stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Wie was de officier C. De Rens, * Bali 1819, gesneuveld Bali 1849, wat was zijn herkomst?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Wie kan er meer vertellen over de officier C. De Rens geboren 5 juli 1819, gesneuveld te Bali (Indie) op 15 april 1849

EM

In de adresboeken slechts 2 vermeldingen gevonden van een - de Rens nl: Carel Manual de Rens en Christiaan Oorzang de Rens. Beiden in 1862

Is de achternaam zeker? Geen de Reus oid?  De stamboeken zouden uitkomst moeten bieden. Welllicht omdat hij op Bali is geboren dat hij de kadettenschool in Gombang heeft bezocht. Ook in het Nationaal archief te vinden.

mvg-Ben

Ben Wegman

Zijn naam blijkt C. Derens te zijn en was tweede luitenant infanterie toen hij sneuvelde op 30 jarige leeftijd tijdens de derde expeditie naar Bali op 15 april 1849.

EM

Geen vermeldingen gevonden in de adresboeken uitgezonderd 1848 waarin hij vermeld staat als tweede luitenant (geen bijzondere onderscheidingstekens aangegeven). Pas in 1890 wordt weer de naam Derens bij de inwonerslijsten vermeld.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoi Ben,

De jonge 2e luitenant der infanterie C. Derens geboren 5 juli 1819 en met het wapen in de hand gesneuveld op 30 jarige leeftijd te Bali (voor Djaga Raga, Indie) op 15 april 1849. 

Bij Koninklijk Besluit van 11 december 1849 vond Z.M. de de Koning goed aan de tot de tweede en derde expeditie naar Bali behoord hebbende militairen en schepelingen van de land- en zeemacht in het algemeen zijn tevredenheid te betuigen over hun bij die gelegenheid betoonde moed en volharding met de bepaling dat daarvan bij afzonderlijke dagorders, zowel in Nederland als in Indië, melding zou worden gemaakt en dat onder meer het vaandel van het 7e Bataljon Infanterie in Oost-Indië zou worden versierd met de Militaire Willems-Orde voor de uitstekende bijzondere diensten, door dat Bataljon bewezen, bij het omtrekken en aanvallen van de versterkingen van Djaga Raga op 15 en 16 april 1849. De samenstelling van het 7e Bataljon Infanterie wat betreft officieren was tijdens de derde expeditie naar Bali als volgt:

Luitenant-kolonel Le Bron de Vexela, commandant, Majoor J.M. Hemmes, luitenant-adjudant IJske, betaalmeester Prins;

Eerste compagnie: Kapitein E.C.F. Happé, eerste luitenant H. Raat, tweede luitenant Recke, tweede luitenant Derens;

Tweede compagnie: Kapitein A.A. Dessart, eerste luitenant Barberino, tweede luitenant Luiks en tweede luitenant Veenhuizen;

Derde compagnie: Kapitein Buis, eerste luitenant Van Zee, tweede luitenant Saueressig en tweede luitenant Hecler.

In 1850 heeft de Koning uit eigen middelen aan de hoogbejaarde behoeftige ouders van deze jonge luitenant een bedrag van 100 gulden geschonken.

EM

Bedankt voor je toelichting. Begrijp ik uit de onderwerptekst dat hij in Bali is geboren? Dan zou hij dus een nakomeling van een VOC-er zijn? 

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik kan dat helaas niet bevestigen... 

EM


Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!