stamboomforum

Forum logoFora » Moderatie » Kan iemand die meer ervaring heeft eens kijken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.


Johannes Wolterbeek uit Halberstadt.. Wel hoe men aan Halberstadt komt is mij de vraag, want ik vond in primaire bronnen via een spoortje wat ik volgde dat hij Johannes Lenard Wolterbeek heet, ik weet nu inmiddels dat hij is geboren 4 jan 1730 te Nijmegen


Ik weet niet in wat voor soort primaire bronnen je een spoortje hebt gevolgd, maar al uit je boom had je duidelijk moeten zijn, dat hij uiteraard niet in 1730 geboren kan zijn, als hij 1697 met Hendrika Noodt trouwde. Daaruit had je ook kunnen begrijpen dat hij niet in 1805 overleden kan zijn.
In 1696 werd hij te Amsterdam geregistreerd als "Jan Wolterbeeck van Holderstadt cleijn taback vercooper";
In 1699 verkreeg hij (vereert = gratis) het burgerrecht te Nijmegen, daarin is vermeld dat hij afkomstig was uit Halberstadt.
Wellicht staat het ook nog vermeld in zijn vermelding (1699) als lidmaat te Nijmegen, maar dat register lijkt niet online te staan.

Willem Hak

Hmm dank.. ik had het kloppend,, ff nakijken maar weer, wat er fout is gegaan, die informatie over die 2 huwelijken klopt en dat archief is idd het probleem, heb gezien dat de meeste stukken die ik nodig heb niet gedigitaliseerd zijn in het nationaal archief, heb ook gezien dat gezien de grote hoeveelheid stukken, die ik mbt mijn stamboom daar moet doorlopen wel een aantal dagen kost .. ben ook aan het zoeken in de Nederlandse leeuw.. , heb de beschrijving van het familiewapen gevonden, een tekening had ik al. 

hmm idd raar, hij is geboren rond 1670 en overleden rond 1709 ...

Rob de Ridder

die informatie over die 2 huwelijken klopt


Ach, ach, ach.... Nee schuddend
Laat ik je even snel uit die droom helpen :

Nederduits-Gereformeerde gemeente, 1592-1811
Bruidegom:    Jan Wolterbeek
     Jonge man te Amsterdam
Bruid:    Hendrika Noodt
     Jonge dochter te Nijmegen
Datum document:    1/8/1697
Opmerking:    Proclamatie te Amsterdam. Attestatie op Neerbos 17-08-1697 en daar getrouwd.
Datum 1e afkondiging:    1/8/1697
Trouwdatum:    18/8/1697
Archiefnummer:    510
Archiefnaam:    Retroacta van de Burgerlijke Stand Nijmegen (RBS)
Inventarisnummer:    1175
Bronbeschrijving:    Huwelijksregister Nederduits-Gereformeerde Gemeente, 1592 - 1811
Folio:    440
 

Nederduits-Gereformeerde gemeente, 1592-1811
Bruidegom:    Johannes Leonardus Wolterbeek
     Predikant te Waverveen
Bruid:    Anna Groenewout
Datum document:    25/5/1788
Opmerking:    Op attestatie van Waverveen
Datum 1e afkondiging:    25/5/1788
Archiefnummer:    510
Archiefnaam:    Retroacta van de Burgerlijke Stand Nijmegen (RBS)
Inventarisnummer:    1182
Bronbeschrijving:    Huwelijksregister Nederduits-Gereformeerde Gemeente, 1592 - 1811
Folio:    165

Willem Hak

zie mijn reactie boven en bedankt 

Rob de Ridder

En waarop is dan gebaseerd dat hij rond 1709 zou zijn overleden ?

Willem Hak

Uit: Ons nageslacht selectie 1932-1935

Adolph Wolterbeek, geb. Batavia 7 Jan. 1855. gep. zoutverkooppakhuismeester te Wlingi, te Buitenzorg in 1934 overleden, erkende vier kinderen van Petronella Johanna ten Cate. geb. Tjampea bij Buitenzorg 2 Juli 1857, dr. van Pieter Johannes Folkert ten Cate ( 1830-1872) en Frederika Constantia van Motman ( 1831- 1905), dr. van de Chin. vrouw Tan Nieo en erkend door Frederik Constant van Motman. Deze kinderen zijn :


1. Engelina Wolterbeek, eerst gehuwd met H. P. Chatelin en daarna
met J. W. Rembaian.
2. Adolph Wolterbeek, gehuwd met Ellen Francis Theodora Young,
kinderloos.
3. Theodore Arend W., geb. 1891, ijsfabriekant te Taloon (Kediri)
gehuwd met Henriette Wilhelmine Ulfers. (Twee dochters).
4. Ida Wilhelmina W. geb. Kediri 12 Mei 1896. gehuwd te Batavia
21 Oct. 1925 met Reinhold Emil Engel, geboren te Borstel bij Winzen
aan de Elbe 25 Juli 1894. (Twee dochters en een zoon).

In het artikel staat ook nog enige afstammingsgegevens. 

Wolterbeek. - Deze familie komt uit Halberstadt. waar
Jan Wolterbeek circa 1670 werd geboren. Hij kwam naar Nederland
en huwde te Neerbosch 18 Aug. 1697 Hendrikge Noot (1671-1718).
Zijn afstammeling in den vierden graad was : Anton August Wolterbeek,
geb. Steenderen 7 Sept. 1820, eerst off. der admin. Kon. Ned.
Marine, later in burgerlijken dienst in N.I. en laatstelijk oeconoom aldaar. Hij overlijdt Batavia 25 Aug. 1880 en was aldaar 13 Oct. 1848 gehuwdmet Pauline Walbeehm ( 1823-1874). dr. van J. H. Walbeehm en Adeline Adams.
Uit dit huwelijk waren 5 kinderen

Ik heb deze bovenstaande gegevens NIET gecontroleerd en weet helaas niet hoe betrouwbaar de gepubliceerde artikelen in dit blad zijn,  maar het artikel is wel opgesteld door Mr. P. C. Bloys van Treslong Prins. 

mvg-Ben

Een van de  controlemogelijkheden is de website Roosje Roos en uiteindelijk voor de periode na 1810 in ned Indië de films van familysearch waar een groot deel van in Amsterdam ligt.

Ben Wegman

Jan, help me even over welke meisje ten Cate heb je het? dan kan ik kijken wat er niet klopt. Hou er rekening mee dat in de families van Riemsdijk, ten Cate en van Motman er het een en ander is gebeurd, zo had èèn iemand bij zijn eigen vrouw een groot aantal kinderen  en bij 2 Indonesische vrouwen ook meen ik iets van 5 kinderen, die geadopteerd werden door andere familieleden... dat is best gecompliceerd om uit te zoeken wie en wat. Zeker omdat mijn opa Theodores Arend tot 1916 ook geregistreerd stond als ten Cate.  

Rob de Ridder

Zie je Ben dat is dus waar iedereen over struikelt, actief in Nijmegen klopt en de rest, maar uit Halberstadt of uit Nijmegen of Amsterdam, het enige wat duidelijk is is dat het dezelfde persoon is.. maar zoeken op/naar Halberstadt heeft me nog niets opgeleverd in welke combinatie dan ook, dit incl mogelijk naamvertalingen.  Zo nu eerst de tijd nemen om bovenstaande informatie door te voeren

bedankt, gr  

Rob de Ridder

 

Jan Clavaux

maar zoeken op/naar Halberstadt heeft me nog niets opgeleverd in welke combinatie dan ook, dit incl mogelijk naamvertalingen.


Je zult dan in doopregisters van Halberstadt moeten gaan bladeren.


Maar ga toch eerst recentere gegevens controleren, want daar zitten nog mega-fouten in.

Willem Hak

maar zoeken op/naar Halberstadt heeft me nog niets opgeleverd in welke combinatie dan ook, dit incl mogelijk naamvertalingen.

Probeer eerst de afstammingsreeks op orde te krijgen. Er zitten nog allerlei gaten in. Je gaat m.i. veel te snel.

mvg-Ben

Ben Wegman

Volgens mij is het Rob nog niet duidelijk HOE hij moet controleren. Gewoon google gebruiken en websites naast elkaar leggen en publicaties (mogelijk zelfs gerenommeerde uitgaven met mooie titels) is NIET wat er bedoeld wordt. Ik heb de indruk dat hij nog niet een goed overzicht heeft van de websites die de "harde" gegevens leveren (huwelijksakten, huwelijkse bijlagen, overlijdensakten, doopinschrijvingen etc.) want de Nederlandse gegevens die hij zoekt zijn best online te vinden -dat blijkt uit alles wat hem hier aangeleverd wordt.

Helaas rept hij nog nergens over de websites/zoeksystemen die ik zou gebruiken voor gegevens van plaatsen in Nederland (en waarschijnlijk ook de anderen die gepost hebben binnen dit topic).  

Zwenny

Zwenny in zo`n korte tijd leren en ontdekken waar ik zoeken moet is dat niet veel gevraagd? ik heb een waslijst aan favorieten mbt dit die ik nodig verder moet onderverdelen, heb een mooie Symbalo webmix toegevoegd, die de meeste die ik al had overzichtelijk weer geeft, dit omdat ik toevallig ook Symbalo gebruik. Diegene nog hartelijk bedankt. Dan ben ik al verder dan de meeste gelegenheids onderzoekers, ik heb tenminste wle moeite gedaan om me aan te melden bij de div sites en archieven, dus ben daar vol op mee bezig. Vergeet even niet dat ik pas een maand bezig ben en jullie al jaren... ik doe mijn best... heb nu ook gezien waarom in MyHeritage en Geni fouten komen in de datums, je voert in op geni, bijvb 6 july 2018 je klikt het, wordt geaccepteerd, daarna vertaald het systeem het naar 6/7/2018, wat volgens de Amerikaanse weergave 6/7/2018 wordt 7/6/2018 dus 7 juni 2018... iets om goed op te letten en wat jullie verhaal over controle bevestigd. dit omdat ik me afvroeg waarom mijn moeders geboorte datum en sterfdatum overal verkeerd werd weergegeven, dat ergerde me behoorlijk, want ik zag de oorzaak niet, begon al aan mezelf te twijfelen.. lol  

Rob de Ridder

Correctie van mijn bericht 13:38.

Henriette Wilhelmina Ulfers geboren 15-02-1892 te Amoerang (Menado) huwelijk 01-04-1916 te Pasoeroean met Theodore Arend Wolterbeek (tot 1916, ten Cate) en geboren 07-12-1891

Ik moet nog uitzoeken waar het in mijn aantekeningen is misgegaan maar Theodore Arend werd aangegeven als Wolterbeek (RA 1893-307)  en niet als ten Kate. Excuses voor dit misverstand.

mvg-Ben

Ben Wegman


Rob, waren dat maar 'slechts' de foutjes. Als ik iemand niet kan vinden in een bron (een primaire he, niet een hit op Google) ga ik daags en weeks voor en na de gezochte datum zoeken, en soms ook nog een jaar voor en na, of in de regio. Want inderdaad, dit zijn dingen die gebeuren. Maar wel in primaire bronnen. (en dan nog, zitten er ook in mijn stamboom fouten, 

Slecht nieuws voor jou: soms zit je maanden, zo niet jaren, op 1 persoon. En die zul je dan soms ook even moeten loslaten. En je hoeft niet al die tijd op die ene persoon te blijven zitten, je kan ook zijtakken gaan bekijken, en door de ervaring die je daarbij opdoet, dichterbij dat ene puzzelstukje komen. 
Maar soms heb je ineens een enorme doorbraak. Dan kan je het wel van de daken schreeuwen! Ik heb mijzelf best wel eens supervetbriljant gevonden, om iets wat ik helemaal zelf heb ontdekt, maar wat dan wél klopte, als een zwerende vinger. De victorie, de trots, dat is intens. Dan gaan die mensen, die namen, ook een beetje voor je leven. 
"Ach lieve Maria, daar ben je dan eindelijk..." om nog een traantje weg te pinken. Mijn geliefde weet nu eindelijk een beetje wat het mij doet, dus die pakt dan wijselijk mijn schouder, en zegt "heb je haar dan eindelijk erbij nu?" en schenkt me nog een kopje thee in ;-) 

Het IS veel werk. Het IS stoffig en het is soms tergend. Maar het is een proces. Je eigen proces. Niet het hébben van die boom, maar het spoor terug, is wat je moet drijven. Niet het doel, maar de weg.
Zodat wat je straks hebt, echt is, en uniek, want alleen van jou.

En - nog een nieuwtje - we stammen allemaal af van mensen die keihard hebben gewerkt. Rijk zijn geworden, aan de bedelstaf hebben gehangen, zich hebben opgewerkt, of geluk hebben gehad, zijn gevlucht of onderdak hebben geboden, of werden geboren met een zilveren paplepel in de mond. Er is geen stamboom waar ze niet allemaal in voorkomen. En dat klopt wel, daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Het waren allemaal sterke mensen. Anders waren wij hier nu allemaal niet geweest. 

Wat op mij wat vreemd overkomt is dat je enerzijds zo vastklampt aan bekende namen, kwa 'afkomst' en wat je hebt ondanks de knoeperds van fouten, om vervolgens nog altijd veel aannames te doen. Ook nu nog, zoals je spreekt over die Wolterbeek, terwijl je de kale feiten over het hoofd ziet. Zelfs na alle hulp en tips die je hier hebt gekregen, kom je op zijn zachtst gezegd hardleers over. En als iemand een tandje kritisch is wil je een schouderklopje voor hoeveel je al wel niet hebt in een maand bij mekaar hebt geshopt en nu allemaal al hebt verbeterd. 
You've only just begun Rob! Voorlopig zou ik nog niet achteroverleunen. Je hebt een kapstok, nu, maar geef die ook wat fundament. 

Dus hop, Rob, aan de slag, niet miepen dat het zoveel werk is want dan kan je beter een filmpje aanzetten en de benen omhoog gooien! En op een dag, wie weet, kan jij hier ook iets betekenen voor een ander die even vastloopt!
 

Eva Mulder


Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.
Plaats een nieuw bericht in dit forum.