Uiteraard klopt er niets van, maar dit is een klein voorbeeldje van nonchalant noteren van gegevens, welke ik bij toeval vond op een website. Controlerend op Isis Delft blijkt dat zij huwden in 1836. Een tikfoutje in het jaartal is menselijk, maar verder...........
JOHANNA CHRISTINA ter HAAR, geboren op 0-0-1816 te DELFT.
Gehuwd op 10-jarige leeftijd op 0-0-1826 te DELFT met ADRIANUS van BERSCHOT, 13 jaar oud, geboren op 0-0-1812 te DELFT, zoon van ADRIANUS van BERSCHOT en BARENDINA van der SPEK.
Heb uiteraard even de maakster van de website even een mailtje gezonden welke mij direct meldde deze fout meteen te veranderen.
Het moet toch niet gekker worden!
Het vervelende van sommige genealogische computerprogramma's is, wanneer er een datum ingevoerd wordt van een (circa) geboortedatum, er automatisch leeftijden bij worden vermeld bij (circa) datum van een huwelijk en een (circa) overl. datum.
Beter is om bij publicatie op internet in het programma deze functie uit te schakelen, daar er vaak verkeerde leeftijden worden vermeld hoe oud iemand dan is.
Mijn advies is: Houd zoiets voor jezelf, daar je anders op het verkeerde been wordt gezet, zeker als je niet weet wanneer iemand precies is geboren en ach laten we eerlijk zijn, maken we af en toe zelf ook geen foutjes van gelijke strekking bij het noteren van personen en datums?
Het ontdekken van foutjes bij gegevens van anderen vallen veel eerder op, dan het samenstellen van een eigen stamboom, dan ontstaat er een onbewust een soort leesblindheid.
Ik zie zoiets echt niet als nonchalant noteren.
Anders is het, wanneer er klakkeloos gegevens van derden worden overgenomen zonder deze te controleren.
Prima dat Robert de samensteller op zijn schrijffout heeft gewezen, dat is de enige juiste weg.
Gr.
Everardus
Hoi Robert,
Ik kwam ook al een paar van die kindhuwelijken tegen. Eveneens een mailtje gestuurd en van eentje een reactie teruggekregen hij het gelijk ging veranderen.
In ieder geval een reden te meer om gegevens toch zelf in het archief te controleren en niet zomaar iets over nemen wat niet klopt.
groeten Janus
Ach, het gebeurt overal wel, denk ik. Ik kwam gisteren in het gemeentearchief van Rotterdam ook iets dergelijks tegen bij een familielid van mij. Deze persoon is in 1943 in Auswitsch omgebracht en pal daarachter stond dat deze zelfde persoon in 1973 geboren was. En ook met de naam Schlosser kun je een hoop fouten maken.
Een typefout is snel gemaakt en ik denk dat het inderdaad de kortste weg is om een mailtje te sturen naar de desbetreffende persoon/site. Als ik zelf een hele dag heb zitten invoeren moet ik ook extra opletten dat ik geen fouten maak (en toch gebeurt dat gewoon). Maar gelukkig blijven we ook maar gewoon mensen.
Met vriendelijke groet,
Wendy.