stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » VNG adviseert om gezinskaarten offline te halen



Profiel afbeelding

Uiteraard.. Primaire bronnen zijn het allerbelangrijkste. Gezinskaarten zijn wel een fijn middel om na een dood spoor weer op gang te komen met je onderzoek.

Andre van Elmpt - 10 mar 2018 - 15:16

| Op gezinskaarten staan toch geen gegevens over een bankrekening ...?

Pas op!  Het is bijvoorbeeld vrij gebruikelijk dat banksites de "meisjesnaam van uw moeder" vragen als extra identiteitscontrole.

sprangers - 13 mar 2018 - 12:08

Het gaat hier om gegevens van mensen die minimaal 78 jaren jong zijn.  Je kan dus nu zien waar en wanneer ze geboren zijn, vader en moeder en oudere broers en zussen. Identiteitsfraude vindt (meestal) plaats met gegevens van personen die jonger zijn.

De gezinskaarten zijn waardevol voor mij omdat je dan woonplaatsen op kan pikken, zeker als het gaat om personen met beroepen waardoor ze niet lang op één plaats verbleven.

Maar ook nog levende personen van 78+ hebben recht op privacy.

ps: ben wel benieuwd wat ze gaan doen met geboorte- trouw- en overlijdensadvertenties en artikelen over personen die bijvoorbeeld een jubileum vieren of gehuldigd worden.

Rian Capello - 13 mar 2018 - 13:21

Voor de familieadvertentie is toestemming gegeven. En vallen niet onder de archiefwet. Het probleem of situatie van de stambomen en gezinskaarten is dat er meer informatie instaat dan alleen bij de familieadvertenties. Na publicatie in algemeen toegankelijke nieuwsbronnen wordt geacht dat de plaatser de benodigde vrijstellingen heeft om deze gegevens te mogen publiceren. Nu is bij de gezinskaarten deze toestemming niet vooraf gevraagd en soms ook ondoenlijk om dat achteraf de benodigde toestemming te verkrijgen.   

Jeroen M.W. van Dijk - 13 mar 2018 - 15:07

@Jeroen ik heb geen toestemming gegeven om een familieadvertentie van mij digitaal op het web te zetten.

ien lejeune - 13 mar 2018 - 15:24

Ik heb nog nooit een bank meegemaakt die achternaam van mijn moeder vroeg. Als ze mij dit zouden vragen kregen zij geen antwoord daar er een koppeling te maken is met de achternaam van Uw moeder en Uw achternaam, die namelijk, normaal gesproken dezelfde is als van U w vader, dan juist daar een gezinskoppeling te vinden is met meerdere familieleden.

M. Schoon - 13 mar 2018 - 15:33

We dwalen te veel af mensen. Het gaat om de gezinskaarten.

Andre van Elmpt - 13 mar 2018 - 15:40

Identiteitsfraude, zoals Annemarie57 beweert, met gegevens van 75 jaar oud of meer lijkt met niet echt interessant. Natuurlijk moeten we voorzichtig met bepaalde gegevens omgaan, maar dan praat je niet over gegevens zoals naam, adres, woonplaats en zelfs niet geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata. In het geval van identiteitsfraude gaat hier meer om BSN nummer, bankgegevens, medische gegevens etc. En die ben ik nog nergens online tegengekomen en zeker niet bij websites van overheidsinstellingen of genealogische sites.
De genoemde gezinskaarten zijn dan weliswaar recent, maar bevatten volgens mij geen gegevens die gebruikt kunnen worden voor fraude.  

Harrie van Helvoort - 19 mar 2018 - 22:33

Zal vast al een keer gezegd zijn geworden in deze discussie. Gezinskaarten zijn van 1921 tot 1939 gemaakt. Het aantal fouten dat erin staan maakt het geheel tot een secundaire zo niet nog lagere bron. Weliswaar is het voor genealogen een fijne bron om als opzet te gebruiken.

Kom vaak in archief en ik heb nog nooit gehoord dat deze klachten over gebruik van gezinskaarten van mensen heeft binnengekregen.

ien lejeune - 21 mar 2018 - 10:14

Als je bang bent voor identietijdsfraude, dan moet je kluizenaar worden!!

Kijk eens wat  er op facebook staat, linkedin, en dan kan ik nog wel even doorgaan. 

Dan moety je ook niet online bankeren.

Ik weet soms niet waar eigen familie begraven ligt, omdat iemand in een naamloos graf ligt.

En soms zelfs naamloos. Mijn opa had ook een levenloos kind. De arts had dat kind aangegeven,

alleen kreeg de moeder op de overlijdensgegevens een totaal verkeerde achternaam.

Wij leven in de 21e eeuw. Maar we zijn elkaar gaan wantrouwen. 

WIJ MOETEN ELKAAR WEER LEREN VERTROUWEN !!

Uitgeschreven lid - 22 mar 2018 - 14:03

Deze discussie ontspoort. Het gaat om dat de VNG de wet uitvoert en daarom adviseert om de gezinskaarten offline te halen, omdat anders de archieven die deze gezinskaarten online gezet hebben de verscherpte wet zouden overtreden. Nu staat deze wet niet er discussie, maar het lijkt het op dat sommige mensen deze wet of de gedachte achter deze wet wel ter discussie stellen. Om alle gezinskaarten zonder toetsing of iedereen op deze gezinskaarten al overleden zijn online te zetten, mag gewoon niet en is in strijd met de wet. Nu heeft iedereen die met stamboom onderzoek bezig is ook beschikking over de gegevens van levende familieleden. En de archiefwet zegt dat je deze gegevens niet openbaar mag publiceren. Mocht iemand deze archiefwet willen veranderen, dan raad ik aan om de politiek in te gaan. Want alleen de tweede kamer mag wetten veranderen. En dan nog betwijfel ik of het Nederlandse tweede kamer dat recht heeft gezien dat er ook Europese en/of international wetgeving op dit gebied is.

Nu is het een goed Nederlands gebruik om publiekelijke de nut van de wetten bespreken, maar ik zie niet het nut om deze wet te bespreken.

Het wel jammer dat deze gezinskaarten offline gaan, maar ze verdwijnen niet en zijn nog steeds op te vragen. Alleen nu wel met toetsing vooraf of je wel het recht heb om deze in te zien. En ik hoop echt dat het wel gratis blijft.    

Jeroen M.W. van Dijk - 23 mar 2018 - 03:25

Ik begrijp de ophef niet zo goed.

Ik ken mijn gegevens (1949)en die van mijn ouders (1904 en 1916) . Mijn grootouders hen ik minstens bij naam. Hun geboorte is in archieven terug te vinden. Verdere details maken het steeds leuker.
Hetzelfde geldt voor mijn neven en nichten (het zijn er in totaal 1199). Als ik ze ken is dat fijn, zo nee dan vind ik dat geen gemis in mijn genealogie-onderzoek. Ik ben veel meer geinteresseerd in verdere voorouders. Hun nageslacht neem ik op voor zover te vinden. Dat stopt met de mensen die geboren zijn tot ruwweg de eerste wereldoolog. So what?

Neven en nichten, of de volgende generatie, hoeven hun eigen grootouders maar te zoeken, en ze vinden bij mij een spoor dat terug gaat tot begin 18e eeuw. Maar ik vind het niet mijn taak om voor ze uit te zoeken waar hun moeder is geboren.

Dus dat de betrekkelijk recente gegevens uit de gezinskaarten niet meer on line bereikbaar zijn vind ik helemaal niet van belang. Zullen we het over interessantere zaken hebben?

Ik bv ben benieuwd wat de beste benadering is om adresstelselwijzigingen (algehele omnummeringen van wijken in de 19e eeuw, en van wijknummers naar straat) te traceren, voor een stuk of 15 gemeentes in dit kikkerlandje. Maar daar zal ik wel een apart draadje over starten :-)

Leo te Braake - 25 mar 2018 - 00:31

zie verder website VNG ook hier = https://www.facebook.com/VNGemeenten/

Marianne Christina - 28 mar 2018 - 14:46

Laten we eens ophouden met deze dicussie. Het gaat nergens meer over. Ophouden nou.

Andre van Elmpt - 28 mar 2018 - 15:32

Ik begrijp de ophef deels maar net als velen voor mij het is onze hobby en het speuren wordt er niet leuker op als gezinskaarten achter slot gaan. ik ben in 1992 begonnen met deze hobby . toen werd het aangescherpt  er mocht niet zomaar in de boeken worden gezocht  geboorte 100 jaar Huwelijk 75 jaar en overlijdens 50. wat was ik blij dat er een bevolkings register was die gingen veelal tot 1920 . nlijft gek je kont tot 1902 de geboorte akten in zien maar als je  de ouders van opa had dan kreeg je in het bevolkings regitster ook zijn broers en zussen woonplaatsen en beroepen. ik heb de openbaarheids termijn van overlijden  nooit begrepen dood is dood dan kun je niets meer doen.  begraafplaaten rouwadvertenties bidprentjes.  kunnen soms 90% van alles wat je niet kan vinden terug halen  en soms blijf je het antwoord schuldig. ik hoop dat men he advies niet opvolgt mijns inziens gaat het om een klein groepje azijn zeikerds die niet weet wat onze hobby in houd .

Herman Bennink - 17 apr 2018 - 22:31

Het gaat om wettelijke aansprakelijkheid. Je mag geen archief vrij geven als daar gegevens van levende personen in zitten. En het is te duur het gezinskaarten archief op te schonen, dus daarom gaat het in zijn geheel op slot tot de laatste persoon die in het archief beschreven dood is. En het grote verschil is dat een kleine groep zijn brood met dit soort zaken verdient. De groep welke door Herman azijnzeikers genoemd wordt, maar deze dienen zeer veel werk verzetten om een hele grote groep personen met onze hobby gratis toegang te verstrekken. 

Jeroen M.W. van Dijk - 18 apr 2018 - 02:26

Overigens in Amerika staat dit soort informatie over levende personen gewoon online. Overigens hebben de beroepskrachten de wettelijke toestemming om met archieven over levende personen te beheren, maar de hobbysten hebben dat meestal niet. En daarom mogen wij het niet inzien.

Jeroen M.W. van Dijk - 18 apr 2018 - 02:32


Ik denk dat er belangrijkere taken liggen voor de VNG. Maar die vergen mogelijk wat meer moeite. Ik ben van 1946 en sta niet op de gezinskaart van mijn ouders. Mijn inmiddels overleden broer wel. Die was van 1933 en vond het prachtig om te zien.  Als het gaat om fraude dan weet ik er nog wel een paar. In een ziekenhuis staat Naam, Geboortedatum en BSN nummer op de rand van het bed en bij de KvK kan je nog meer te weten komen. Ik denk dat fraudeurs daar meer aan hebben dan aan een paar vergeelde documenten. VNG: Begin daar eerst maar eens mee.

Henk Kortland - 18 apr 2018 - 21:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu