stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Gezocht naar Emil Jan Joseph Schindler, geb. Ngawi (Java), overl. 8sep1921 te Poerworedjo



Profiel afbeelding

Op zoek naar informatie betreffende (familie van) mijn overgrootvader Emil Jan Joseph Schindler. Doodakte beb ik gekregen van mijn grootmoeder, maar naspeuren op de diverse online geneologische sites (gahetna, indisch familiearchief) leveren geen resultaat op bij zoektocht op namen.

Informatie uit de doodakte:

''Emil Jan Joseph Schindler, overleden 8sep1921 te Poerworedjo, oud ruim 50 jaar, laatste beroep instrumentenmaker bij de StaatsSpoorwegen.

Zoon van Joseph Schindler en de 'amboneesche christenvrouw' Elisabeth Tanuhatu, beiden overleden.

Echtgenoot van Ong Ien Nio'' (als ik de laatste naam goed kan lezen).

Dit laatste verbaast mij, daar hij getrouwd zou moeten zijn geweest met ene Sarina(h), een Javaanse adellijke dame; de moeder van mijn oma.

Op alle namen vind ik geen aanknopingspunten. De vader, Joseph, zou een officier bij de KNIL zijn geweest en een genaturaliseerde Oostenrijker, maar ook op zijn naam vind ik niets wat in overeenstemming is met de genoemde feiten.

Vrgr, Alex

Alex van Dort - 18 feb 2013 - 00:15

Zijn overlijden kan ik niet terugvinden in de regeringsalmanak. Ook geen huwelijk van hem.

Mogelijk wel zijn geboorte:

Emil Jan Joseph Schindler wordt op 20-11-1876 geboren te Blitar (erkenning)

Een Carel Joseph Schindler trouwt met Geertruida Aleida Reinders op 26-05-1859 te Montrado (Pontianak, Borneo). Ik denk niet dat dit de juiste man is. Probleem in de adreslijsten is dat militairen in actieve dienst niet vermeld worden.

In 1899 wordt G.A. Reinders als weduwe vermeld van maj inf. C.J. Schindler wonend St. Oedenrode (Ned. Indie?).

In 1878-1883 vermelding van Jozef Schindler in Kediri

Ook geen huwelijk van Jozef Schindler gevonden. Ik denk dat je het beste kunt gaan zoeken in de stamboeken van de KNIL in  het Nationaal Archief of bij CBG.

Zie http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/zoek-naar-onderofficieren-en-manschappen-bij-koninklijk-nederlandsch-indisc

en http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/overzicht-stamboeken-en-andere-bronnen-betreffende-militairen-1795-1950

mvg-Ben

Ben Wegman - 18 feb 2013 - 12:40

Dank Ben, voor je reactie.

Nav wat er in de almanak te vinden is tav de geboorte. Hier staat tussen haakjes erkenning. Elders op dit forum zag ik dat dit meestal (?) vermeld wordt igv buitenechtelijke kinderen. Is dat meestal/altijd zo?

Ik begin te denken dat het hier best wel eens om een buitenechtelijke zoon zou kunnen gaan.

Los van de stamboeken, heb je enig idee waar ik daar meer over zou kunnen te weten komen?

Maj. inf. CJ Schindler te St.Oedenrode heeft het trouwens daar nog tot burgemeester geschopt. Blijkt een plaatsje in Noord-Brabant.

Vrgr, Alex

Alex van Dort - 19 feb 2013 - 23:54

Inderdaad buitenechtelijke kinderen. Maar houdt er rekening mee dat veel mannen niet getrouwd waren in Ned Indië. Ze kregen een kind bij hun concubine. Soms trouwden zij daarmee, soms ook niet. Het erkennen van de kinderen had veel voordelen voor die kinderen. Ik zou je aanraden het boek "De Njai" van Reggie Baaij eens te lezen voor een beter inzicht.

http://www.historien.nl/werktitel-maak-plaats-voor-concubines/

Kijk nog eens bij de bronnen voor onderzoek. Wellicht vind je daar nog iets. Maar verwacht daar niet teveel van.

http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indie

mvg-Ben

Ben Wegman - 20 feb 2013 - 00:23


Goedemorgen,

Ik kan je helaas niet helpen met deze familie. Zelf ben ik op zoek naar Wimpie, geb. Poerworedjo ca. 1884. Zij trouwde met Jacobus Apell en stierf op 9-2-1955 in Doorn. Wie is Wimpie? Wie was haar man? Hebben zij kinderen gehad?

Wie helpt mij verder?

met vriendelijke groet,

Herman Postema

H.J. Postema - 26 jul 2013 - 08:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu