stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Indonesië » De vader van Ida was ene Emile Opitz in Indie geboren. Ik ben op zoek naar zijn vader

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

ik ben op zoek naar de vader van mijn opa van moeders kant. Moeder is geboren in 1913 op Java Ned Indie. Uit het huwelijk van Ida Magdalena Opitz en Emile Croese. De vader van Ida was ene Emile Opitz in Indie geboren. Ik ben op zoek naar zijn vader. Een mogelijkheid zou zijn:

Christiaan, Moritz Opitz die in 1827 vanuit Dresden zich meldde bij de VOC te Amsterdam voor vertrek naar Indie. Dan wordt het stil.

Georg Schenk

Hoi Georg,

Op grond van de vermelde gegevens en leeftijden denk ik aan de genoemde Christiaan , Moritz Optiz  zijn grootvader zou kunnen zijn.

Groeten van Terkos

Terkos

@ George,

Kun je de onderwerptitel van jouw vraag iets uitbreiden? Het is nu zo algemeen, dat het niet opvalt. Vermeld bv naam (namen), tijd en plaats. Kijk evt ook bij andere vragen hoe men het doet. Wijzigingen in je bericht aanbrengen: klik op bewerk onder je bericht en pas dan aan.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hallo Georg, ik vond je vraag nogal moeilijk leesbaar. Maar in ieder geval dit gevonden (mogelijk had je deze informatie al) Ida Magdalena Opitz tr. op 15-01-1913 te Tjilatjap met ene: Johan Emile Croese. En Emile Opitz was op 10-10-1913 teTjilatap overleden. De hier genoemde: Emile Opitz trouwde op 24-02-1897 te Ambarawa (Samarang) met ene: Toempah (inl. vrouw), ook gen. Bok Tomba en bij de doop genoemd: Christina. Het is altijd beter om zoveel informatie te geven. Helaas de vader van Emile Opitz nog niet zeker kunnen traceren.

DHv. E.

"Christiaan, Moritz Opitz die in 1827 vanuit Dresden zich meldde bij de VOC te Amsterdam voor vertrek naar Indie"

De VOC is op 31-12-1800 opgeheven. Sommige kamers gingen nog even door, maar toen Java in 1811 in Engelse handen geraakte was het definitief afgelopen.

AANVULLING:
Hij was soldaat: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY1F-TTK (en hij meldde zich vrijwillig aan te Maastricht)

Jan Clavaux

Goeden dag heer Clavaux,

Bedankt voor uw reactie. Dat de VOC in 1800 was opgeheven was mij niet bekend. Ik weet alleen dat Christiaan Moritz Opitz in 1827 als militair naar Indie is vertrokken. Hoe het verder met hem is vergaan is mij niet bekend.

Wel weet ik dat er een Emile Opitz , die in Indie is geboren  uit een relatie een dochter heeft gekegen  met de naam :  IDA Magdalena Opitz. Zij is later mijn grootmoeder van mijn moeders zijde geworden.

Informatie over het wel en wee van de heer Christiaan Opitz is zeer welkom.

Met dank en vriendelijke groet, Georg Schenk.

Georg Schenk

Op de door @Jan Clavaux geplaatste link staat dus dat deze Opitz op 31 maart 1827 op het schip de Wilhelmina over zou zijn gegaan voor vertrek naar Indie. Als hij dat inderdaad als militair deed, dan is er misschien wat uit krantenberichten te halen: 

De Wilhelmina lijkt in 1827 van Rotterdam te zijn aangekomen te Batavia, hier  Aan boord was toen dus een Luitenant-Kolonel Nahuys die naar de binnenlanden vertrok. Nahuys en zijn manschappen lijken in de problemen te zijn gekomen volgens berichten uit april 1828, zie hier Nadere details in verdere krantenberichten zoals hier. Misschien weet iemand meer over Nahuys en zijn manschappen te achterhalen, bij voorkeur uit militaire boeken?

(bericht wat aangepast)

Aanvulling/correctie - de relevantie van dit alles is slecht in te schatten voor Opitz' vertrek eind maart 1827, er zal een flinke periode zijn verstreken voordat nieuws in de Ned. Staatscourant kwam, en of Opitz met Nahuys verder is gegaan is ook nog maar de vraag. 

Peter S

Een andere kandidaat vader zou kunnen zijn Johan Godlieb Opitz geboren Sumanap 16 mei 1808 overleden Soerabaja 30 sept 1867. Hij was gehuwd met Francisca Soeverijn begr 20 juni 1875 (bron:BRP11:136 = bronnenpublicaties IGV deel 11: De begraafplaats Peneleh te Soerabaja).

mvg-Ben

Ben Wegman

De vraag aangaande de ouders van Emile Opitz is eens elders eerder gesteld. Dit heeft geleid tot de suggestie de huwelijksakte van Emile Opitz op 24 februari 1897 te Ambarawa te raadplegen bij familysearch (@Ben Wegman heeft indertijd het betreffende filmnummer gegeven LINK ) Je zou toch verwachten dat in de huwelijksakte de ouders staan vermeld dus is het misschien een idee om te proberen die film in te zien. Ik ben hier verder niet mee bekend, het is klaarblijkelijk mogelijk om in een centrum te Amsterdam een film op aanvraag in te zien (althans, dat kon).

Peter S

Goede morgen heer PETER S.,

bedankt voor het bericht. Helaas heb ik de afgelopen jaren vervelende dingen meegemaakt.

Allereerst een stevige hartinfarct. Waarbij de pompfunctie van het hart is gehalveerd. Ben ik van genezen. Kort daarop een herseninfarct. Waarbij de linkerhelft verlamd is geweest. Door snel en vakkundig ingrijpen gecombineerd met revalidatie ben ik daarvan ook redelijk hersteld . En tenslotte een openhartig operatie ondergaan. Waarbij een aneuyrisma op de aortaboog is weggehaald en een kunststofbuis is geplaatst testament met een biologische hartklep in de linkerboezem. Daarvan ben ik momenteel herstellend. Intussen heb ik de draad weer opgepakt. En zal proberen die huwelijksakte te lezen. In iedergeval bedankt voor de suggestie. Met vriendelijke groet,

Georg Schenk.

Georg Schenk


@Georg Schenk,

Het spijt me dit te horen en ik heb natuurlijk begrip voor deze situatie. Ik heb mijn vorige bericht inmiddels aangepast. U kunt overigens gewoon Uw bericht van vandaag aanpassen o.v.v. dat U nog niet bent toegekomen aan het opzoeken van die film wegens persoonlijke redenen, zonder in te gaan op de details, waarop ik dit huidige bericht zal wissen/aanpassen.
 

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!