stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » publicatie advertentie uit krant



Profiel afbeelding

Niet zo zeer een genealogische vraag, maar meer een vraag rondom recht van publicatie/copyright.

Voor een uitnodiging aan een groep mensen wil ik vermelden dat de initiatiefnemer van de groep is overleden. Voor een duidelijke context wil ik de overlijdensadvertentie uit een krant in de uitnodiging plaatsen. Mag dat?
 

Vriendelijke groet,

Marianne

Marianne van Harten - 20 dec 2022 - 15:11

Dag Marianne,

U kunt natuurlijk wel de naam van de overleden persoon vermelden met datum en plaats en de naam van de groep.
Betreft het een genealogische groep?
Men kan dan met U via Uw profiel rechtstreeks contact opnemen en de advertentie aan de belangstellende(n) toezenden.

Vr.groet,

Everardus Rollema

Everardus Rollema - 20 dec 2022 - 16:24

Dag Marianne... Ik ben totaal niet juridisch geschoold, maar kort door de bocht: als men een overlijdensadvertentie in de krant zet, mag men toch veronderstellen dat mensen daar wat mee gaan doen -- want wat heeft het anders voor zin? Het staat daarna op Mensenlinq en t.z.t. op Delpher... Ik zou er persoonlijk niet moeilijk over doen.

En als je het toch niet aandurft: plaats een link naar het bericht op Mensenlinq.

Petra - 20 dec 2022 - 16:43

Beste Everardus,

Dank voor je reactie. Nee, het is geen genealogische groep.

Marianne van Harten - 20 dec 2022 - 18:04

Beste Petra,

Dank voor je reactie.

De krant waarin de advertentie stond staat niet in het lijstje op Mensenlinq.nl. De advertentie komt daar dus ook niet voor...

Marianne van Harten - 20 dec 2022 - 18:07 (laatst bijgewerkt 20 dec 2022 — 18:07 door auteur)

Op een advertentie rust auteursrecht, mits er daarin sprake is van enige creativiteit. Ik denk dat dit discutabel is in geval van een recht-toe-recht-aan overlijdensbericht. Ik denk dat het ook afhangt van de mate van beslotenheid van de door u bedoelde "groep". 

Maar een groter probleem is het m.i. als de advertentie achterblijvende levende personen vermeldt; dan is de privacy in het geding en is de AVG van toepassing. U mag er niet vanuit gaan dat de plaatser van de advertentie verwacht dat u er "iets mee gaat doen", zoals Petra kort door de bocht stelt. Een overlijdensadvertentie wordt geplaatst om te informeren; niet om te kopiëren. Kunt u voor de zekerheid niet even contact opnemen met de plaatser van de advertentie en gewoon netjes toestemming vragen? Dat voorkomt ook gevoeligheden zelfs al zou daarvoor geen juridiche grondslag zijn.

sprangers - 20 dec 2022 - 18:27

Ik zie dat dit onderwerp van het forum is gehaald. Vindt de moderator dit dan zo schokkend weinig te maken hebben met genealogie dat het binnen een dag, halsoverkop en zonder enige uitleg verwijderd moest worden? 

sprangers - 21 dec 2022 - 18:51

Ik zie dat dit onderwerp van het forum is gehaald. Vindt de moderator dit dan zo schokkend weinig te maken hebben met genealogie dat het binnen een dag, halsoverkop en zonder enige uitleg verwijderd moest worden? 

sprangers - 21 dec 2022 - 18:51


Indien de vraag niets met genealogie heeft te maken, wordt de topic voorlopig geplaatst in sub forum moderatie.

Van de verplaatsing, dus niet van het stamboomforum verwijderd, wordt de topic starter automatisch op de hoogte gebracht en kan dan alsnog hierop reageren.

Hr. Sprangers het gaat er niet om of het bericht schokkend is en door het antwoord van Marianne aan mij gegeven gaat het niet om genealogie.

Overigens U heeft tweemaal het zelfde bericht geplaatst.

Met vriendelijke groet,

Everardus

Everardus Rollema - 22 dec 2022 - 10:42 (laatst bijgewerkt 22 dec 2022 — 10:48 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu