stamboomforum

Forum logoFora » Moderatie » Kan iemand die meer ervaring heeft eens kijken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.


Beste Rob de Ridder,

Je worstelt met je stamboom omdat je een heleboel soorten fouten door elkaar maakt:

1- de enige echte bronnen die je meestal kunt vertrouwen zijn de zogenaamde primaire bronnen. Dit zijn bronnen waarin een gebeurtenis wordt vastgelegd. Zij worden in de regel door overheden uitgegeven. Dit kunnen kerkboeken zijn, of de Burgerlijke Stand of het Kentekenregister voor je auto, enz. Ik kan er even niet nog meer verzinnen. Voor geboorten, huwelijken en overlijden zijn dat kerkboeken en de Burgerlijke Stand. Kerkboeken werden met de hand geschreven en zijn soms erg moeilijk leesbaar. In tijden dat de meeste mensen nog niet konden schrijven moest de registrerende ambtenaar op zijn gehoor af gaan en gissen hoe de naam van een persoon werd geschreven. Wees dus altijd alert op verschillen in schrijfwijze. In de Burgerlijke Stand komt het vaak voor dat geboorten door een vroedvrouw of arts wordt aangegeven. Als die haar huiswerk niet goed had gedaan, zijn zelfs deze gegevens niet te vertrouwen. Ik heb geboorte-aangiften gezien waarin de moeder niet eens werd vermeld. Dan kun je het beste ook het adres van de vader en/of de getuigen bij de aangifte (als dat familie is) noteren, om te kunnen vergelijken met andere geboorte-aangiften door een vader met de zelfde naam. Iemands overlijden wordt heel vaak aangegeven door een buurman of doodgraver of zo. De info die zij geven moet je ook altijd controleren.

Secundaire bronnen zijn bronnen die zeggen zich te baseren op primaire bronnen. Andermans stamboom is zo'n secundaire bron. Een boek dat iemand heeft geschreven over zijn/haar familie, een bepaalde bevolkingsgroep of streek of tijdvak: allemaal secundair (op z'n best). Auteurs van boeken hoeven niet nauwkeuriger te zijn dan anderen. "Het kan ook iemand zijn die persé bij een bepaald iets of iemand wil uitkomen. Het thema van het boek kan iets anders zijn dan genealogie en dan worden namen en persoonlijke gegevens als bijzaken behandeld, en verzin maar door.

Je kunt zelfs spreken van tertiaire bronnen. Een stamboom die gebaseerd is op de stamboom die al door iemand anders is gemaakt is bijvoorbeeld een tertiaire bron. Anders gezegd: ze zijn derdehands informatie. Elke naam, elke plaats, elk jaartal dient te worden gecontroleerd in primaire bronnen want stambomen wemelen vaak van de fouten. Niet iedereen is nauwkeurig van karakter. Kom ik bij punt 2:

2- Bronnen als Myheritage, Ancestry.com en zelfs FamilySearch (niet de films die je via Zoekakten.nl kunt doorzoeken, want die films zijn dus primaire bronnen, maar de beschrijvingen, de indexen, dat waar je op kunt zoeken): sterk te wantrouwen want op z'n best secundaire informatie. Matchen met zulke bronnen is dus zeer sterk af te raden. Myheritage vind ik sowieso af te raden. Het ziet er leuk uit maar mijn ervaring is dat de software instabiel is, het is worstelen om de meisjesnaam van vrouwen in beeld te krijgen, ongehuwde moeders zijn ook een probleem. Als een man hertrouwt maar je hebt nog niet die tweede trouwdatum gevonden, maar wel kinderen uit dat 2e huwelijk gooit het systeem doodleuk bij de 1e vrouw en zo kan ik wel doorgaan. Daarbij komt dat iedereen die ooit een (stukje) stamboom in Myheritage heeft ingevoerd en daarmee is opgehouden, om welke reden dan ook, kan zijn/haar onvolledige en/of foutieve stamboom nooit meer verwijderen. Al dat soort puin is 'bezit' geworden van Myheritage en dat puin blijft tot in de eeuwigheid met jouw stamboom worden gematcht. Niet matchen dus! Deze kritiek geldt eigenlijk voor vrijwel alle Amerikaanse genealogische sites. Je betaalt voor puin. Ik zou echt andere, Europese, software zoeken om je stamboom in aan te maken. Zelfs Wikitree is misschien nog te prefereren. Als je maar nooit matcht! Altijd alles goed controleren (= opzoeken in primaire bronnen).

3- Namen als De Ridder en Schipper zijn namen die erg vaak voorkomen. Rond 1811 moest iedereen komen opgeven wat zijn achternaam vanaf dat moment was en daar zijn de meest wilde dingen bij gebeurd: sommige mensen staken de draak met die verplichting en verzonnen de meest idiote achternamen (een beruchte is bijvoorbeeld Poepjes), anderen maakten van de gelegenheid gebruik om zichzelf een heel sjieke of indrukwekkende naam te geven (dubbelnamen, of namen die suggereerden dat ze van adel waren of zo). De meeste mensen echter kozen voor hun patroniem of hun eigen beroep. Je kunt wel nagaan dat er heel veel mensen schipper waren. Mensen met die naam zijn dus echt geen familie van elkaar. Dit geldt ook voor de naam De Ridder. Niet iedereen die De ridder heet is familie van je! In mijn stamboom zijn zelfs twee broers die allebei de voorkeur gaven aan de achternaam van hun moeder (hoewel deze dus met hun vader was getrouwd) en bovendien schrijven die broers allebei hun achternaam anders. Hier twee achternamen die dus verschillend zijn en WEL familie blijken te zijn.

4- Je meent in Denemarken te moeten uitkomen. Zolang je je door die mening laat sturen wordt ook je stamboom daardoor gestuurd. Niet doen! De stamboom moet jou sturen, niet jij de stamboom. We kunnen nu eenmaal niet allemaal nakomelingen zijn van hoge piefen. En waarom is het interessanter om zo'n hoge pief in je stamboom te hebben? Zelf vind ik de sociale geschiedenis rond de 'kleine' mens veel interessanter, de tragiek van hun soms moeizame levens. Toegegeven, toen ik begon met mijn stamboom wist ik al bij voorbaat dat ik voornamelijk zo niet uitsluitend arme sloebers zou vinden. Het is er zeker niet minder interessant om gebleken!

5- Begin simpel: jij, je ouders, de ouders van je vader, daar weer de ouders van, enzovoort, enzovoort. Allen de directe voorouderlijn van je vader dus. Probeer elke generatie eerst compleet te krijgen voor wat betreft jaartallen en plaatsen en vergeet niet steeds te vermelden in welke primaire bron je het op welke bladzijde hebt gevonden. kun je tenminste nog op je schreden terugkeren als dat moet.

Je hebt dan een hele smalle stamboom, maar wel een die klopt. Dan kun je beginnen met de broers en zussen van je vader, van je grootvader, van je overgrootvader, enz. er bij te zoeken in primaire bronnen. bij die broers en zussen vind je dan weer huwelijken, zij kregen misschien ook weer kinderen, enzovoorts. en zo wordt je stamboom steeds breder. Als je de stamboom van je moeders lijn gaat maken, kun je die niet apart gaan zetten en dan later proberen te koppelen. Dat is vragen om fouten. Er is maar 1 jij, jij bent maar 1 persoon. Dus is er maar 1 stamboom. Je kunt dus nooit, maar dan ook echt NOOIT een neef van jezelf zijn. Dat kun je toch zelf ook wel verzinnen, hoop ik. Dat is net zo idioot als beweren dat jij de vader van je grootvader bent of zo. Ik kan eigenlijk niet geloven dat je echt denkt dat je een neef van jezelf kunt zijn.

Samengevat:

- alleen primaire bronnen gebruiken

- alles noteren wat gebruikt kan worden om iemand met grotere zekerheid te identificeren (getuigen, adressen, geloof, etc.)

- geen Amerikaanse software of Amerikaanse stamboom-sites gebruiken

- alles wat anderen beweren controleren in primaire bronnen

- hou rekening met verschillende schrijfwijzen van namen

- niet iedereen met de zelfde achternaam is familie

- probeer niet koppig op een bepaalde plek of bij een bepaald persoon uit te komen. laat je leiden door de feiten. goed onderzoek is een reis met onbekende bestemming

- begin simpel met de stam en maak er dan pas een boom van

 

Hier wil ik het bij laten. Ik ga ook niet verder in discussie of zo. Mensen die mij willen aanvullen of corrigeren nodig ik hierbij uit om te reageren. Ik zal alles lezen want ook ik leer nog steeds elke dag.

Succes met je stamboom Rob!

Yvonne Ruchti

@Yvonne, prachtig opgeschreven! Grotendeels mee eens. Wel twee dingen waarop ik wil reageren.

M.b.t. MH: Kinderen toevoegen doe je altijd bij een stel, dus als de man als een eerder huwelijk had met kinderen, moet daar een vrouw met ? komen waaronder de kinderen komen. Kinderen vanuit een ander huwelijk kunnen nooit bij een andere vrouw uitkomen, tenzij deze foutief zijn ingevoerd.

M.b.t. de stamboom richting: beginnen bij de vader is een goed startpunt. Maar ik zou al snel naar moederskant gaan, want je bestaat 50% uit vader en 50% uit moeder. En ook van die kant kan je erg interessante voorouders vinden. Blijf dus niet alleen 'hangen' in de vaderslijn. Je hebt ook nog een moeder.

M.b.t. Smart Matches; ik begrijp de weerstand van 'Amerikaanse' software (alhoewel MH Israelisch is, maar goed), daarentegen zie ik ook de kracht van matches met wat dan ook. En ook hier geldt weer: ALTIJD CONTROLEREN. Maar dat heb jij al duidelijk genoeg gezet.

Chapeau!

Yolanda Lippens

@ August de Man.

Ik wil even reageren op je opmerking dat de vrouwen automatisch de naam van hun echtgenote krijgen in My Heritage. Dat is niet een fout van My Heritage, maar dat iets wat jezelf kunt instellen resp. moet aanpassen. Hetzelfde geldt met betrekking tot de geboorteplaats en overlijdensplaats. Bij mij geen automatische vermelding van de de provincie en het land. Dat zijn allemaal automatische instellingen die je zelf kunt of beter gezegd moet aanpassen als je dat niet wilt.  In mijn stamboom vermeld ik uitsluitende de zogenaamde " meisjesnaam". Niks geen huwelijksnaam. Indien niet bekend blijft het vak familienaam gewoon leeg. Wat de plaatsen betreft vermeld ik de gemeente waaronder de plaats valt. 

Joeke de Jong

@ Yvonne

Ik ervaar dat veel mensen die beginnen niet weten wat primaire, secundaire en overige bronnen zijn. Kun jij een staatje maken met de namen van de meest gangbare bronnen en hun status. Ik krijg de indruk dat Rob de Ridder de gegevens die hem via smartmatches ed, worden aangereikt ziet als betrouwbare gegevens. 

Joeke de Jong

Ja Joeke, maar beginners begrijpen dus niet meteen hoe je dat dan voor elkaar krijgt. Belangrijk is ook wat Yvonne aangeeft, je raakt ook de controle kwijt en gaat voorgoed deel uitmaken van het circus om een commercieel belang te dienen. Uitgebreide en prima post van Yvonne derhalve. Maar ook daar moet Rob uithalen wat voor hem van toepassing is. De achternaam de Ridder komt al geruime tijd voor in Kortgene, al lang voordat het een verplichting is geworden. Dus dat is best wel interessant om dat verder uit te diepen hoe dat nou precies zit. Rob geeft wel eerlijk aan dat hij een beginner is. Dan mag je ook fouten maken.

Een zekere standvastigheid om een hypothese te verdedigen is in principe ook geen slechte eigenschap, het lijkt er inderdaad op dat Rob daar teveel in doorslaat, maar geef hem even tijd om alles te laten bezinken. Dus ik wil hem nog steeds wel helpen om zijn stamboom beter in beeld te brengen. Afhaken doet niemand hier echt, daar geloof ik helemaal niets van. Genealogen geven per definitie nooit op, het is wel een signaal naar Rob wat hij ter harte moet nemen. Omdat er nu eenmaal meer te onderzoeken valt dan we tijd beschikbaar hebben.

Pieter de Boer

Goeienavond,

Ik heb de hele Deens tak losgekoppeld ben daarna volledig open opnieuw begonnen vanaf Hendrik Willem. 

Het enige wat ik heb laten staan zijn de diverse dingen uit de burgelijke stand, die elkaar tegenspreken evenals als Todens. 

In mijn hypothese staat de verklaring: 

hypothese: geboorte plaats is vaag, er wordt gesproken over Kortgene wat valt onder Goes of Hulst.

De admiraliteit en de archieven zijn een aantal keren verhuist. Dus er is kans dat ze ook de registers dubbel zijn gemaakt, wat vreemd is in de registers dat er nergens melding wordt gemaakt van de ouders van onze Piet. 

Zijn vrouw is bekend, zijn geboorte jaar en sterfdatum zijn bekend, zijn kinderen ook, maar niets en dan ook niets over zijn ouders?? 

Wel zijn er meer records te vinden over de Ridders in Zeeland, maar geen van hen matched met deze Piet, zijn vrouw en de bekende kinderen.

Wel is er sprake van iemand met de geboorte en sterfdatum op het Deense eiland Bornholm (geboren op Bornholm), zijn naam is Peder wat Deens is voor Piet. In de Deense tak van Peder komen we opvallend genoeg de naam Ridder tegen. 

Tijdens mijn lange zoektocht, kwam ik in de lijst adellijke namen Hansdatter tegen, ik heb dat toen genegeerd om objectief te blijven.  Het eiland Bornholm ligt erg strategisch, in die tijd waren Zweden en Denemarken met elkaar in oorlog. Bornholm is nu eigendom van het Deense ministerie van defensie. 

Mijn vermoeden is dat Peder Piet is, immers als ik vanaf de Deens tak probeer omlaag te komen komt er niets meer. Alsof Peder en zijn broers van de aardbodem verzwolgen zijn.

evenmin dus als ik probeer de ouders te vinden van onze Piet.

Aannemelijk is dat Peder (Piet) naar Nederland gekomen is, naar zijn (mogelijke familie in) Zeeland is gegaan, daar ingeschreven als  Piet de Ridder zonder vermelding van ouders met de valse geboorte plaats Hulst of Goes, anders was er een preciezere datum en waren de ouders ook geregistreerd als aangevers van het kind!. Dit misschien om veiligheidsredenen. Praten nog steeds over een behoorlijk onrustige periode

Opvallend is dat de rest van de familie dubbele voornamen hebben en Piet slechts Piet? Maar wel wordt later zijn kleinzoon burgemeester van Woubrugge? Als iemand burgemeester word, betekend dat niet dat er dan al aanzien in de familie is? Is het dan logisch dat er van Piet dan niks anders bekend is behalve Piet zonder ouders?

Ik heb de hele Deens tak losgekoppeld van Piet, opnieuw alles opgebouwd vanaf zijn kleinzoon, de enige die matchen met Piet, zijn matches afkomstig uit Zweden en Denemarken dit ivm naam Piet (Peder) Ridder en de geboorte en sterfdatum..

De Ridder is natuurlijk niet een zeldzame naam, maar rond 1800 zullen er toch niet echt duizenden geweest zijn, die dan ook nog matchen met de nakomelingen, jaartallen en gedeeltes van de naam.

Ik weet dit is slechts een hypothese maar waar ik ook zoek er komt niks anders uit!

Dus als iemand denkt dat hij wel de juiste ouders vind van Piet, laat mij het aub weten. 

Verder bedank ik jullie voor het meedenken en excuses als ik soms lomp ben, soms ben ik dat nu eenmaal, maar over het algemeen bedoel ik het niet kwaad.. Ik sta altijd open voor goed advies. Maar als ik al tientallen uren aan Piet heb besteedt buiten de uren de afgelopen dagen en ik iedere keer bij hetzelfde uitkom en dan mensen zeggen het klopt niet, tja dan word ik kribbig.. kom dan met de ouders van Piet, zodat we niet langer om elkaar heen draaien.

gr Rob 

ps mijn bronnen zijn geboorteregisters , stukken uit de admiraliteit, defensie en geschiedenis van Zeeland en geschiedenis van Bornholm, enzovoorts.. en de bekende sites waar iedereen zoek ik ook en ook daar kom ik niet verder. 

Rob de Ridder

De ouders van Pieter zijn al genoemd in een eerdere post, met een doopdatum zover ik kon lezen. 

Zwenny

Nou goed, dan toch nog een reactie. Ik heb geprobeerd om het simpel te houden door een soort stappenplan te maken door eerst bij de vader te beginnen. De tweede stap is zeker niet minder belangrijk dan de eerste en de moeder is zeker niet minder belangrijk dan de vader. Ik had ook kunnen voorstellen om bij de moeder te beginnen maar aangezien wij ook heden ten dage nog steeds de achternaam van onze vader krijgen (tenzij moeder ongehuwd is en geen vader vermeldt) leek het mij logischer om met de vader te beginnen. Maar misschien heeft de moeder een veel interessantere naam, of is haar familienaam nog nooit door iemand onderzocht en die van de vader wel. Nou dan begin je toch bij je moeder. Het ging mij om het model van de stamboom: eerst de stam, dan de takken. En vader en moeder zijn allebei de helft van die stam, en het eindresultaat is maar 1 boom.

Ooit, jaren gelden, ben ik met mijn stamboom begonnen in de gratis versie van MH (MyHeritage). De instellingen voor achternamen die Joeke beschrijft ben ik nooit tegengekomen. Als je niet zoekt, vind je ook niet wellicht. Of het was een oudere versie waarin dat nog niet kon, of de gratis versie heeft minder mogelijkheden dan de betaalde versie. Ik weet het niet. Toen heb ik het nog geprobeerd met Adfaer, maar dat heeft ook zo z'n beperkingen. Sindsdien stop ik alles in een Excell-sheet, wat als voordeel heeft dat ik op voornamen, achternamen, jaartallen, moeder, vaders, echtgenoten, plaatsnamen en neem maar op kan sorteren. Nadeel: ik kan er (voor zover ik weet) geen Gedcom-bestand mee aanmaken dus kan ik nooit de complete stamboom in 1 keer naar een site uploaden. Maar een stamboom is toch nooit compleet. Er zullen altijd wel gegevens zijn die je niet hebt kunnen vinden omdat bijvoorbeeld het betreffende kerkboek bij een brand is vernietigd, of omdat een overleden kind van een man niet bij name wordt genoemd, of omdat de familienaam heel erg afwijkend is geschreven en je die variant niet hebt bedacht of niet kunt vinden omdat er geen wildcards gebruikt kunnen worden, etc. Dan krijg je van die stambomen te zien met heel veel Unknown of onbekend, estimated of geschat. Ik 'publiceer' nu alleen af en toe kleine afgeronde brokjes stamboom op Wikitree. Kan een ander er toch kennis van nemen en gebruik van maken. Ik hoef geen eigen site op internet. Maar dat is een keuze.

De tip van Joeke is voor gebruikers van MyHeritage wel handig om te weten. Misschien heeft hij nog meer tips voor het gebruik van MH.

@Joeke

Ik dacht dat ik al had duidelijk gemaakt wat primaire bronnen zijn en ook voorbeelden had genoemd van de belangrijkste zijn voor genealogisch onderzoek.

De woorden Primair, Secundair en Tertiair kun je grofweg vertalen door eerste-hands, tweedehands en derde-hands.

Bijvoorbeeld: als ik jou een brief schrijf, dan is die brief een primaire bron. Als mijn moeder jou vervolgens zegt: Yvonne heeft een brief aan je geschreven en daarin schrijft ze......blabla. Wat mijn moeder beweert over de brief is dan een secundaire bron: je weet pas of het waar is wat zij zegt als je zelf de brief hebt gelezen. Dan kom je mijn zus tegen en die vertelt je dat haar moeder haar vertelde dat ik een brief aan jou heb geschreven en dat er in die brief zou staan....blabla. Het verhaal van mijn zus is dan een tertiaire bron.

Bovenstaande vertaald naar genealogische bronnen: een kerkboek waarin je een belangrijk feit als een doop, huwelijk of overlijden vindt is een primaire bron. Een boek, een artikel, een blog, een stamboom van iemand anders is het 'verhaal' van een persoon die tussen jou en de primaire bron in staat (zoals mijn moeder in bovenstaand voorbeeld). Dan moet je de bij dat 'verhaal' behorende primaire bron (het betreffende kerkboek) opzoeken om te checken of het beweerde waar is. Als je de stamboom kopieert van iemand wiens stamboom ook al een kopie is van de stamboom van nog weer iemand anders, dan ben inmiddels al vier stappen verwijderd van de primaire bron.

Als men op de beginpagina van Zoekakten.nl kijkt naar in welk soort bronnen men zoal kan zoeken weet je meteen wat er tot de primaire bronnen voor de genealogie wordt gerekend. Dit zijn allemaal bronnen met persoonlijke gegevens als geboorte of doop. huwelijk, overlijden, of lidmaatschap van een bepaalde kerk

Voorbeelden van andere primaire bronnen zijn onder andere: het Kadaster, notariële akten (verkoopakten, testamenten), volkstellingen. Ik denk dat gezinskaarten, persoonskaarten, archiefkaarten van gemeentes ook in deze categorie vallen, maar dat weet ik niet zeker.

Een overlijdensbericht in een krant is een voorbeeld van een secundaire bron. De krant is geen officiële instantie bij wie je verplicht bent om naar waarheid informatie op te geven. Ze kloppen meestal wel, maar toch moet je in een kerkboek of de Burgerlijke Stand controleren of alles wel klopt wat er in de advertentie staat. Ze zijn handig, zeker voor recente gegevens die nog niet worden vrijgegeven maar als je de in die advertentie genoemde namen en dat in je stamboom wil opnemen moet je vermelden dat je je feiten op een advertentie baseert.

Een beschrijving van een gebeurtenis (zoals geboorte of huwelijk) op een archief-site is een secundaire bron. Als er bij die beschrijving een koppeling is naar het originele document waarin die gebeurtenis officieel is geregistreerd en je dus zelf dat document kunt zien, dan is dat document de primaire bron.

Voor het vrijgeven van persoonsgegevens gelden de volgende wettelijke termijnen (de wet verbiedt dus om eerder vrij te geven dan na):

geboorte - 100 jaar (wordt binnenkort verhoogd naar 110 jaar)

huwelijk - 75 jaar

overlijden - 50 jaar

Voor gegevens jonger dan deze termijnen zijn er dus op z'n best alleen secundaire bronnen zoals kranten of sites als Mensenlinq beschikbaar.

Er is nog veel meer te verzinnen maar het is al zo'n belerend stukje geworden en ik ben geen authoriteit op dit gebied. Ik ben ook maar een leek.

Toch weer een lang stuk voor iemand die niet verder wilde discussiëren. Ik had heel andere plannen voor vanavond.

Yvonne Ruchti

Johanna Wilhelima Thiel wordt, als driedubbele weduwe, op haar 86e nog wegens koortsen, opgenomen in het Gasthuis in Middelburg. De zorgkostenrekening gaat naar het armenbestuur. Maar ze geneest, en overlijdt op haar 90e in 1867. Sterke vrouw dus!
 

Eva Mulder

>>>
(En een van de dingen die mij bij MyHeritage altijd ergeren: dat vrouwen altijd de achternaam van hun man krijgen, ook als ze die nooit hebben gebruikt.) <<>

dat is gewoon een instelling die je uit kunt zetten.

>>het is worstelen om de meisjesnaam van vrouwen in beeld te krijgen, ongehuwde moeders zijn ook een probleem. Als een man hertrouwt maar je hebt nog niet die tweede trouwdatum gevonden, maar wel kinderen uit dat 2e huwelijk gooit het systeem doodleuk bij de 1e vrouw en zo kan ik wel doorgaan.<<

dan weet je dus gewoonniet hoe de software werkt... nooit last van gehad. 

 

verder raad ik TS aan om smart matches nooit gewooon zo over te nemen, maar drie dubbel en dan nog maar eens te controleren!

Justme!

Dus als iemand denkt dat hij wel de juiste ouders vind van Piet, laat mij het aub weten. 

Verder bedank ik jullie voor het meedenken en excuses als ik soms lomp ben, soms ben ik dat nu eenmaal, maar over het algemeen bedoel ik het niet kwaad.. Ik sta altijd open voor goed advies. Maar als ik al tientallen uren aan Piet heb besteedt buiten de uren de afgelopen dagen en ik iedere keer bij hetzelfde uitkom en dan mensen zeggen het klopt niet, tja dan word ik kribbig.. kom dan met de ouders van Piet, zodat we niet langer om elkaar heen draaien.


Goed advies is je al vanaf het begin - en vervolgens vijf pagina's lang - gegeven, maar je blijkt liever vast te houden aan je domme manieren van zoeken in (en overnemen uit) andere publicaties gevonden via google en aan de nog dommere resultaten uit zgn. "wederzijds bevestigde" matches via MyHeritage.

Er is geen zinnig mens die na het lezen van de originele geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten (van Pieter Hendrik Adrianus, van Hendrik Willem en uiteindelijk die van Pieter Hendrik) uit zal komen in Denemarken.

Uit de huwelijksakte van Pieter Hendrik de Ridder (en Katarina Francisca Cremer) - en ook uit diens overlijdensakte - blijkt dat Pieter de Ridder en Johanna Willemina (van) T(h)iel zijn ouders zijn.

Ik had al aangegeven, dat de Pieter geb. 1793 in Denemarken niet de juiste vader is / kan zijn van Pieter Hendrik.

De geboorteakte van Pieter Hendrik in 1812, waar vader Pieter zelf de aangifte doet, vermeldt dat vader Pieter dan 62 jaar is. Die leeftijd heeft vader Pieter dus zelf opgegeven en zal zich (als winkelier, die moet kunnen rekenen) niet 43 jaar in zijn eigen leeftijd vergist hebben.
Daaruit blijkt al dat iemand die geboren is in 1793 *niet* de juiste persoon is / kan zijn.
Uit het inwonersregister van een jaar eerder blijkt vervolgens dat  Pieter de Ridder in 1750 geboren is in Kats. Dat dit dezelfde Pieter - vader van Pieter Hendrik - is als in de geboorteakte, wordt bevestigd met de inschrijving in hetzelfde register van zijn vrouw ("Johanna Willemina van Tiel, Vrouw van Pieter de Ridder, 34 jaar, geb. 1777 te Middelburg"). En ook nog eens door het adres D 52 te Goes waar beiden woonden, hetzelfde adres als vermeld in de geboorteakte van Pieter Hendrik.
Op datzelfde adres overlijdt Pieter in 1816 ook, dan 66 jaar oud.
Daaruit blijkt dus nogmaals, dat vader Pieter *niet* in 1793 geboren is en bovendien dat hij *niet* uit Denemarken komt.

Vervolgens heb ik je de link naar de huwelijksakte van Pieter Hendrik en Katarina Francisca Cremer gegeven en daarna ook de link naar de trouwinschrijving van zijn ouders en de link naar het eerdere huwelijk van zijn vader.
In de trouwinschrijving van Pieter met Johanna Willemina Tiel is vermeld dat hij dan weduwnaar is van Leuntje Haasdonk Bij het eerdere huwelijk van Pieter met deze Leuntje Haasdonk is vermeld, dat hij (dan j.m., dus niet eerder getrouwd geweest) uit Kortgene komt.
Daaruit blijkt dus nogmaals, dat hij *niet* uit Denemarken komt.

Waarom je denkt dat "Als ik een voorouder verander dan klopt de rest naar mij toe toch niet meer?", is me een volstrekt raadsel.
Waarom zouden de nakomelingen dan niet meer kloppen ??
De gegevens vanaf Pieter Hendrik t/m jezelf zijn/waren al bewezen, zijn ouders (Pieter de Ridder en Johanna Willemina Tiel) zijn bekend/bewezen en veranderen ook niet met het wijzigen van de geboortegegevens van de vader van Pieter Hendrik. Pieter blijft Pieter, alleen zijn geboortegegevens zijn anders en hij krijgt daarmee ook geen andere vrouw.
Zelfs al zou je de koning van Katoren als vader van Pieter Hendrik er aan plakken, dan nog blijven de nakomelingen, dus de (reeds bewezen) lijn t/m jezelf, en ook de gegevens van Johanna Willemina Tiel nog steeds ongewijzigd.


- ik zal mijn bericht later afmaken, maar heb nu eerst andere zaken te doen -

Willem Hak

Ik begrijp dat veel mensen moeite hebben om in FTB van My Heritage alleen de meisjesnaam bij vrouwen te krijgen. In de balk boven de persoonskaarten staat het tabblad Help. Je komt dan terecht in het Helpcentrum. Je kunt daar vragen stellen maar er zijn ook een aantal veel gestelde vragen (FAQ) al beantwoord.  In de linker kolom staat de optie Family Tree Builder. Klik je vervolgens op Instellingen dan staat daar de vraag: Hoe verander ik de manier waarop de achternaam van een vrouw getoond wordt in de Family Tree Builder?  

Daarin wordt je verwezen naar het tabblad Extra. Daar worden een aantal opties genoemd waarmee je de standaardinstelling kunt aanpassen. Bij mij verschijnt bij vrouwen niet automatisch als huwelijksnaam de naam van haar echtgenoot. Wel handig bij meerdere huwelijken, een scheiding of een situatie waarbij de familienaam van vader via een dochter op een zoon wordt voortgezet. Mijn grootmoeder zou niet hebben bestaan als haar grootmoeder,  na haar formele huwelijk, niet nog een zoon van een onbekende vader had gekregen. Zo blijft in die tak de naam Vegelin tot op de dag van heden in stand!

Ook kun je het wel of niet ontvangen van Smartmatches via deze weg aanpassen.  Wat verder een handige optie is, is de Samenhangcontrole. Daarmee worden - volgens My Heritage - afwijkende vermeldingen opgespoord. Je kunt de afwijking aanpassen maar ook negeren. 

Joeke de Jong

  • Zelf naast 25 jaren stamboomonderzoek (1992 - nu) 45 jaren werkzaam geweest in de accountancy (1970 - 2016). In dat beroep leer je al gauw, dat controleren (noem het matchen) o.m. inhoudt het vergelijken van A met B (ander gecontroleerd/vaststaand gegeven).
  • Op het internet resp. sites (w.o. Myheritage)  lijken andere gegevens te staan waarmee je zou kunnen matchen. Als er echter  geen (primaire) bron bij staat, kun je er niet mee matchen/controleren. Zelfs niet als het andere gegeven wel 100 keer (vele makke kopieërende schapen) wordt vermeld. Het risico is namelijk groot, dat je Appelen met Appelen vergelijkt en uitroept: Eureka, ik heb het!

Martin Jongkoen

Goedemiddag, dit laat me niet met rust. 

Ik heb de Ridder tak in Kortgene opgezocht.. daar is een Pieter Arendz de Ridder 14 feb 1694 -1770, als ik in die stamboom, terug ga naar deze tijd, dan zou ik onze Piet de Ridder toch moeten vinden? Maar niet dus, geen enkele kind, broer, zus, in die stamboom brengt mij naar Piet de Ridder geboren ergens tussen 1795 en 1815, die dan ook nog getrouwd was met van Haasdonk en Johanna Wilhelmina Thiel en een zoon kreeg Pieter Hendrik die met Catharina Cremer getrouwd was. 

Ik heb ALLE zoekopdrachten gebruikt, die ik kon bedenken op div sites: Family search via mijn LDS acc, supersearch, google .. noem het maar.. ik heb een kleine 1000 resultaten nagelopen op overeenkomsten .

zoek > de Ridder Zeeland periode 1750 -1800, Piet de Ridder, 1750 - 1850, zoek Piet de Ridder 1750- 1900 en ook via zijn vrouwen gezocht.

Het brengt mij niet verder, evenmin als de tientallen, die hetzelfde probleem als ze Piet de Ridder proberen te vinden... Niemand is tot op heden verder gekomen dan Piet de Ridder getrouwd met Thiel. 

Piet de Ridder getrouwd met Thiel en met met Haasdonk is een feit, door alle registers bevestigd. zijn zoon Pieter Hendrik ook.

De geboorte datum is vaag, ik heb een register gezien waarin Pieter de Ridder getrouwd met Thiel is geboren in 1793/94, er zijn 2 registers, die zeggen Pieter de Ridder getrouwd met Thiel is geboren origineel in hulst, maar tevens staat er Goes, met een iets andere datum, er zijn dus 2 geboorte bewijzen met betrekking tot dezelfde persoon. Dit vind ik op div sites terug overigens.

Dan is er een record opgedoken, dat Pieter getrouwd met Thiel ook nog een dochter had, Susanna Cornelia de Ridder 22 mei 1815, getrouwd met Teunis van Dreumen op 3 augustus 1838.

Al met al is langs deze weg de vader van Piet ook Pieter genoemd) dus nog steeds niet vinden, maar opmerkelijk detail, Susanna,  in de Deense kant zou dan de oma zijn: Susanna Ridder (geboren Hansdatter). De man, (de persoon die ik verdenk de te zijn Piet) zoon van Susanna Ridder- Hansdatter heeft hetzelfde geboorte jaar en overlijdensjaar als Piet. 

Opvallend in dit verhaal is dat Susanna Cornelia geboren is rond het overlijden van Piet, het zou zelfs kunnen dat hij haar nooit heeft gezien. Zijn hypothetische vader is in het hetzelfde jaar overleden als Piet. 

Aanname: zou het kunnen dat Piet en zijn vader zijn overleden tijdens een scheepsramp? Dit omdat van die Deens tak een groot aantal missen. Geen overlijdens datum bekend, geen kinderen.. etc terwijl daarvoor juist alles compleet is, huwelijksdatums, adressen. 

Eigenlijk geld hetzelfde voor alle de Ridders in Zeeland, alles is te vinden behalve over deze Piet en zijn familie voor/rond 1793

Als ik kijk hoelang dit al een vraagstuk is, dan gaat dat tot 2012 en verder terug, dus al meer  dan 6 jaar en kan niemand dit oplossen? 

En dan kijken jullie mij boos aan? Als ik een out de box denk? en af ga op wat matches, die op vaste waardes zoals geboorte jaar, sterfdatum en naam geven, daarbij rekening houdend met de bewezen dingen.  Zie het maar als wiskunde, je hebt variable en vaste waardes, als je genoeg variabelen weet om te zetten naar vaste bewezen waardes, zijn de onbekende variabele waardes, niet doorslaggevend meer omdat het eindresultaat al bekend of te beredeneren is, de variabelen zijn dan in te vullen. 

ps een misverstand ik pretendeer niet dat ik hier iets over weet, ben ook geen genealoog, ik ben slechts een amateur en dat is de reden waarom ik met een programma aan de gang ben gegaan, ervan uitgaand dat al die tientallen genealogen, ambtenaren, vrijwilligers en amateurs in de loop der jaren de data correct hebben ingevoerd. Ik ben lid van al die sites waar jullie zeggen dat ik zoeken moet, wat Ik ook gedaan heb. Ik match niet zo maar, ook al ben ik onervaren, ik gebruik wel degelijk waar nodig primaire bronnen, meerdere zoekfuncties rekening houdend met onzekere data, vertalingen dan wel anders schrijven van een naam of een naamsgebruik.  als er twijfel is over een naam, plaats of jaartal is dan zoek ik verder, zoals ik al zeg ik verzin niks, maar trek conclusies uit feiten die samenkomen en kan dat motiveren of althans beredeneren.

Rob de Ridder


Ik heb ALLE zoekopdrachten gebruikt, die ik kon bedenken op div sites


*DAT* is dus je fout.
Je moet ook niet met zoekopdrachten op diverse sites (die vaak bomvol met fouten staan) werken, zoiets gebruik je hooguit als aanwijzing. En zeer zeker niet als bewijs voor wat dan ook.
En dat is al door meerdere mensen, met een veelvoud in jaren van jouw ervaring in weken, in dit onderwerp geschreven.

*Originele* bronnen moet je gebruiken, blader door de diverse doopboeken. Pas *dan* weet je dat je met de juiste gegevens bij de juiste mensen werkt.
Je moet vanuit bekende / bewezen punten stapje voor stapje verder naar het verleden werken en *niet* andersom, door proberen iemand te koppelen met iemand die honderd jaar later geboren is.

Er zijn je al diverse links gegeven waar je door originele doop-, trouw- en begraafregisters kunt bladeren. Gebruik die dan ook !

Je vroeg advies, dat heb je in overvloed gekregen, maar je weigert het te gebruiken.
Stap van dat achterlijke zoeken op div. sites af, vergeet dat nog achterlijker matchen en werk zoals je nu al meerdere keren door meerdere mensen is geadviseerd : *uitsluitend* met *originele* bronnen.
 

(p.s. dit alleen n.a.v. je eerste 6 regels, de rest heb ik nog niet gelezen)

Willem Hak


Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.
Plaats een nieuw bericht in dit forum.