wij associeren die hacks gewoonlijk niet met (bijvoorbeeld) spam die ons pas 5 jaar later bereikt.

Als mosterd na de maaltijd nu ineens data offline halen die al minstens tien jaar online was, is ongelofelijk naief, omdat het totaal van alle gezinskaarten een statische hoeveelheid data is. Je kunt er gevoeglijk vanuit gaan dat een heel behoorlijk percentage allang gekopieerd en elders verzameld is, en dat je dus de datacriminelen de wind niet uit de zeilen neemt –in tegenstelling tot de (amateur-) genealogen die in die data grasduinen.

Bescherm liever de persoonsgegevens van alle abonnements-accounts, archiefsites en Digi-ID (nog) beter...

Rob Koch - 10 mar 2018 - 06:53

Hallo Rob, Ik ben al sinds 2002 bezig met mijn familiegeschiedenis. Sindsdien heb ik al vele uren doorgebracht in het Stadsarchief Amsterdam en andere archieven in het land. Het eerste wat ik in Amsterdam leerde was, de gezinskaarten te zoeken en te printen. Landelijk heb ik veel gegevens opgezocht in bijv. het Bevolkingsregister en allerlei andere bestanden die vrij waren om in te zien. Ik ben het daarom ook volledig met jou eens.. 

Laten we ons boerenverstand maar eens gebruiken zou ik zeggen en verzin niet steeds nieuwe regeltjes. Er zijn wel ernstiger zaken om ons druk over te maken,

Andre van Elmpt - 10 mar 2018 - 12:06


Ben het er helemaal mee eens @Rob @Andre. In de 17 jaar dat ik bezig ben heb ik ook al veel archieven bezocht wel is het zo dat gegevens vd gezinskaarten moeten worden gecontroleerd aan de hand van de primaire bronnen.

ien lejeune - 10 mar 2018 - 14:19Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu