stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Charlotta Hendrika van Leeuwen gehuwd met Louis Alexander Derks te Bangil 1893



Profiel afbeelding

Wie kan helpen?

Mijn overgrootvader Louis Alexander Derks trouwde 27 aug 1893 te Bangil met Charlotta Hendrika van Leeuwen (Ind. Almanak 1895 pag 293). 

Zij scheidden te Bangil op 2 sep  1902 (Ind. Almanak 1904 pag. B 18 en huw. bijlagen huwelijk 1903 te Breda van L.A. Derks met A.J.Hamacher).

Mijn opa Henri Louis Frederik Derks werd op 25 okt 1886 te Modjokerto geboren als Henri Louis Frederik van Leeuwen (erkenning) (Ind. Almanak 1891 pag 322). Voornamen, geboorteplaats- en geboortedatum kloppen met zijn gegevens van andere instanties.

Mijn probleem is echter, dat Charlotta Hendrika van Leeuwen - buiten de vermeldingen in de Ind. Almanak van het huwelijk, de scheiding en het voorkomen van 1903 tot 1927 in het adresboek als "Leeuwen, Vrouwe Ch. van — voorheen L A. Derks — Lawang" - nergens anders voorkomt als geboren of overleden.

Ook bij Delpher/kranten komt er geen vermelding van geboorte of overlijden.

Op de huw. bijlagen van het huwelijk van mijn opa H.L.F. Derks en R. van den Berg staat zij vermeld als 

"verblijfplaats onbekend".

Op de persoonskaarten van hun kinderen, die allen in Nederland zijn overleden, komt zij voor als Charlotta (Hendrika) van Leeuwen of onbekend, zonder verdere gegevens.

Er gaat een verhaal, dat zij de dochter zou zijn van een Indische regent. Maar hoe komt zij of mijn opa dan voor het huwelijk in 1893 aan de naam "Van Leeuwen"?

Het enige wat ik mij kan bedenken, is de huwelijksakte van 1893, waarin mogelijk de namen van haar ouders staan vermeld en haar leeftijd.

Maar ja, hoe kom je aan zo'n akte, als die nog zou bestaan?

Heeft iemand nog een andere ingang?

Groet,

Harry de Swart

Harry de Swart - 19 nov 2014 - 01:23

Ik heb ook geprobeerd te zoeken naar relevante films van familysearch. Helaas lukte het mij niet om films te vinden van Mojokarto (Modjokarta) of van Bangkodir (Bangil).


Maar misschien kun je zelf nog eens een poging wagen. Ik denk dat zijn geboorteakte mogelijk de beste informatie kan geven. Het feit dat er erkenning achter de naam staat duidt op een specifieke handeling. Meestal is het de Europeesche man die de erkenning doet. Een vrouw die een erkenning doet lijkt mij bijzonder, hoewel natuurlijk in Nederland ook de moeder een kind later moet erkennen als er geen vader was geweest bij de aangifte.


Hoe te zoeken naar FS films. Misschien jou al bekend. Maar indien niet zie de handleiding van Leo Janssen van IGV.

  http://www.igv.nl/media/kunena/attachments/53/HandleidingfilmsMormonenII.pdf

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 11:04

Om helemaal precies te zijn: in de regeringsalmanak wordt zij bij de huwelijksvermelding Charlotte van Leeuwen genoemd evenals bij de ontbinding van het huwelijk. De tweede naam Hendrika ontbreekt bij beide inschrijvingen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 11:45

Ben, dank voor de reactie.

Het klopt dat soms de 2e voornaam Hendrika  ontbreekt.

In de huwelijksakte van mijn opa heet zij Charlotta Hendrika (helaas geen huw.bijlagen), in de scheidingsakte van mijn overgrootvader heet zij alleen Charlotta. 

Gezien het feit, dat de geboorte van mijn opa wordt genoemd in de Ind. Almanak pas nadat hij erkend is, lijkt er op te wijzen, dat zijn moeder Charlotta van Leeuwen niet behoorde tot de "Europesche" inwoners van Indië.

De vraag is dus hoe en waar kan ik informatie kan krijgen over Charlotta (Hendrika)  van Leeuwen?

Harry de Swart - 19 nov 2014 - 15:10

Ik ben niet zo heel goed thuis in allerlei regeltjes die in Ned Indië golden. Maar jouw veronderstelling dat Charlotta niet behoorde tot de Europeesche inwoners betwijfel ik. Want waarom kan zij dan 4 jaar na de geboorte van de zoon wel erkennen? 

Misschien kun je deze vraag ook stellen op het forum van IGV.

http://www.igv.nl/en-GB/igv-forum/forum-direct

Vermeld als je de vraag plaatst erbij dat die ook op stamboomforum loopt om dubbel werk te voorkomen.

Het mooiste zou zijn als je een van de aktes (geboorte van H.L.F. of huwelijksakte van Louis Alexander) terug zou kunnen vinden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 15:27

Nog even wat bronnen doorlopen.

In de regeringsalmanak is nergens sprake van Ch. H. maar altijd Ch. van Leeuwen

Louis Alexander Derks woonachtig Pasoeroean 1888

Louis Alexander Derks woonachtig Bangil 1889

Louis Alexander Derks woonachtig Soerabaja 1892

In 1890 woonachtig in Soerabaja L.J. Derks en W.H.A. Derks

Geboorte Louisa Maria Derks 04-02-1894 Bangil (RA1896:359)

Overlijden Jan Hendrik Derks 19-05-1897  Bangil (RA1899: 455)

Geboorte Johanna Derks 30-03-1898 Bangil (RA1900: 400)

Geboorte Flora Hendrika Derks 17-06-1900 Bangil (RA1901: 418)

En dan nog dit (zou dit ook famile zijn?)

Geboorte Clara Carolina Charlotta Derks (erkenning) 23-11-1888 Soerabaja (RA1891:327)

Overlijden Clara Carolina Charlotta Derks 01-11-1891 Soerabaja (RA1893: 405)

Soerabaja begraafplaats Peneleh:

Jacob Henry Derks begr 19 sept 1864

Gerdina Frederika Alida Derks begr. 11 juni 1877

Clara Anna Hendrika Margaretha Derks geb van Leeuwen begr 4 aug. 1880

Een doodgeboren kind van W.H.A. Derks begr. 6 nov 1880

David Willem Jacob Bode begr. 11 jan 1881

Lucie Bode begr. okt 1883

Clara Carolina Charlotte Derks begr 2 nov 1891 

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 16:10

Harry,

Ik denk dat de Derks-en die Ben noemt en begraven liggen op Peneleh niet jouw zoekvraag betreffen.

Roosje Roos vermeldt het huwelijk te Soerabaja op 4 juni 1840 [RA 1841, 247] tussen ene Jacob Henrij Derks en Clara Anna Hendrika Margaret(h)a van Leeuwen. De anderen zijn mogelijk gezinsleden van dit echtpaar.

Blijkens het begraafregister van Peneleh (betr. grafnr. B 336) werd Jacob Henrij Derks begraven op 19 sept. 1864, oud 60 jr. en gepensioneerd majoor, voor rekening van de wed. J.H. Derks.

De in 1890 te Soerabaja wonende W.H.A. Derks behoort ook tot deze familie, daar een doodgeboren kind van hem ook in dit graf ligt.

Geen antwoord op je vraag dus, maar het sluit in ieder geval wat mensen uit.

Overigens kan hij best als Van Leeuwen geboren zijn, want als moeder Van Leeuwen bij zijn geboorte niet gehuwd was, kreeg het kind haar familienaam.

Het is trouwens ook zo dat de datum die in het geboorteregister genoemd wordt bij een erkenning, de echte geboortedatum van het kind is en niet de erkenningsdatum. Gegeven het feit dat de geboorte eerst in RA 1891 vermeld wordt zou het kunnen zijn dat het jongetje Van Leeuwen in 1890 door vader Derks werd erkend en vanaf dat moment dus de familienaam Derks ging dragen.

leo48 - 20 nov 2014 - 10:41

Leo, bedankt voor de informatie.

Jacob Henrij Derks en Clara Anna Hendrika Margaretha Derks geb van Leeuwen waren de vader en moeder van Louis Alexander Derks.

De anderen, die begraven liggen in dat graf waren een nichtje en 4 kleinkinderen van Jacob Henrij.

Mijn probleem met Charlotta (Hendrika) van Leeuwen is, dat zij de grote onbekende is in het verhaal.

-Geen geboorte van haar  te vinden in de Ind. Almanak.

-Was zij familie van Clara A.H.M. Derks-Van Leeuwen?

-Het verhaal gaat, dat zij de dochter was van een Indisch regent, maar die heten meestal  niet "Van Leeuwen". Toch hebben haar kinderen een zeer Indisch uiterlijk.

-Vòòr haar huwelijk met L.A. Derks zijn twee van haar kinderen geboren als "Van Leeuwen", en later erkend en Derks gaan heten. Dat betekent, dat zij behoorde tot de west-europesche inwoners of daaraan gelijkgestelden anders waren deze kinderen niet opgenomen in de Ind. Almanak.

De enige oplossing lijkt om bij de Mormonen na te gaan of er een huwelijksakte uit Bangil te vinden is.

Of heeft iemand anders nog een ingang?

Harry de Swart - 20 nov 2014 - 13:45


Even iets over definities. Als jij het hebt over een "Indisch" regent, neem ik aan dat je het hebt over een "inlands" regent (tegenwoordig ietwat denigrerend, maar in de koloniale tijd had je Europeanen -er werd geen onderscheid gemaakt tussen "volbloed" Europeanen en Indo-Europeanen- en inlanders. En uiteraard hadden "inlanders" geen (Indo)Eurpese achternaam zoals Van Leeuwen.

Maar je aanname dat ze, omdat zij Van Leeuwen heette, dus wel tot de Europese inwoners behoorde, is niet helemaal correct.

Als een Europeaan een kind erkende bij een inlandse vrouw, behoorde het kind automatisch tot de Europese klasse en werd het opgenomen in de registers van de Burgerlijk Stand voor Europeanen. Werd het kind niet erkend, bleef het een inlander en werd niet opgenomen in de BS (voor inlanders bestond er overigens geen Burgerlijke Stand). Zo'n kind zul je dus nooit ergens in een BS-register terugvinden.

Als een Europeaan formeel met een inlandse vrouw trouwde, behoorde de vrouw daarna ook tot de Europese klasse (toen was het wetsprincipe nog: de vrouw volgt de man). In het uitzonderlijke geval dat een Europese vrouw met een inlandse man trouwde verloren hun kinderen dan ook de Europese status (zoals in de "Aarde der Mensen"- cyclus van Pramoedya Ananta Toer).

Maar zelfs de naam Van Leeuwen zegt niets over een (Indo)Europese afstamming.

Uit de huwelijksregisters van Soerabaja (gepubliceerd in de serie "Bronnenpublikaties" van de IGV (deel 22) kun je het volgende halen:

- Op 29 jan. 1876 trouwt Johannes Lotz met Maria Schönlaub. Zij is de dochter van Frans Johan Frederik Lotz en de Chinese vrouw Oeij Tjapnio, bij de doop genaamd Maria Josephina van Dijck.

- Op 28 mei 1876 trouwt Hendrik Willem van Ligten met Johanna Adriana Dorothea Wintersteijn. Hendrik is zoon van Robbert Dirk van Ligten en de inlandse vrouw Babissa, bij de doop genaamd Beata Vollenhoven.

- Op 16 sept. 1876 trouwt Charles Richard Neuvenheim met Charlotte Adriana Christina Lents, dochter van Petrus Lents en de inlandse vrouw Salina, bij de doop genaamd Elisabeth Adriana Maria Anilass. en

- Op 17 febr. 1877 trouwt Coenraad Willem Heldernisse met Dorothea Adolphina Monteiro, dochter van Johan Christiaan Monteiro en de inlandse vrouw Sophia, bij de doop genaamd Sophia Christiaanse, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kortom, de achternaam Van Leeuwen betekent niet automatisch een Europese afstamming! En het zou dus theoretisch mogelijk zijn dat mevr. Van Leeuwen een inlandse vrouw was (waardoor haar geboorte niet in de Almanak te vinden is) die zich voor haar huwelijk met Derks christelijk liet dopen en daarbij de naam van Van Leeuwen aannam.

Het is een beetje een uitgebreid verhaal geworden, maar ik hoop dat ik hiermee iets heb verduidelijkt.

Net als Ben heb ik ook nog even bij de Mormonen gekeken. Van Modjokerto zijn wel registers verfilmd, maar dat betreft uitsluitend de 20e eeuw. Van Bangil is niets verfilmd, wat uiteraard alleen maar wil zeggen dat het niet verfilmd is, en niet dat die registers er niet meer zouden zijn.

Sorry dat ik je niet verder kan helpen.

leo48 - 20 nov 2014 - 18:07







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu