stamboomforum

Forum logoFora » Moderatie » Kan iemand die meer ervaring heeft eens kijken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.


Ben en Eva bedankt voor de reactie 

dit is wat ik vond in de Nederlandse leeuw: 22-2-1800 Joannes Leonardus Wolterbeek, v. Nijmegen, p. A'dam, w. Antje Groenewoud.

https://www.knggw.nl/raadplegen/de-nederlandsche-leeuw/1921-39/155/

en waarom ik het dus had over joanes, johannes Lenard/Leonardus Wolterbeek...ik kan even niet terug vinden waar, maar daar stond Joanes Wolterbeek v Nijmegen, de reden waarom ik mijn zoektocht naar Nijmegen verlegde ipv naar Halberstadt udate herherinner het meweer.. al moet ik wel opnieuw opzoeken , het was door de stamboom van hugenholts, die ik tegenkwam via zoeken op google op Johannes Wolterbeek..Iets dat verwees naar Ds  JL. Wolterbeek. Het is me opgevallen dat de er parallellen in die stambomen zaten. Dus iets om mijn achterhoofd te houden als ik daar meer in wil wroeten.

Maar eerst nu idd meer terug naar het begin. Is al genoeg werk.

Ik ben de primaire informatie die ik tot nu kregen heb aan het invoeren en dat kost tijd en doe het met een vermelding.. 

Rob de Ridder

Rob, vreemde reactie, in plaats van een vraag: welke zijn dat dan of waar zou ik een overzicht van digitale zoeksystemen kunnen vinden lijk je je aangevallen te voelen. Ik val je niet aan, ik breng onder woorden wat er mogelijk misgegaan is in deze discussie. Bijna alle personen die reageren proberen je naar de juiste zoeksystemen te leiden, maar ze noemen niet concreet hoe en welken, dus hoe zou jij ze dan moeten snappen?  

Zwenny

sorry Zwenny mijn excuus, als het verkeerd overkomt, maar aangevallen word ik hier al de hele tijd, waardoor ik idd iets in de verdediging kruip. 

Ook al besef ik dat jullie het heel goed bedoelen... 

maar ik heb deze webmix met favorieten https://www.symbaloo.com/home/mix/genealogie-2 dankzij een lid van hier, zoals gezegd de meeste had ik al en nog een paar meer, maar om alles in zo`n korte tijd na te lopen.. kost idd dagen zo niet weken.. de komende 4 weken heb ik het wat druk en na april, ach dan heb ik zeeen van tijd om vanaf mijn pc te kijken wat ik vind. Dus komt goed.

Rob de Ridder

Oplossing zou kunnen zijn om de fantasie stamboom eruit te gooien, en opnieuw te beginnen, en dan eens kijken waar je uitkomt. Gegevens die door akten, documenten bewezen zijn, goed documenteren als bronnen.

Alex Dragon 2

Heb je niet zoekakten.nl en wiewaswie? En geneaknow.net? Archieven.nl? Of googlen op de regionale zoeksystemen? Zoek via google op dtb en dan de regio waar je in zoeken wilt. 

Elke provincie of deel van een provincie heeft een eigen website. Daarmee is eigenlijk heel veel gedekt. Wat ik je nog steeds zie doen is dingen als De Nederlandse leeuw, maar dat is alweer geen primaire bron, dus please, ga naar de websites die ik noemde, of als je een link zoekt naar een primaire bron in een bepaalde regio, vraag even hier of die al gedigitaliseerd is, dan weet men dat vast hier. Via zoekakten.nl kun je alles zelf nalezen, maar dat zijn de hele boeken.

Ja, symbalo biedt inderdaad een overzicht, maar neem dan alleen de links met de boeken erop. Die anderen zijn verleidelijker, want die gaan sneller en geven meer verhalen, maar daarmee ga je dus gemakkelijk de mist in.

Zwenny

Zwenny, ik heb uitstekende ervaring met zoeken via zoekakten.nl, het is meer een bieb, maar beter geindexeerd dan op het eerste gezicht lijkt. 
I love it! En als ik via zoekakten.nl er niet uitkom, dan ga ik nog wel eens naar Familysearch, en via de 'search'- button kan je binnen de zoekvelden-postzegel naar de blauwe link rechts onder in beeld: "browse all published collections". 
Overigens, als je in België aan de slag moet, wat ook kan via zoekakten.nl of -.be, kan je ook naar Arch.be maar het heeft me weken, zo niet maanden gekost om daar een systeem in te ontdekken. Gelukkig heb ik nu bladwijzers voor de diverse zoekpagina's ;-) 

Eva Mulder

Ja, bovendien hoe interessant is het eigenlijk om te linken aan voorname families? Heb je enig overzicht en idee wat daar mee gepaard ging? een  inteelt beeld gaat vanzelf wel ontstaan, vooral de continu verandering van plaatsen geeft te denken, waarom was er geen vermenging met de plaatselijke bevolking, behalve als er iets te winnen viel in erfenis? Niet altijd per definitie maar zekere patronen zijn echt wel aanwezig.

Diep liever uit wat voor soort mensen je directe voorouders waren, voor je gaat ontdekken dat eerdere voorouders afstammen van een richting die je achteraf liever niet had wilen weten.

Pieter de Boer

Haha Pieter, je gaat je toch niet echt schamen voor de foute voorouders? Het is dan misschien niet iets om trots op te zijn, maar net zo min als dat het onze verdienste is als er adellijk bloed in onze boom zit, is het onze schuld als ze fout waren. 

Mijn lief en ik hopen ergens dit jaar nog naar Ghana af te reizen. Hij is opgegroeid in de veronderstelling dat zijn moeders tak blanker dan blank was en zich enorm heeft misdragen in de plantagetijd in Indonesië. Wat hij niet wist, is dat hij afstamt van Nederlandse slavenhandelaren die in Elmina zaten, en hun kinderen kregen met Ghanese vrouwen. Vaak vrouwen van gegoede families die handelden in hun eigen landgenoten (en dan hebben we het over eind 18e eeuw, bronnen te over ondanks naamsveranderingen).
Hij is niet trots op wat toen 'gewoon' was, maar is wel diep diep trots op zijn 0,4% Afrikaans bloed. Precies de verklaring waarom het zo'n lieve, swingende, humoristische en  ruimdenkende man is geworden! 

Eva Mulder

@ Zwenny,

De webmix genealogie die Rob aanhaalt heeft meerdere tabbladen. Het eerste tabblad https://www.symbaloo.com/home/mix/genealogielinks1 bevat o.m Nationaal archief, wiewaswie, zoekakten, Delpher etc. En het zijn deze primaire bronnen die Rob zal gaan gebruiken. En voordeel van deze webmixen is dat je allerlei sites met 1 klik kunt benaderen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Ja dat snap ik, Ben;). Je zegt heel mooi: zal gaan gebruiken.

Zwenny

Goedemiddag, 

nu al weer teveel bezig met die fascinerende stamboom.. het is bijna verslavend om dat uit te zoeken.

Er is verwarring over de geboorte datum van Adolf of Adolph Wolterbeek volgens Roosje Roos 

Overledene:Adolf Wolterbeek overl.: 10-7-1934Geboren in:BataviaPlaats overl.:BataviaLeeftijd:79Opmerking(en):geboren 7-1-1855Plaats aangifte:BuitenzorgJaar aangifte:Bijregister:BijregisterAktenummer:20Filmnummer:1148253

Maar er is ook deze: 

Adolph Wolterbeek
Geslacht: Man
Geboorte: 7 jan 1857
Woonplaats: Tussen 1 jan 1862 en 31 dec 1890 - Zutphen, Gelderland, Netherlands
Bron: <br>Boek: Bevolkingsregister, Wensink t/m Woonink<br>Instelling: Regionaal archief Zutphen<br>Archief: 308<br>Pagina: 11739<br>Bronplaats: Zutphen, Gelderland, Netherlands<br>Datum boekdeel: Tussen 1 jan 1862 en 31 dec 1890<br>Bron: <a>Bekijk alle gegevens op regionaalarchiefzutphen.nl</a>

Dan heb ik gevonden Petronelle of Pretonella  ten Cate Volgens Roosje Roos geboren op Buitenzorg, die info is keurig met een film file, maar via open arch zie ik een vermelding van een Petronelle ten Cate die als vondeling is geregistreerd, wat overal een heel ander licht op zou werpen, dus daar zal ik in moeten duiken , een goede lijst maken met datums en feiten om dat helder te krijgen. 

Nu is het mij daarnet opgevallen dat er feiten in Kralingen staan geregistreerd, die aan boord van een stoomschip zijn gebeurt. Ik zag dat bij de registratie van Pauline van Slooten overleden aan boord van stoomschip Sumatra, en dat was geregistreerd onder Kralingen, zal wel te maken heb met de locatie van de Stoombootmaatschappij als ik er over nadenk... Ben gek

Rob de Ridder

Rob,

Denkt aleer gij doende zijt en doende denk dan nog.

en daarna, niemand is met één sprong bovenaan de trap.

Goed in je oren stoppen deze twéé.

Suc6. 

Gijs van Pouderoijen

Adolph en Petronella woonden 1882-1883 in Zutphen, zie :  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QM-24BY
Daar is ook dochtertje Pauline Antoinette Hectorine Adolphine ten Cate overleden, dat in Schaerbeek was geboren.  Zoek <hier>
In 1883 woonden ze in Kralingen. Dit kun je opzoeken via  http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/.....
Een goede oefening om een primaire bron te zoeken en in te zien Ondeugend


(toev. de registratie te Kralingen had niet te maken met locatie van de stoombootmaatschappij, maar met de geboorteplaats)

Willem Hak

Pieter, dit maar even apart, goeie vraag, die aansluit bij degene die het over fantasie had

Hoe ik er aan kom om mezelf te linken aan vooraanstaande families? 

Wel ik linkte mijzelf nergens aan, want ik wist zo goed als niets. Moest direct al veel zoeken om sporen te vinden. 

Ik wist mij vader kapitein der genie, stafcommando Grebberg, grootvader Generaal majoor Generale staf, mijn vaders ex-vrouw de dochter van een baron, bewezen primair, vaststaand terug te vinden overal. 

Er niet van uitgaande dat er adopties hebben plaatsgevonden ed... pfff. volgt als noob werkende al gauw de simpele beredenering > Als (let op als) , je familie bent van ten Cate in al de 2e generatie, dat je dan waarschijnlijk ook familie bent van degene in de > ?? generatie... dus dan moet je dat bewezen gaan zien worden, al die stappen daartussen in, maar het is een leidraad, die je op weg helpt als je namen tegenkomt bij het moment dat er word overgeschakelt naar heer van xxxx etc... dus als je dan verder omhoog komt en de naam de Latre komt boven in combinatie met Heer van Coucy, is dit iets wat je aandacht trekt en daar op verder gaat in het onervaren maar logische enthousiasme .... dus ALS ik in mijn moederlijn via ten Cate verbonden word aan van Riemsdijk, dan verzin ik dat niet, uit van Riemsdijk volgt Six en ga zo maar door, het is dan simpel bijna volgen van geschiedenis ipv van de door jullie terecht ge-eiste feiten. Nu moet ik er alleen rekening mee gaan houding, dat er kinderen geadopteerd zijn , zoals in vorige bericht mogelijk ten Cate, dan zal er wel recht zijn op de naam, maar is het dan wat volgt nog boeiend omdat het geen bloedverwanten meer zijn?

Wat dan zou betekenen dat ik behoorlijk wat kan droppen, misschien is het idd beter om opnieuw te beginnen, met al de info die al vastligt... Maar vooraanstaande families in mijn familie dat is zonder meer een feit, dus dan zijn verkeerde aannames snel getrokken, want vaak huwelijkt adel adel, vooraanstaand- vooraanstaand> dominee met andere dominees families, zie ook in mijn familie+ Keuchenius en Neomagus.

ps is er een manier om in myheritage, als je een verbinding loskoppelt, die verwijderde tak, dan ook meteen te verwijderen , ipv iedereen stuk voor stuk? want daardoor zijn er dubbelen ontstaan die dan wel als verwant staan en dan weer niet, dan zou ik willen weten hoe je goed registreert, als je wel via div kanten uiteindelijk bij een dezelfde stamvader uitkomt, (weet nu niet meer of dat zeker is,) maar hoe bouw je zoiets op zonder dat er dan dubbele stamvaders komen. 

Rob de Ridder


Er niet van uitgaande dat er adopties hebben plaatsgevonden ed... pfff. volgt als noob werkende al gauw de simpele beredenering > Als (let op als) , je familie bent van ten Cate in al de 2e generatie, dat je dan waarschijnlijk ook familie bent van degene in de > ?? generatie... dus dan moet je dat bewezen gaan zien worden, al die stappen daartussen in, maar het is een leidraad, die je op weg helpt als je namen tegenkomt bij het moment dat er word overgeschakelt naar heer van xxxx etc... dus als je dan verder omhoog komt en de naam de Latre komt boven in combinatie met Heer van Coucy, is dit iets wat je aandacht trekt en daar op verder gaat in het onervaren maar logische enthousiasme .... dus ALS ik in mijn moederlijn via ten Cate verbonden word aan van Riemsdijk, dan verzin ik dat niet, uit van Riemsdijk volgt Six en ga zo maar door, het is dan simpel bijna volgen van geschiedenis ipv van de door jullie terecht ge-eiste feiten. Nu moet ik er alleen rekening mee gaan houding, dat er kinderen geadopteerd zijn , zoals in vorige bericht mogelijk ten Cate, dan zal er wel recht zijn op de naam, maar is het dan wat volgt nog boeiend omdat het geen bloedverwanten meer zijn?

Bedankt voor de tip!

Jan Clavaux


Dit onderwerp is gesloten, u kunt dus niet (meer) reageren.
Plaats een nieuw bericht in dit forum.