stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Persbericht: GCV en HCC Gebruikersgroep Genealogie gaan fuserenProfiel afbeelding
Vandaag ontving ik het volgende persbericht:
-------------------------------------------------------------------

De Genealogische Computer Vereniging (GCV, http://www.computergenealogie.org/) en de gebruikers-groep Genealogie van de HCC (Hobby Computer Club, http://genealogie-gg.hobby.nl/) gaan fuseren. De GCV gaat daarbij volledig op in de HCC. Dat voorstel is onlangs door de algemene vergadering van de GCV goedgekeurd. De beide verenigingen gaan verder onder de bestaande naam HCC!genealogie. Twee GCV bestuursleden worden als kernlid toegevoegd aan het HCC!genealogie bestuur.

Volgens GCV-voorzitter mr. Willem van Winterswijk kampen in het algemeen verenigingen in ons land met personele bezettingsproblemen. Dat is bij de GCV niet anders. Daarnaast hebben de leden aangegeven de rol die de GCV vanaf haar oprichting heeft aangenomen als belangenbehartiger hogelijk op prijs te stellen. Maar het bestuur wilde meer bieden dan alleen dat. "Weer het wiel uitvinden met een nieuwe genealogisch computerprogramma ligt niet voor de hand, evenals het digitaliseren van genealogische bronnen. In den lande zijn er vele initiatieven op dat terrein, denk aan GenLias en Van papier naar digitaal", aldus Van Winterswijk.

De Genealogische Computer Vereniging GCV is een vereniging van en voor geïnteresseerden in het gebruik van de computer, programmatuur en het internet als hulpmiddel bij het genealogisch onderzoek. Onder het motto "leden voor leden" werken de CGV-leden aan belangenbehartiging, uitwisseling van gegevens en ervaringen, voortgaande professionalisering en kwaliteitsverbetering van de door de vereniging zelf, dan wel door andere partijen aangeboden en ontwikkelde digitale ontsluiting van archiefmateriaal. Daarnaast informeert zij haar leden met een dagelijks aangevulde nieuwssite, de wekelijkse digitale nieuwsbrief Update en het maandelijkse blad Computergenealogie over wetenswaardigheden, ontwikkelingen en nieuws op het terrein van genealogie en automatisering.

Van Winterswijk: "In de fusiegesprekken met HCC!genealogie is ons duidelijk geworden dat wij elkaar kunnen versterken. Wij hebben een aantal producten waarin de HCC is geïnteresseerd en wij zijn onder de indruk van de organisatorische kwaliteiten van HCC!genealogie en het enorme aanbod wat de HCC haar leden te bieden heeft. Dat zij uitstekend kunnen organiseren hebben zij bewezen, getuige hun alom gewaarde genealogische dagen. Daarnaast geven zij regelmatig cd's uit en organiseren zij excursies en cursussen.

Cees Heystek, voorzitter van deze HCC gebruikersgroep: "De doelstelling van de GCV, het leveren van een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale toegankelijkheid van archieven en gegevens. Dat sluit volledig aan bij de rol die wij in genealogie land in wensen te nemen."

Bij HCC!genealogie is die menskracht in grotere mate voorhanden, maar is deze vereniging geïnteresseerd in een aantal producten van de GCV zoals haar website, wekelijkse digitale nieuwsbrief Update en het maandblad Computergenealogie. Cees Heystek: "Wat wij in feite doen is het combineren van the best of two worlds, waarbij de sterke punten van beide verenigingen ten behoeve van de leden op deze manier sterk wordt uitgebreid. Immers de HCC kent een veelheid aan producten en services", ligt Heystek toe.

Het contributiebedrag van beide verenigingen is nagenoeg gelijk, maar bij de HCC krijgt men -er al dan niet met een kleine bijbetaling- meer voor. Zo kent de HCC een unieke HCC kortingspas, krijgt men toegang tot de kennis en de diensten van de HCC, ontvangt men een gratis een hcc!net e-mailadres, zijn er adviseurs beschikbaar voor vragen op genealogisch gebied en computerprogramma's, geeft men het jaarboek Gens Humana en een cd-rom met stambomen en kwartierstaten uit.

Ook op het gebied van internetmogelijkheden, aantrekkelijke kortingen, online diensten, en met bijbetaling dan wel korting op abonnementen op hcc!magazine, het tijdschrift Tips %26 Trucs, tijdschrift Computer!Totaal, hcc!world, tijdschrift Zoom.nl en Computerconsument.nl. Daarnaast kent de HCC nog de hcc!shop, hcc!cinema, hcc!hulp, hcc!panel, de hcc!dagen en zelfs korting op de HCC MasterCard.

Bob Coret - 6 mar 2008 - 21:39

Hoi allen,

Al meer dan twintig jaar ben ik lid van de HCC en ruim vijftien jaar van de Gebruikersgroep Genealogie. Ook ben vanaf de oprichting lid van de GCV.
De HCC is een prima organisatie met een prima maandblad, maar de Gebruikersgroep Genealogie heeft weinig toegevoegd aan mijn genealogisch genoegen. Het is één van de duurste gebruikersgroepen binnen de HCC, maar levert misschien wel het minste. Slechts éénmaal per jaar een uitgave op papier plus een CD-ROM. Niet iets dat leidt tot ledenbinding.
Wie de HCC-dagen wel eens bezocht heeft kan zich wellicht de hectische taferelen voorstellen op de piepkleine stand van de Gebruikersgroep Genealogie. Veel meer dan dit heeft men niet te bieden of laat ik het anders zeggen: wordt mij als lid van deze gebruikersgroep niet aangeboden. Ongetwijfeld heeft de gebruikersgroep een fantastische website, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar ooit op gewezen ben. Overigens is die website voor het grootste deel voor iedereen toegankelijk.
Afgezien van het toezenden van de jaarlijkse gefotocopieerde uitgave en CD-ROM wordt er vanuit de Gebruikersgroep Genealogie niet met mij gecommuniceerd.
Cees Heystek is bijzonder actief in de genealogie, d.w.z. ik kwam en kom zijn naam veelvuldig tegen in verband met genealogie. Aan zijn integriteit twijfel ik dan ook niet.
Dan de GCV. Dat is een concept dat mij niet ligt. Alles gaat alleen maar via internet. Je moet zelf je clubblad printen en dat gaat bij nooit in één keer goed.
De GCV communiceert wel veelvuldig en dat juich ik toe. Hun email verkeer is echter een rommeltje, zo krijg ik regelmatig antwoorden van andere GCV-leden, die aan de GCV gericht zijn in mijn mailbox. Sommige berichten worden (per ongeluk?) in het engels verstuurd. En op diverse mails die ik aan het bestuur gestuurd heb laat een reactie nog steeds op zich wachten.
Ik wens ze beiden veel succes met deze fusie. Ik hoef dan in ieder geval niet meer aan beide verenigingen contributie te betalen...

Lex Boelhouwer

Uitgeschreven lid - 8 mar 2008 - 01:49

Lex,

Niemand verplicht je lid te blijven van beide verenigingen. Als je niet tevreden bent met hun dienstverlening, waarom blijf je dan nog lid?

Ik heb me nooit geroepen gevoelen om lid te worden van beide verenigingen. Ik ben lid van de NGV en de Pro-Gen gebruikers groep, en vind dat wel voldoende. De NGV kost wel wat, maar daar krijg je ook een goedgevulde maandelijkse uitgave voor terug, plus het lidmaatschap van een regionale afdeling. De PGGG kost daarentegen niet zoveel, en ik ben voornamelijk lid om hun Pro-Gen gerelateerde activiteiten te ondersteunen.

Ik was ooit lid van de computergenealogie-afdeling van de NGV, maar vond hun dienstverlening tegenvallen, dus heb dat toen opgezegd. Verder gebruik ik geen Gens Data, maar Pro-Gen. Dat was nog voor de heibel die de afsplitsing en oprichting van de GCV tot gevolg had.

Frank

Frank Steggink - 8 mar 2008 - 17:00

Hallo Frank,

In principe heb je natuurlijk gelijk, maar ik ben graag bereid om nieuwe initiatieven een kans te geven en om bij tegenvallende resultaten direct het lidmaatschap te beeindigen vind ik een beetje de weg van de minste weerstand.
Jarenlang heb ik één van mijn grote hobbies, genealogie, op een laag pitje moeten laten sudderen vanwege een drukke baan, maar gelukkig ben ik sinds 1 januari van dit jaar met de VUT, dus heb en neem ik meer tijd om de zaken wat nauwkeuriger te bekijken.
Wellicht kom ik nog tot een ander inzicht nu ik meer tijd heb om me met de activiteiten van de gefuseerde verenigingen bezig te gaan houden. Ook dat zal ik dan laten weten.

Bedankt in ieder geval voor je reactie.

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

Lex Boelhouwer - 8 mar 2008 - 23:59


Hoi Lex,

Wie weet wat de kruisbestuiving tussen de Genealogie gebruikersgroep van HCC en de GCV tot gevolg heeft, als het hen inderdaad lukt om het beste van beide verenigingen te combineren. Een nieuwe frisse start is altijd goed, maar ik kijk er zelf redelijk kritisch tegen aan, aangezien ik geen band met beide verenigingen heb en niet in de positie ben om zaken nauwkeuriger te bekijken.

Aangaande opzeggen van lidmaatschappen: het duurde wel een aantal jaar voordat ik dat inderdaad gedaan heb voor de afdeling Computergenealogie, dus het was geen kwestie meer van "kans gunnen".

Frank

Frank Steggink - 9 mar 2008 - 01:43Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu