stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Hendrik Beers naar Nederlands Indi?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Is er ergens terug te vinden waar mijn vrouw haar opa Hendrik Beers (geb; 17-09-1862 Groesbeek) naar Nederlands Indië is gegaan aan het einde van de negentiende eeuw. Daar trouwde hij met een inlandse vrouw Marie.

Hij heeft gewoond op Sulawesi en  heeft in Soerabaja op Java gewoond waar een zoon van hen Johannes Beers bij de politie was. Johannes Beers is geboren Bontain op Sulawesi geboren op 31-03-1896 en overleed 15-04-1945 in Japan nadat hij aan de Birmaspoorlijn moest werken.

Rond 1927 zijn vader en zoon met hun gezinnen naar Buitenzorg (Nu Bogor) vertrokken en werkte Hendrik Beers bewaker in het krankzinnigengesticht in Buitenzorg.

Johannes Beers was politieambtenaar in Buitenzorg.

Kan iemand mij op weg helpen?

Met vriendelijke groet,

                                   Jon Top

J.J.Top

Vermoedelijk is hij als militair naar Ned Indie gegaan. Dit geschiedde veelal rond hun 18-20 jaar.  Aanmelding  via Nijmegen of Harderwijk. Daarna met de boot naar Ned Indie. Contractduur 6 jaar welke evt verlengd kon worden.

Raadpleging bevolkingsregister van Groesbeek kan hier opheldering geven. http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=GL%7C0241%7C&id=GL%7C0241%7C%23fb 

Voor de diensttijd kunt u de stamboeken raadplegen welke bij het Nationaal Archief liggen http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/zoek-naar-onderofficieren-en-militairen-bij-koninklijk-nederlandsch-indisch

Johannes Beers werd bij de geboorte erkend (1896)

Ik kwam ook deze twee naamgenoten nog tegen. Geen idee of dat kinderen zijn van Hendrik Beers, maar zij werden wel in Buitenzorg geboren.

Gerrit Beers 06-04-1899 Buitenzorg (erkenning)
Lena Beers 08-09-1904 Buitenzorg (erkenning)

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik heb geen nieuwe feiten kunnen vinden in het bevolkingsregister van Groesbeek en zal na de vakantie maar naar De Haag moeten.

Gerrit en Lena zijn inderdaad een broer en zus van Johannes Beers.

www.roosjeroos.nl is een redelijk goede site maar er zijn nu ook veel stamkaarten beschikbaar die de Japanners maakten van de mensen die ze gevangen namen en daar staat ook vel nuttigs op.

Bedankt voor je meedenken en mocht je nog iets hebben dan hoor ik het graag.

Mvg. Jon

J.J.Top

Indien de familie rond 1880 nog in Groesbeek woonde zou je verwachten dat zij vermeld is in het bevolkingsregister. (zijn de ouders in Groesbeek blijven wonen of naar elders vertrokkenOp dit moment is m.i. nog niet zeker dat Hendrik Beers als militair  naar Ned Indie is gegaan. Het kan dus evt een vergeefse reis worden naar Nationaal Archief (al denk ik wel dat het klopt)

mvg-Ben

Ben Wegman

Zeker is het niet, maar dienstplicht was gewoon. Zijn vader overleed in 1868 en zijn moeder in 1872 en het was crisis tijd. Ik kan mij zijn stap wel voorstellen.

Maar ik moet nog meer opzoeken over mijn familielid die in 1902 naar Amerika emigreerde en ik heb nog wat zaken liggen. En ik kijk of ik bij andere archieven terecht kan m.b. tot Ned. Indië.

J.J.Top

Hallo Ben,

Weet jij ook waar je de gegevens van Gerrit en Lena vandaan hebt en ook eventueel de naam van de moeder?. Zelf heb ik niets kunnen vinden

Mvg. Jon

J.J.Top

Bron: Regeringsalmanak Ned Indie 1815-1942: specifiek  RA1906:C37 bijregister Buitenzorg 1905

26-03-1907 geboorte Hendrik Beers (erkenning Buitenzorg, bijregister 1908)  RA1909:C44. Nog een kind?

Adresboek 1941 H. Beers gep. verpleger 2e klasse D.V.G. Buitenzorg
G.Beers com. redact. alg secretarie te Buitenzorg (gehuwd met M. Roeven) 

Ben Wegman

Ben Wegman

Bedankt, hier kan ik verder mee.

Maar is het zinvol als ik naar de archieven in Den Haag ga om naar een passagierslijst te zoeken van Hendrikus Beers en een eventueel huwelijk op te sporen tussen Hendrik Beers geboren 17-09-1862 te Groesbeek en ws gehuwd met Marie.

Als ik zie wat voor gegevens u al boven tafel krijgt op de door u genoemde site.

Mvg, 

Jon

J.J.Top

1. mogelijk huwelijk? Ik kom in de almanak geen huwelijk tegen van Hendrik Beers. Maar dat zegt niet alles. Als hij in Ned Indië is gehuwd dan wordt het lastig zoeken. Want in welke plaats is hij gehuwd? Sommige burgerlijke stand registers zijn verfilmd door de Mormonen maar andere bestaan niet meer. Indien hij ambtenaar was (wat ik aanneem) dan had hij mogelijk recht op pensioen. En natuurlijk ook als voormalig militair. Je zou dan de pensioenregisters kunnen raadplegen bij het Nationaal Archief; misschien staat er iets bij van vrouw en/of kinderen. 

2. verscheping naar Ned. Indië. De militairen, die in Nederland dienst hebben genomen worden gezamenlijk verscheept en dat staat opgenomen in hun stamboek. Precies met welk schip zij zijn vervoerd en vertrekdatum etc.

3. ik heb een deel van het bevolkingsregister van Harderwijk doorgenomen maar hem nog niet kunnen traceren. Is hij na het overlijden van zijn ouders in een weeshuis elders geplaatst of bij familie? Ik heb hem in Groesbeek ook nog niet gevonden, maar ik kan erover heen gezien hebben. Hij was toen 10 jaar.

4. Is hij overleden in Ned. Indië of in Nederland?

mvg-Ben

Ben Wegman

Ben je hebt het over  "In de almanak tegen", Is dat een persoonlijk bezit of kan ik dat ook ergens vinden op internet of aanschaffen?

Dank voor je tip om bij de pensioenregisters bij het Nationaal Archief te kijken. Het stamboek is ook in het Nationaal Archief te vinden?

Prettig dat je nog even verder zoekt in Harderwijk en stuur je bij deze de de geboorteakte toe van Hendrik Beers geboren te Groesbeek.

https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven/?mivast=37&miadt=37&miaet=54&micode=0207_G_4535&minr=26385307&miview=ldt

Hendrik Beer is overleden in Nederlands-Indië rond 1944. Toen mijn schoonmoeder nog leefde, zijn kleindochter Herlena Petronella Beers bracht zei iedere dag de krant naar haar opa (Hendrik Beers) in Buitenzorg want ze woonde in de zelfde straat en dat was in die tijd, rond1944, afgelopen door zijn overlijden.

Van een gezinsfoto van Hendrik Beers in Buitenzorg weet ik dat hij en zijn vrouw 5 kinderen hadden waarvan jij er 3 met geboortedatum hebt gevonden. Johannes Beers wist ik zelf al, maar er is ook nog een Anton Beers, de jongste van het gezin en is op de foto ongeveer 5 jaar oud en de foto zelf is rond 1918 gemaakt

Ik ben erg blij met je hulp want ik zat echt vast in Ned-Indië. Nu kan ik met de geboorte data van Hendrik Beers zijn kinderen ws ook de overlijdensdata terug vinden want ze zijn nadat Indonesië onafhankelijk werd naar Nederland vertrokken omdat ze moesten kiezen welke nationaliteit ze wilden aannemen en kozen voor de Nederlandse nationaliteit dus moesten vertrekken.

mvg, Jon.

J.J.Top

Bron: http://www.historicfuture.nl/contents/nl/p28_Regerings_-_Almanak_Nederlandsch_Indi%C3%AB_1815-1942.html

Inmiddels zijn de nodige jaargangen ook via internet te vinden. Houd er rekening mee dat bij geboortes alleen datum en plaats aangifte vermeld wordt, bij huwelijken de namen van de partners en plaats en datum, overlijden alleen de naam van de overledene met datum en plaats.

Ik kan geen geboorte van een vijfde kind Beers vinden.

Bevolkingsregister Groesbeek: ik loop daar nog een beetje vast. Wel de situatie tussen 1865-1879 kunnen vinden

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9Q3-N8ZF?i=196&cc=2018408

Ben Wegman

Zie voor jaargangen Regeringsalmanak op internet deze string: https://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/60431/2

Kandidaat zoon? Antonius Beers geboren 29-08-1911 te Bonthain erkenning (RA1913:D49); een A. Beers is klerk bij de secretarie te Buitenzorg in 1938

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik kan mooi aan de slag dank zij jou.

Het zal een hoop zoekwerk zijn maar daar houd iedere genealoog van lijkt mij.

Ik heb nog even meegemaakt in 1999 dat je zelf in boeken mocht zoeken met handschoenen, prachtig dat papier en de geur.

Nogmaals dank

Mvg, Jon

J.J.Top


Als je naar Nationaal Archief gaat, bereid je goed voor. Tenminste, ik ga ervan uit dat dit je eerste bezoek is aldaar. Sommige stukken kun je al van huis uit aanvragen. Dat spaart veel tijd.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!