stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Grafsteen / Gedenksteen informatie



Profiel afbeelding
Hoi allemaal,

Met name de laatste jaren komt het redelijk vaak voor dat nabestaanden een gedenksteen op een begraafplaats plaatsen terwijl de overledene is gecremeerd (of elders begraven).

De Graftombe-site ( http://www.graftombe.nl/ ), maakt voorzover ik heb gezien geen verschil tussen begraven en cremeren (voor de meeste andere vergelijkbare sites geldt overigens hetzelfde). Omdat de gegevens van genoemde sites steeds vaker gebruikt worden bij familie onderzoek lijkt het me verstandig er eens een opmerking over te maken.

Probeer de aldus gevonden informatie altijd te controleren, mijn ervaring is dat de data op de begraafplaatsen sites nogal eens onjuist zijn (mensenwerk, zowel van de indexeerder als de steenhouwer) en zoals gezegd, er staat niet bij of er sprake is van begraven of crematie.

Gelukkig worden krantenarchieven de laatste tijd in sneltreinvaart digitaal ontsloten en kunnen we op een redelijk eenvoudige manier aan de juiste aanvullende gegevens komen. Een familiebericht is dan ook een aan te raden aanvulling om tot de juiste vermelding te komen, mijn ervaring is dat in een familiebericht vrijwel altijd melding wordt gemaakt van de juiste gegevens.

Waarvan akte !

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 22 jan 2008 - 11:28

Bedankt voor je tip c.q. aandacht omtrent de Grafsteen/Gedenksteen informatie. Cor D.

C.J. Dorsman - 22 jan 2008 - 12:40

Hallo Maikel,

Gaarne wil ik op je op- aanmerking reageren. Ten eerste is het door degene die de grafstenen fotografeerd NOOIT aan de tekst op de grafsteen te zien of er eventueel een urn in het graf is geplaatst. Voor die informatie zal je dan de beerder moeten raadplegen, of inderdaad de rouwadvertentie, als die geplaatst is.
Als je kijk op de site van Begraafplaatsten Noordholland en dan bij Den Helder/Huisduinen, staan onder Graf diverse getallen met letters. De nummers beginnend met een "U' zijn gegevens van een urnengraf/ Op die manier is dat door mij gedaan. Verder staan in mijn gegevens vaak wel vermeld of er in een graf een urn is geplaatst. Maar op het internet worden alleen die gegevens vermeld die op de grafsteen staan.

m.vr.gr.

Uitgeschreven lid - 22 jan 2008 - 14:43

Dag Maikel,

Naast mijn genealogie hobby, besteed ik ook een deel van mijn vrije tijd als vrijwilliger bij onze parochie.
Ik verzorg daar de kerkhofadministratie.

Bij onze parochie is ook het verzoek terecht gekomen van een vrijwilliger van graftombe.nl.
Hij wilde foto's maken en vroeg om onze gegevens. Het kerkbestuur wilde niet dat er actief meegewerkt werd, zodoende zijn onze gegevens niet beschikbaar gesteld. Wel staat het kerkbestuur toe dat er foto's gemaakt worden en dat de gegevens overgenomen worden van de zerken.

Zoals Cees al aan geeft kan de vrijwilliger van graftombe.nl niet zien of het gaat om een persoon die begraven is of om een persoon waarvan de urn is bij gezet.
Soms komt het voor dat familieleden namen van mensen op een zerk laten graveren waarvan het graf al geruimd is of van echtgenoten die elders begraven zijn.
Toen ik begon met mijn vrijwilligerswerk heb ik een inventarisatie gemaakt van het kerkhof, hierbij kwam ik diverse van dit soort gevallen tegen.

De nabestaande zijn vrij in de keuze van de tekst op een zerk.
Dus kunnen er fouten en onverwachte zaken op komen te staan.

Met vriendelijke groeten
Kees van den Aker

Kees van den Aker - 22 jan 2008 - 16:20

Hoi Cor, Cees en Kees,

wat jammer dat de laatste Kees geen Cees is, anders hadden we hier de wederopstanding van de legendarische muziekgroep CCC, in lang vervlogen tijd heb ik veel concerten van deze groep uit de Peel mogen bijwonen. Nostalgie jongens, maar ik ben me ervan bewust dat deze opmerking slechts een niet terzake doende inleiding is.

Het onderwerp waar het hier om gaat zijn de foutieve vermeldingen die ik vorige week op internet tegenkwam, data die van graftombe kwamen en niet in het archief waren gecontroleerd. Als je dan ook nog meldingen tegenkomt dat iemand ergens begraven ligt terwijl de advertentie op het digitale archief van de Leeuwarder Courant ( http://www.archiefleeuwardercourant.nl/ ) duidelijk andere informatie geeft dan is een nieuw onderwerp snel geboren. Regelmatig attenderen we mensen er op (indien mogelijk) naar de archieven te gaan om de van internet gehaalde gegevens te controleren, hetzelfde geldt wat mij betreft voor de gegevens van sites als http://www.graftombe.nl/ of http://www.schiltmeijer.nl/Begraafpl/grafsteind.html . Dat Cees een ‘’U’’ als code meegeeft wanneer het duidelijk om een urnengraf gaat vind ik te prijzen maar zoals al door Cees en Kees aangegeven werd is het vrijwel nooit op de steen te zien, hier kunnen genoemde sites niets aan doen. Mijn bericht was dan ook aan de familieonderzoekers gericht, ik wilde het gewoon even onder de aandacht brengen omdat dit soort foute informatie meestal te voorkomen is door meerdere bronnen naast elkaar te leggen.

Overigens kom je heel af en toe een vermelding tegen zoals: ‘’de urn van onze moeder is in dit graf bijgeplaatst’’ of ‘’ de as van onze vader is over zijn geliefde Waddenzee uitgestrooid’’. Een andere indicatie is het niet vermelden van een begintekst als: ‘’hier ligt het lichaam begraven van ‘’. Deze voorbeelden zijn echter uitzonderingen, recente graf- of gedenkstenen vermelden over het algemeen minder informatie dan vroeger, vaak blijft het nu bij een naam en geboorte- resp. overlijdensdata.

Bedankt voor jullie bijdragen.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 22 jan 2008 - 20:42

Hoi allemaal,

ik kom zojuist een verschijnsel tegen dat onderzoekers ook op een verkeerd been kan zetten, het betreft het echtpaar Wybe van der Werf 1913-1993 ev Gré Baas (1920-2001). De grafsteen bevindt zich op de begraafplaats te Kortezwaag (Opsterland - Friesland).

Op de site van http://www.graftombe.nl/ staan Wybe en Gré beide als van der Werf geindexeerd zoals ook op de steen is vermeld, volkomen correct dus. De familieadvertentie in de Leeuwarder Courant ( http://www.archiefleeuwardercourant.nl/ ) vermeldt echter de familienaam: Gré Baas.

Omdat dit verschijnsel vaker voorkomt maak ik ook hier een melding van.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 26 jan 2008 - 19:46


Geachte forum,

Er zijn al heel veel begraafplaatsen in Nederland, welke dan ook, die een aparte ruimte hebben voor een urnenveld of urnenmuur. De stenen die daaraan verbonden zijn, zijn over het algemeen vierkant van vorm. Op een urnenveld liggen deze iets schuin, zodat men de tekst beter kan lezen. Maar, er zullen altijd wel uitzonderingen zijn.

Vriendelijke groet, Masje II

Masje II - 28 jan 2008 - 00:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu