stamboomforum

Forum logoFora » Moderatie » Kan iemand die meer ervaring heeft eens kijken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.


Kop tegen de muurIk hou het op Deridder, België 

Frank Fransz

"als de huwelijksdatums van Piet de Ridder getrouwd met Thiel
en zijn eerste huwelijk met Haasdonk correct zijn dat dan
de geboorte datum van  Peder Hansen de Ridder vroeger is"

Voor mij ook een mooi moment om af te haken

Jan Clavaux

Mijn ervaring met Nederlandse nam met tussenvoegsels is dat de tussenvoegsels vaak als deel van de achternaam er aan vast geschreven wordt. Dus kan "Deridder" in België best iemand uit de familie "de Ridder" zijn, ook kunnen dergelijke verschillen terug te voeren zijn op "schrijven als gehoord". Dat vindt wederom zijn oorzaak vindt in het feit dat betrokkenen onbekenden zijn van de ambtenaar en zelf niet kunnen lezen of schrijven. Een voorbeeld uit mijn eigen familie is dat er van de 10 kinderen van Adam Schoon een niet "Schoon" maar "van Schoon" heet, uit controle van het doopboek blijkt dat deze persoon is aangegeven door de arts en de vroedvrouw, hier is uit af te leiden dat de ambtenaar gevraagd zal hebben "van wie is dat kind?" het antwoord was dus logischerwijs "van Schoon", waarvan akte!! 

M. Schoon

Tot ca. 1600 kun je alleen zeker zijn van data uit DTB-boeken, geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes. 'Snuffelen in online archiefstukken' betekent veel screenshots maken, lezen, en controleren, niet alleen snuffelen. Daar gaat heel lang overheen met veel ervaring nodig.

Hoe jij te werk gaat is erg dom, hopelijk naiviteit, en dat je met de tips en antwoorden van de anderen je je beter gaat verdiepen in de bronnen en daardoor de juistheid van je stamboom/bomen.

Laat je niet gek maken door anderen die het beter weten, tenzij zij jou bronnen aanleveren.

Yolanda Lippens

Lees gewoon goed wat al is aangedragen door o.a. A. van Egmond en Willem Hak


Alles wat door A. van Egmond is "aangedragen", had ik al - inclusief links naar alle akten en inschrijvingen - gegeven.

Begrijpt / weet vraagsteller wellicht niet, dat op dit forum links / url's oranje onderstreept zijn en dat er een wereld voor hem zal /kan open gaan door erop te klikken ?

Maar ik ben klaar met dit onderwerp en vooral met vraagsteller.
(Naam van vraagsteller heb ik toegevoegd in mijn kopie van G.K.'s  Het Grote Zwarte Boek)

Willem Hak

Inderdaad vergeefse moeite.

mvg-Ben

Ben Wegman

Het is op zich niet verkeerd om een hypothese te stellen en die dan te gebruiken om progressie te boeken. Als die hypothese stand kan houden is dat een goede aanwijzing voor toekomstige onderzoekers om daar kennis van te hebben. Maar het is geen doel op zich, het is en blijft een hypothese, je moet het ook kunnen loslaten als het begint te wankelen en daar zijn sterke aanwijzingen voor om dat te doen. Gelet op het feit dat de familie de Ridder al voor 1700 vrij uitgebreid aanwezig is in Kortgene lijkt me een nader onderzoek aangewezen naar een Hendrik de Ridder met een zoon Pieter, bijvoorbeeld de Pieter die gedoopt is 29-01-1750. Ook dat is een hypothese, helemaal waar.

Je zou kunnen kijken naar die stamboom met de vernoemingsregels om het verder te onderbouwen. Op zich lijkt het erop dat er in Kortgene voldoende materiaal te vinden zal zijn om dit te laten slagen.

MyHeritage, zou ik je overigens afraden als beginner. Er is nogal wat voor nodig om die gegevens te kunnen filteren op waarde, bovendien verbind je jezelf aan een organisatie met winstdoel. De mensen op dit forum hebben dit niet voor ogen met je. Je krijgt gratis tips en hulp, je kan van mening met ze verschillen. Dat is geen probleem denk ik, je moet ze wel serieus nemen anders haken ze af.

Pieter de Boer

Sinds een jaartje of 12 werk ik aan mijn stamboom, binnen Nederland Vlaanderen en Frankrijk. Een enorme zoektocht, met iedere dag weer een nieuwe ontdekking en lering. Ik heb heel wat geblunderd en steeds opnieuw mijn boom bijgewerkt. Takken afgezaagd, soms weer terug mogen plaatsen. Kill your darlings, niet zeker is niet zeker.

Het verbaast me nog steeds dat je met een stapel smartmatches van andere amateurs, met droge ogen kunt beweren dat 'het dan dus wel zal kloppen'. 
Korte tijd ben ik lid geweest van MyHeritage, en ik kreeg de ene match na de andere. Ik zag door de bomen het bos niet, mede vanwege het gebrek aan meisjesnamen, maar voor ik het wist zat ik ook discussies te voeren met mensen die gegevens kopieerden, en als bron noemden "Nou, gewoon, het is een match dus is het zo" 
Ook werd ik aangesproken op een naam in mijn boom, door iemand die mij vertelde dat ik een verkeerde Gerritje moest hebben, wat zijn Gerritje was de échte vrouw van die ene voorouder. Ik twijfel in eerste instantie aan mijzelf, maar ben de hele lijn weer bij langs gelopen (leve bronvermelding!! Altijd je bronnen noteren!!) en kon hem toch echt vertellen dat het anders lag. Voor mij een opsteker, ik kom per slot net kijken, maar wel een eye opener. Er zijn dus lieden die alles zo aannemen van anderen, zonder onderzoek.  
Ik moest best een beetje lachen maar het baarde me meteen ook zorgen. Het verschil tussen copy-paste genealogen is hetzelfde als dat tussen een wetenschappelijke verhandeling en een telefoonboek. En maar veronderstellen. 

Na een aantal jaren doopboeken uitpluizen, gezinnen reconstrueren teneinde op sterfdata te komen of de juiste spelling van een naam, voel ik me nog steeds een beginner. OK, ik ben sneller geworden, ja, en handiger, en ik weet nu waar ik op moet letten, maar ik ben ook vele malen bescheidener geworden. Fuck die edelen. Het is amper te checken. 
Dat er wellicht linkjes kunnen worden gelegd met de zoveelste bastaardzoon van een edele uit de 9e eeuw zal me dan ook worst wezen. Wat me ontroert is een klein beetje info over een kindergrafje in een kerkje in NH, een vlucht voor de Spanjaarden, of plateelschilders waarvan je zeker weet dat ze de kruitramp in Delft in de 17e eeuw moeten hebben meegemaakt. En je dan proberen voor te stellen hoe ze hebben geleefd. Dat is wat me raakt, waar ik me graag mee identificeer. Niet met 3 weken copy-pasten op een amateur-vergaarbak! 

Eén bron is geen bron, twee bronnen een halve!

Eva Mulder

Ik ben om alle discussie een eind te maken in mijn tree-builder een nieuw project begonnen, puur gericht op deze ene tak. Heb niks automatisch gematched, niet gekoppeld aan mijn myHeritage, puur om te kijken wat en welke matches naar boven zouden komen en met welke bronnen. 

dat begint bij mij, daarna naar mijn vader en zijn vrouw, immers dat zijn recente feiten. Vandaar naar opa Pieter Hendrik Adrianus de Ridder 1873 - 1940 x Eskelina Keuchenius 1872 - 1952 

dat geeft Hendrik Willem de Ridder 1838 - 1908 x Adriana van de Werken 1842 - 1909, mee eens? 

dan volgt Hendriks vader Pieter Hendrik de Ridder 1812 - 1890 die volgens de burgerlijke stand getrouwd was met Catharina Franciesca Cremer 1810 - 1875 .. klopt het nog? volgens het overlijdensregister: Pieter Hendrik geboren te Goes overleden te Hulst

Volgens dezelfde burgerlijke stand en de paar 100 matches die ik langs gescrolled ben is de enige die past en wordt aangeven als zijnde de ouders van Pieter Hendrik > Piet de Ridder x Johanna Wilhelmina Thiel... waaruit dan vanzelf de rest volgt zoals ik dat al uitgevonden had.  

Als ik uit ga van een andere Piet de Ridder en dus ook een andere vrouw, dan krijg je een ander nageslacht en dan zou mijn overgrootvader mijn overgrootvader niet zijn, enzovoorts...  Dus zeg mij maar waar mijn redenatie niet klopt... 

Rob de Ridder

Heb je ook de echtscheiding gevonden? 

Eva Mulder

Lees de post van Eva nog maar eens aandachtig!

Uitgaande van Pieter Hendriksz (Patroniem!) de Ridder x Johanna van T(h)iel, is hij gedoopt 28-01-1750 te Kortgene als zoon van Hendrik Pietersz de Ridder gedoopt 25-11-1725 te Kortenge, gehuwd 11-01-1749 met Maria Imansd, te Kortenge. Dat klopt allemaal precies met de opgegeven leeftijd in diverse verklaringen. De ouders van Hendrik Pietersz zijn Pieter Arendsz de Ridder, gedoopt 14-06-1694 te Colijnsplaat, gehuwd 21-06-1723 met Hendrika Pietersd Taselaar. De ouders van Pieters Arendsz zijn waarschijnlijk Arend Klaasz de Ridder, gedoopt 02-01-1661 te Middelharnis, gehuwd 21-05-1688 te Middelharnis met Elisabeth Pietersd de Vos. Dan is er vast nog wel meer te vinden, nog los van het feit dat de naam de Ridder een aanwijzing kan zijn van mogelijk een afstamming van een Ridder met privileges over een plaats. Genoeg voer voor je om verder onderzoek te doen, nog los van het feit dat een stamboom via moederskant moeilijker is maar wel een meer vaststaande waarde heeft. Daar kan je voorlopig nog wel even mee bezig zijn denk ik zo. Dit alles had je ondertussen allemaal allang kunnen weten dankzij de aanwijzingen in dit forum. 

Bovendien: "Als ik uit ga van een andere Piet de Ridder en dus ook een andere vrouw, dan krijg je een ander nageslacht en dan zou mijn overgrootvader mijn overgrootvader niet zijn, enzovoorts...  Dus zeg mij maar waar mijn redenatie niet klopt..."

Nou het klopt dan niet op het punt dat wat je zeker weet en kan bewijzen ondergeschikt maakt aan wat je niet zeker weet. Je grootvader weet je wel en dat kan je ook bewijzen maar niet je overgrootvader, die is dus ondergeschikt.

Pieter de Boer

"...dat de informatie redelijk correct is" 

Dat is precies wat ik bedoel. 
Zelfs mijn bet-bet-bet-overgrootmoeder was niet 'redelijk zwanger'.
Informatie is correct, of het is gewoon incompleet.

In het eerste geval is het bruikbaar, in het tweede ben je bezig met invullen. En dat is vragen om fouten. 

Eva Mulder

Een smart match heeft mij ook wel eens geinspireerd. Ik ben de data zelf gaan checken in de archieven en vond de akte. Of er stond alleen een plaatsnaam, waarna ik zelf in de tafels ben gaan kijken, en toen bingo. Of een naam die ik zelf fout had, maar 10 andere stamboomhouders hem wat anders hadden. Bleek ik een leesfout te hebben gemaakt vanaf de geboorte akte.

Dus smart matches kunnen nuttig zijn, zolang je zelf maar smart blijft.

Yolanda Lippens

Mooi geschreven Eva! Precies de redenen waarom stamboomonderzoek ook mij boeit.

Vincent MvG


Misschien niet gepast, maar met toch wel enig genoegen heb ik bovenstaande discussie gevolgd. Meneer De Ridder die z'n eventuele onervarenheid wijt aan z'n status als beginner in de genealogie, maar volgens mij gewoon niet kritisch is en het liefst in z'n eigen verhaal gelooft. En daarnaast, welwillende, ervaren genealogen die hopen meneer De Ridder op andere gedachten te brengen. Hoe goed ook bedoelt, ik denk dat meneer De Ridder eerst maar eens aan de slag moet gaan met de 25 gouden regels voor genealogen (http://www.ngv.nl/Onderzoek/homepage.php?action=25-Gouden-Regels). Als daadwerkelijk blijkt dat hij die snapt/willen snappen, heeft verder discussiëren zin!

Vincent MvG


Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.
Plaats een nieuw bericht in dit forum.