Hoi Cees,
ik begrijp jouw opmerking volledig maar toch wil ik nog reageren:
voor de duidelijkheid, het zijn foto's uit de jaren '70 die nu digitaal beschikbaar worden gesteld, het in kaart brengen is dus al lang geleden gebeurd. Dat ze nu digitaal beschikbaar gesteld worden heeft ongetwijfeld te maken met het jiddisch festival dat van 15 tot 20 april wordt georganiseerd, zie de link hieronder.
Tresoar kennende zullen ze de foto's ongetwijfeld aan derden beschikbaar willen stellen, maar is het de taak van Tresoar om dat te regelen ? Nee, het is de taak van Tresoar het fries erfgoed veilig te stellen en dat doen ze wat mij betreft uitstekend. Bij dat veilig stellen horen ook de joodse grafstenen en de joodse cultuur in Friesland.
Tresoar is meer dan alleen maar het bewaren van boeken uit de Burgerlijke Stand periode, ook op joods gebied zijn ze aktief (en niet onverdienstelijk), kijk maar eens bij:
http://www.jiddischfestivalleeuwarden.nl/
Daarnaast beschikt Tresoar reeds over een gigantische verzameling literatuur op dit gebied zoals op de Tresoar site te lezen is, ik citeer:
>De Fuks-collectie is sinds 1990 in het bezit van de Provinciale Bibliotheek, nu Tresoar. Schenker Fuks overleed in dat jaar op 81-jarige leeftijd. De in Polen geboren Fuks woonde sinds 1934 in Nederland. Uit dankbaarheid voor de hulp die de Friese bevolking aan joodse Nederlanders heeft geschonken tijdens de Tweede Wereldoorlog, bepaalde Fuks in 1976 dat de door hem verzamelde collectie na zijn dood aan Friesland zou worden geschonken.
Een andere reden voor het schenken van zijn collectie aan Friesland is geweest dat deze goed aansluit bij de Hebreeuwse werken die al in het bezit waren van Tresoar. De bibliotheek weet zich de gelukkige eigenaar van de Hebreeuwse collectie uit de voormalige universiteit van Franeker. In deze verzameling komen werken voor van de hebraicus Drusius, die van 1585 tot 1616 hoogleraar in Franeker was.
Fuks gaf bovendien de voorkeur aan een schenking aan Friesland, omdat de Bibliotheca Rosenthaliana in Amsterdam al veel werken uit de Fuks-collectie bezit. Fuks was van 1949 tot 1973 conservator van deze bibliotheek.
Een van de voorwaarden waaronder Fuks zijn werken aan Friesland afstond, was dat er een speciale zaal voor moest worden ingericht. In Tresoar is dan ook een gedeelte van een bestaande zaal ingeruimd met een 'open-kastopstelling'.
Geïnteresseerden kunnen de werken niet alleen inkijken maar ook lenen. De oude werken bevinden zich in het magazijn en kunnen in de Fuks-zaal ingezien worden.
De Fuks-collectie bestaat uit zo'n 3000 banden waaronder oude Hebreeuwse drukken van voor 1800, zowel in als buiten Nederland vervaardigd. Verder is uniek te noemen een collectie oude Jiddische drukken, een collectie 'Emancipatie der Joden in Nederland' uit 1796, een wetenschappelijke handbibliotheek Hebreeuwse taal- en letterkunde (tot heden bijgehouden), een aantal complete tijdschriften en 18e eeuwse Hebreeuwse manuscripten en eenbladsdrukken uit Nederland. De Hebreeuwse werken - waarvan Fuks enkele letterlijk van het vuilnisvat gered heeft - zijn nu goed bereikbaar voor onderzoekers.
De collectie wordt actueel gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 5000 werken. De aangekochte werken zijn vooral in Europese talen.
Bezoekadres en openingstijden
Boterhoek 1, Leeuwarden
maandag t/m vrijdag, 14.00 - 17.00 uur of op afspraak. <
Tot slot, ook Groningen heeft een eigen inventarisatie, zie:
http://www.historiejoodsgroningen.nl/?mid=21
Groetjes, Maikel
P.S. ik zie dat Margreet ook net heeft gereageerd, hoe meer zielen hoe meer vreugd.