stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Wanneer en hoe lang was mijn overgrootvader Hoeke Nijdam in Ned. Indi??

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Goedenavond, Naar aanleiding van een eerdere oproep op dit forum hoop ik dat iemand mij kan helpen met het volgende : Mijn voorvader Hoeke Nijdam 1894 is getrouwd met Margaretha van der Laan 1899 in 1923. Hun zoon Petrus Jan van der Laan word 20 april 1922 geboren Echter volgens tresoir komt Hoeke Nijdam op 1 november 1922 terug uit Nederlands Indië. Wie kan mij vertellen hoe lang hij daar is geweest? I.v.m de naam van Petrus Jan. En wat zou hij in Nederlands Indië hebben gedaan? Heb een aparte vraag hiervoor gesteld omdat dit mij beter leek. Vriendelijke groet Tamara

Tamara

Je zou allereerst eens in de huwelijksbijlagen kunnen kijken naar zijn militieinschrijving. Wellicht is hij op vrijwillige basis naar Indië gegaan i.p.v. hier zijn militieplicht te vervullen. De adresboeken van Ned. Indie vermelden geen militairen in actieve dienst. Ik kom zijn naam dan ook niet tegen. Vanaf 1907 wel een machinist H. Nijdam op de pakketvaart maar die vind ik in de adresboeken ook na 1922 nog vermeld.

Je zou ook kunnen besluiten het bevolkingsregister te raadplegen van de gemeente waar hij woonde in zijn tienerjaren. Mocht hij wel in dienst zijn getreden van de KNIL voor 6 jaar dan zou je de stamboeken kunnen raadplegen bij het Nationaal Archief.

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/militairen-onderofficieren-en-soldaten-bij-koninklijk-nederlandsch-indisch-

Staat in de huwelijksakte dat hij is gewettigd?

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik heb zijn inschrijving militie gevonden, maar helaas staat daar behalve zijn lengte 1,70 m en zijn beroep loopknecht niets vermeld. Overigens in de huwelijksakte geen vermelding van wettiging en/of erkenning. In de huwelijksbijlagen geen militieverklaring en geen erkenning/wettiging van een kind

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoeke Nijdam en Margaretha van der Laan trouwen te Leeuwarden op 18/8/1923. Van erkenning van (een) kind(eren) wordt inderdaad geen melding gemaakt (bron: allefriezen.nl/zoeken/deeds/e407064b-17d1-6341-acae-6b07925e0b94). Het kind van Margaretha, Petrus Jan van der Laan, staat vermeld op de gezinskaart van Hoeke Nijdam als "vrouwszoon" geboren te Leeuwarden op 20/4/1922 (bron: allefriezen.nl/zoeken/deeds/c4571f95-bf86-6d26-9a4d-19584f311fa1). Het lijkt mij (vrijwel) zeker dat Hoeke niet zijn (biologische en/of wettige) vader is.

W. van der Kooij

Gezinskaart Leeuwarden https://www.allefriezen.nl/zoeken/deeds/c4571f95-bf86-6d26-9a4d-19584f311fa1

Hij ging 10-03-1916 naar Nijmegen de Prins Hendrik kazerne (koloniale reserve opleiding voor Ned Indië). Blijkens een eerdere kaart van het bevolkingsregister heeft hij ook in Amsterdam gewoond (15-06-1912 tot 27-12-1912)

https://www.allefriezen.nl/zoeken/persons?ss=%7B%22q%22:%22Jan%20Nijdam%22%7D&sa=%7B%22search_s_register_type_title%22:%5B%22Bevolkingsregister%22%5D%7D&sort=%7B%22order_i_datum%22:%22desc%22%7D&page=2

mvg-Ben

Ben Wegman

Bedankt voor de reacties zover. Wie zou mij kunnen vertellen wie dan wel zijn vader is? Hoe kom ik daar achter? Mvg Tamara

Tamara

Niet! Je zou kunnen kijken waar Margaretha van der Laan heeft gewoond voor haar huwelijk en wellicht vind je dan overeenkomst in de voornamen. Maar dat zegt hoe dan ook niets.

mvg-Ben

Ben Wegman

Het beste is om eerst de geboorteakte in te zien. Daartoe contact opnemen met de gemeente Leeuwarden zelf (want de site historischcentrumleeuwarden.nl heeft geboorteakten digitaal beschikbaar tot 1915). Mocht blijken dat Margaretha bij haar (ouders) thuis is bevallen, dan wordt het lastig een biologische vader te vinden. Mogelijk heeft zij een verklaring afgelegd indien zij bij een kerkgenootschap was aangesloten. Indien zij in een tehuis is bevallen, bestaat er wellicht een dossier. Probleem blijft in beide gevallen de bewijsvoering.

W. van der Kooij

Bedankt, ik denk wel aangezien mijn vader ook Hoeke heette, Hoeke Nijdam wel als echte vader werd gezien,dat ondanks dat het niet zijn echte zoon is geweest hij hem wel zo heeft opgevoed.

Tamara

Ik heb de Regeeringsalmanak voor Nederlandsch Indië nagekeken. Ik vind daar een aantal keren een Nijdam, H. Van 1907-1909 4e Mach. Paketv. In 1911 3e Mach. paketv. van 1913 - 1922 Mach. Sf. Dinojo in Modjokerto. In 1924 Mach. Sf. Tangoenan in Modjokerto (=Machinist Suikerfabriek). Van 1925 -1927 Mach. Sf. Watoetoelis in Krian.

Steeds zonder vermelding echtgenote, dus of dit de gezochte is???

DG Stellinga

Dat kan de gezochte persoon niet zijn. Gezien de eerste vermelding in de regeringsalmanak in 1907 (hij zou dan 13 jaar geweest zijn) en deze H. Nijdam wordt ook na 1922 nog vermeld in de almanak en dat is niet in overeenstemming met het verblijf van Hoeke in die jaren.

mvg-Ben

Ben Wegman

Bedankt voor uw reacties maar dit is waarschijnlijk een ander persoon. Ik heb navraag gedaan bij het Historisch centrum van Leeuwarden over een geboorteakte van Petrus Jan van der Laan 1922 geb. Maar er word geen vader genoemd. Hij zou geboren zijn in het stadsziekenhuis van Leeuwarden. Is er nog een andere manier om er achter te komen wie zijn vader was? Of ga ik hier helemaal vast lopen? Groeten Tamara

Tamara

Mogelijk kun je een aanwijzing betreffende evt vernoeming vinden als je het bevolkingsregister raadpleegt betreffende zijn moeders verblijfplaatsen.

Nog een optie: hij is vermoedelijk gedoopt. Soms wordt bij de doop wel een vader genoemd. Maar ik denk dat de kans op succes erg klein is.

mvg-Ben

Ben Wegman

Bedankt maar ik denk het niet, want de vader van zijn moeder heette Jan van der Laan, hij is naar hem vernoemd. Daar zal geen aanwijzing te vinden zijn. Misschien dan inderdaad in het doopregister van de kerk, ze was katholiek.

Tamara


En de voornaam Petrus?

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!