stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Info gevraagd over de Mohammedaanse vrouw Raden Ajoe Oda.



Profiel afbeelding

Informatie gevraagd over de Mohammedaansche vrouw Raden Ajoe Oda. Wat er van haar bekend is is dat zij van Palembang kwam en kinderen kreeg van een dokter djawa op 3-11-1905 te Merauke en op 22-1-1907 te Saparoea. Zij was zijn huisvrouw en moet zijn overleden voor 1911. De naam Oda komt nergens voor bij inlandse (adellijke) families, maar wèl bij Europese en  een Japanse vrouw. In de Regerings Almanakken van 1815 t/m 1941 komt deze naam slechts 6 maal voor, waarvan 1 maal bij de Japanse vrouw (Japanners werden vanaf 1899 met Europeanen gelijkgesteld). Dit doet vermoeden dat de ouders van Raden Ajoe Oda haar die naam hebben gegeven doordat ze veel contacten hadden met Nederlanders/ in de Nederlands-Indische samenleving. Met Japanners is ook een mogelijkheid, maar Nederlanders ligt meer voor de hand. Regenten (inlandse bestuurders) hadden dergelijke contacten. Kortom, wie kan mij op weg helpen met dit complexe vraagstuk.

EM - 22 nov 2016 - 12:13

Wellicht bekend:

"De bevolking van Saparoea" 
van 1821 tot en met 1946 (deels t/m 2000)
Europeanen en Inlandse Christenen, uit registers van Kerk en Burgerlijke Stand en andere bronnen, gerangschikt in familieverband; 
met vermeldingen van buiten Saparoea (o.a. Ambon, Java en Nederland) wonende ouders en nazaten en van vorige  en volgende woonplaatsen  (index)  (verdere informatie)
2 delen, garenloos gebrocheerd gebonden (samen 900 bladzijden A4), 20.000 personen + 6000 namen van getuigen

http://www.roosjeroos.nl/files/Saparoea_-_index.pdf

Margaritta), Raden Ajoe Oda (= Saartje) pagina 358

mvg-Ben

Ben Wegman - 22 nov 2016 - 12:53

In dit geval berust de informatie zoals weergegeven in "De bevolking van Saparoea" op een vergissing van de klerk. In de  Regeringsalmanak van 1914 staat dat er een huwelijk plaats vond met Saartje Margaritta Leiwakabessy. Er is altijd aangenomen dat het Raden Ajoe Oda betrof, die zich Christelijk had laten dopen en de naam Saartje Margaritta had aangenomen. In de almanak staat tevens vermeld dat er brieven van wettiging verleend zijn. Bij nader inzien lijkt de klerk op Saparoea niet geweten te hebben hoe hij dit Gouvernementsbesluit moest registreren in de Registers van de Burgerlijke Stand en het per abuis in het huwelijksregister heeft geschreven in plaats van in het geboorteregister. Aldus de heer Etmans die de boeken heeft uitgegeven.

Uit de brieven van wettiging (1912) wordt Raden Ajoe Oda vermeld als moeder van Pieter Matthijs en Saartjie Margaritta Leiwakabessy. In deze brieven staat tevens vermeld dat de raden ajoe is overleden. 


EM - 22 nov 2016 - 13:18

Extra informatie m.b.t. Raden Ajoe Oda, de vrouw waar ik zo graag wat meer van zou willen weten:

Op een aan elkaar geplakt document is de volgende tekst te lezen: Matthijs hebbende gemelde Matthijs Petrus Leiwakabessy naar aanleiding van het tweede lid van artikel twee honderd vier en tachtig van het Burgerlijk Wetboek verklaard dat kind voor het zijne te erkennen. Deze verklaringen zijn geschied in tegenwoordigheid van Dirk Benjamin Poetiray, oud vier en veertig jaar van beroep klerk van den Controleur van Saparoea en Wilhelm Marcus Picauly oud dertig jaar van beroep cipier van ’s Lands gevangenis te Saparoea, beide wonende te Saparoea. Beroep Inlandsche Arts, wonende te Saparoea die mij heeft verklaard dat te Merauke op den derden November negentienhonderd en vijf des voormiddags ten zeven ure is geboren een kind van de manneljjke kunne uit de Mohammedaansche vrouw Raden Ajoe Oda, overleden, blijkens mij vertoonde op een zegel van anderhalve gulden geschreven acte van bekendheid gedagteekend den zeven en twintigsten juli negentien honderd en elf aan welk kind zijn gegeven de voornamen Pieter Matthijs. Gezien voor legislatie der ommestaande handtekening van Anthony Hendrik Spaan gewoon ambtenaar van den Burgerlijken stand te Saparoea. De Resident van Ambonia  A. Raeden

EM - 22 nov 2016 - 19:19

Inmiddels ook bericht gehad van het Indisch Familie Archief. Ook zij hebben niet van haar gevonden. Wie kan mij adviseren of verder op weg helpen?

EM - 30 nov 2016 - 09:36

Heeft u misschien meer info over: Wilhelm Marcus Picauly oud dertig jaar van beroep cipier van ’s Lands gevangenis te Saparoea, beide wonende te Saparoea.

Joey Picauly - 2 feb 2017 - 00:44


Willem Marcus staat vermeld in het boek De bevolking van Saparoea
http://www.roosjeroos.nl/files/Saparoea_-_index.pdf

Een Marcus Willem wordt vermeld in De doopregisters van de Protestantse gemeente Ambon.
http://www.roosjeroos.nl/files/Ambon-2.pdf

Ben Wegman - 2 feb 2017 - 10:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu